Масовата ваксинация - колко е възможно да се имунизират до юни?

В края на февруари е реалистично да започне 4-та фаза
Обновена: 28 яну 2021 12:12 | 28 яну 2021 11:55, Веселина Йорданова
68
Масовата ваксинация - колко е възможно да се имунизират до юни?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Реалистично е от края на февруари у нас да започне четвърта фаза на ваксиниране, заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
По предварителния план на ведомството, обявен в края на миналата година, в нея се включват възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания.

При двете одобрени ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират срещу коронавирус 1 млн. души у нас. Ако оксфордската ваксина получи одобрение - 2 млн. души, пресметна маг. фармацевт Богдан Кирилов.

Четвъртата ваксина, ако получи одобрение през март или април - 2.4 млн души до края на юни.

Ако петата получи април или май - над 2.5 млн. души. Очакванията за февруари и за март са около 800 хил. дози от трите ваксини.

Кирилов даде да се разбере обаче, че процесът на производство е сложен и е възможно спиране на конкретни партиди, което също би забавило процеса.

Масовата ваксинация е предизвикателство, но е напълно осъществимо, коментира д-р Николай Брънзалов. Той призова хората да заявят при личните си лекари, че желаят да се ваксинират, за да се изготвят списъци.

Когато дойде ваксина, която ще бъде предназначена за масовата имунизация, процедурата е същата като досега, каза Брънзалов.

На ден един общопрактикуващ лекар може да направи обичайно 10-20 ваксинации.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни във връзка с изборите, че желаещите членове на СИК може да бъдат ваксинирани до датата на вота в трета фаза на ваксинация.

Усилията на здравните власти ще бъдат насочени към тези, които ще бъдат в мобилните екипи за гласуване на поставените под карантина.

По две маски с висока степен на защита ще бъдат осигурени на членовете на СИК, както и дезинфектанти.

Най-важното за обикновените хирургични маски е да се носят както трябва и да се сменят на два-три часа, обясни доц. Ангел Кунчев.

120 на 100 хил. души е заболеваемостта, с която нашата здравна система се справя. Ако това число расте, вземаме решения за мерките, обясни здравният министър. Той посочи, че на 4 февруари, след като около една трета от учиниците се върнат в клас, ще се проследи 14-дневната заболеваемост. Ако тя се повиши, се връщат от последно отхлабените мерки.

По начина, по който действа всеки от нас, ще можете да прецените морала на всеки от нас, така Ангелов коментира номинацията на доц. Атанас Мангъров за депутат от ПП АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Веселина преди 3 години
Йорданова Веселина, отхлабените мерки - отхлабват те ***, мерките се облекчават, намаляват, утежняват, олекотяват и т.н.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини нямате, за масовост говорите, а истерията по медиите е ежедневие. Нито лекуват, нито са панацея, просто да не заболеете тежко, за рисковите групи. За другите да се убедят и те в играта на политиците, която надхвърля здравните проблеми на хората
3
1
 
30
 
! Отговори
чудя се преди 3 години
Защо всекидневно се пише за ваксини и ваксинация?Нали е по ЖЕЛАНИЕ, и които има такова ще се боцне?
2
3
 
16
 
! Отговори
Нане преди 3 години
А кого ще ваксате бре...Няма толкоз халавдо у Булгериен...
1
3
 
22
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
К'ва е тази масова ваксинация?!