Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"

Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор, заяви премиерът
Обновена: 20 яну 2021 12:00 | 20 яну 2021 12:00, Веселина Йорданова
251
Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
11
 
! Отговори
Ноби преди 3 години
Важното е ,че теб няма да те има, пък реактора има кой да го монтира
155
2
 
15
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Бойко Борисов си е намерил ново портмоне, но то пък било болно от коронните вируси. Така е с доносниците и финансово неграмотните политици. Кажете му на все още министъра на финансите колко са заемите, емитирани от предшественика му роднина Владислав Горанов. Не само Ковид ще го хване, но и ще си признае, че шефът му е също доносник. Аман от специалисти пожарникари в Министерския Съвет. Те за това и протестират хората.
154
4
 
11
 
! Отговори
Емма преди 3 години
Ти се каниш още 10 години да ни управляваш☹Господ да ни е на помощ тогава😢
153
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А след 10 години НАСА може да я местят в София, че тук е пъпа на света...
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велмазов, ти ли си нацията бе?Голям грандоман, почувствал се нацията.Освен ако не ти плащат за това слагачество, вземи слезни на земята и се огледай къде се намираш и кой направи Родината на коч ина.
151
3
 
18
 
! Отговори
gagarin преди 3 години
А след 12 години се готвим да летим до луната.,,Ананиев виж там в тефтера, и сметни колко лева е ракетата,че да сметнем комисионните,а горивото от Маречки че го дава евтино,,,
150
19
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин Борисов ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
149
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махни се и да се връщат БСП,АБВ на власт,защото през вашите управления се извърши масов геноцид над българите!За кого строиш некачествените пътища,като напълнихте скоростно гробищата с мъртъвци?Кой ще кара по тях,като обезлюдихте страната с егоистичната си,мутренска политика?
148
15
 
5
 
! Отговори
Бай Тишани преди 3 години
Ще строи този,който има пари, Нинова като няма пари какво ще строи тя бе. Ха,ха,ха. Ще се снишиме,ще изчакаме,ще видиме.
147
3
 
19
 
! Отговори
ТТ 7,762 преди 3 години
Най-най-най-добрите социолози и политолози в света не смеят да дадат прогнози за Пет години напред поради динамиката и непридсказуемоста с която се развиват събитията в световен мащаб, а бат Бойко ни разправя кво шъ бъде след Десет години в Бг!?Да се смееш ли, да ревеш ли??????
146
7
 
10
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
До 160 . За кого ще пазиш тези реактори, за които платихме 1 300 000 000& на Путин "от нашите джобове"- както казват червените нещастници? Струват колко 12 станции на метрото. Сега ще дойдат червените скакалци и ще ги нарежат за скраб. Питай Николай Бинев, милионерът (кадър на ДКМС) от продажба на раздържавени заводи на скраб.
145
3
 
20
 
! Отговори
Куку преди 3 години
Дано теб да те няма следващите 10 години. Как тей преди избори пак се сетихте за Белене?
144
4
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Преди много години,преди да се построи първата АЦ в БГ вестник "Работническо дело" писа че токът в БГ щял да стане на символични цени!? Да питам или да коментирам по нататък няма смисъл нали.
143
16
 
2
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 3 години
Със задоволство искам да кажа,че моите червени проруски енергийни специалисти са накацали като гарги на посята нива и грачат срещу Бойко,който иска да спаси червения проект АЕЦ "Белене" и закупените от червените кхмери два реактора(получените от тях за чекмеджетата им комисионни), но платени с решение на съда в Хага 1 300 000 000 & от правителството на ГЕРБ. Бойко е поискал научно мнение от ръководството на Козлодуй, което е дало становище след запитване до компании произвеждащи АЕЦоборудване .
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ха, ха,хА ...ФАКТЪ?Хапчетата ли си забрави днес?
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМного си нагъл бе - ти още малко ще искаш да ти дадат и размера на рушвета, как са го разпределили и в кои банкови сметки е отишъл. А земи се спри малко, и политиците душа носят, и те (и децата, внуците, братовчедите, любовниците, незаконните деца и всака друга пасмина) ще трябва да ядат нещо след края на мандата.
140
10
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,хА ...ФАКТ преди 3 години
Честито, на Дрогарете...ВЕЦЕ СЕ ТОПЛИТЕ С АЗЕРСКА ГАЗ , А БОКО СКОРО ЩЕ ВИ ГО МОНТИРА И 7-мия РЕАКТОР ОТ БЕЛЕНЕ.... В КОЗЛОДУЙ.ДУЙЙТЕ СЕГА , ЧОРБЕТО ....И МААЙТЕ ПРЪШКА ЗА ЗДРАВЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА..РОТ ФРОНТ...АМА , РУСКАТА ГАС , УМРЕ!
139
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано седмият реактор да не го затворят за неопределено среме както спирката на метрото в Жаджи Димитър.Така де, само ремонтите на ремонтите са гарантирани от герб. А това е реактор, може да си направим истински Балкански Чернобил, тъкмо ще се запишем с нещо в най-новата история.
138
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя *** тотално е загубил връзка с главния мозък.А то всъщност не му и трябва мозъкът му.Казва това,което му наредят от говеждото посолство.
137
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 139Ми то и метрото в София беше започнато от Стефан Софиянски пък Бойко само го продължи. Не е казано, че след като Бойко е тръгнал да строи атомна централа и ще я завърши пак той "до ключ" както се казва.За магистралата до Варна даже съм 100% убеден, че някой друг ще и среже финалната лентичка, когато от София до Варна ще пътуваме "без нито един светофар", както се изразява нашия премиер!