Ваксинират над 240 хил. медици в първа фаза - ако искат

Разделят България на 6 региона в Националния план за ваксините
Обновена: 4 дек 2020 10:52 | 4 дек 2020 10:13, Веселина Йорданова
130

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

243 600 са медиците, които се очаква да попаднат в кръга на ваксинираните срещу коронавирус, когато у нас започне имунизация.

Всички български граждани, в която и от таргетните групи да попадат, ваксинирането им ще бъде доброволно след ясно информирано съгласие, коя ваксина избират да им бъде поставена, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за представяне на националния план.

България ще бъде разделена на 6 региона според Националния план за ваксините, като всеки един от тях ще има отговорник. Съответните РЗИ-та отговорници са Враца, Велико Търново, Варна, Столична РЗИ, Пловдив, Бургас.

Във втора фаза ще бъде ваксиниран персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал във ферми за отглеждане на норки. Тук попадат 112 080 души.

В трета фаза са служители в системата на МВР, ВиК и други на първа линия, тоест служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности.

Възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания, ще бъдат ваксинирани в четвърта фаза от плана.

В пета фаза са включени уязвими групи от населението, за които има висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Здравният министър обясни, че планът подлежи на постоянна актуализация.

Националният ваксинационен щаб ще се занимава с цялостната логистика по доставка и ваксиниране. Съставът му беше представен от председателя проф. Красимир Гигов. Първото му заседание ще бъде днес следобед.

 


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веселинка само с едно заглавие увеличи медиците с над 200 000 парчета.
117
0
 
1
 
! Отговори
уточнение преди 1 месец
240 000 човека са в здравния сектор, а не медици! Това са – 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 професионалисти по здравни грижи, 6600 фармацевти, 2000 помощник-фармацевти, 150 000 души помощен персонал.
116
5
 
4
 
! Отговори
Булгаристан преди 1 месец
Като гледам тая пасмина какво “възпитание“ демонстрира,какво “уважение“ към тези дето ви спасяват задниците,по които плюете до последния момент,а накрая тичкате като Импексовата да я спасяват тези по които е викала и плюла до преди часове?!Не се ваксинирайте,*** яко както ви каза и Мутафчийски ,никой няма да загуби от това,че са измрели някакви ч,алга нещастници!!Чували и катафалки има за всички,няма да ви бавят!!Слагайте си руски ваксини,ама и си купувайте Лади,а не Мерцедеси и БМВта!Гъзляци!
115
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Този джендър се е озверил от алчност. Лекарите няма да се ваксинират с непроверени американски ваксини. Не харчете народни пари и не чакайте големи комисионни. Ще трябва да ги връщате, и помнете, че онези имат добри дронове, управлявани от космоса.
С прибързаните ваксинации, няма да заличите проспаното време през лятото, когато не направихте нищо за болниците. Некадърни, алчни и лъжливи гербери. Инжектирай с тази ваксина любовника си!
114
1
 
6
 
! Отговори
Хусню Чоабан преди 1 месец
1.Умишлено диверсанти заразиха козите в България. Избиха животните изселиха семействата и НЯМА ЧОБАНИ! ТЪРСЯТ СЕ ЧОБАНИ, А НЕ ЛЕКРО-АПТЕКАРСКАТА МАФИЯ.
2. Covid666 е био-оръжие за психологическо поразяване - НАСАЖДАНЕ НА ПОВСЕМЕСТЕН СТРАХ. Набързо го разпространиха "доброволци-диверсанти" и сега фармацевтите продават "ваксина".
3. Всички ваксини са ментета.
4. Прекарах Covid (10 дни) това е НАЙ-ДОЛНА ЛЪЖА И ИЗМАМА, към болните и старите хора.
113
1
 
2
 
! Отговори
хмм преди 1 месец
нали 120 000 ваксини ще идват първо, по 2 на човек са 60 000 най-много можете да ваксинирате. а останалите 180 000 медици с какво ще ги ваксинирате
112
2
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 1 месец
До анонимен 108

Абе аз вярвам в науката, както и че ваксините и антибиотиците са двете най-велики постижения в медицината до този момент, НО

вярвам и в добрия стар научен експеримент.

Ако ще си залагаме живота на тази вяра, а ние именно това правим с тези ваксини, предпочитам някоя добре изпитана и доказано работеща технология вместо някаква чисто теоретична разработка, непроверена в практиката.

РНК ваксините на Пфайзер и Модерна са точно това. Не са изпробвани дори и на животни.
111
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
От векторните ваксини най-евтина е оксфордската - $4 (ако не се лъжа), но е с МАЙМУНСКИ аденовирус, а руската на ц-ра Гамалей (наричана Спутник V) е $10 и е с ЧОВЕШКИ. Ние се набутахме с на Пфайзер (скъпа и трудно съхранение -80 градуса) и Модерна. Източват се огромни държавни пари и изглежда, че това е главният интерес, а не здравето и безопасността на хората. Аз не бих бързал, а ако си слагам, искам истински избор. Унгария купи руската Спутник V. Русия изпитва още 2 - пептидна и инактивирана.
110
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Браво за оптимистичния коментар, макар че всякак ще изтърва кафето на Юпитер! За ваксините!
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С червените ботушки потропва дядо Мраз,
дечица-веселушки, ваксина спря пред нас.
Ваксини ще има за всички от сърце,
за Новата година да друснем ний хорце.
Фризера шейна премина
бялата пъртина.
Зън, зън, зън, зън...
бялата пъртина.

Ваксини ще има за всички от сърце
108
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Вярвайте в науката, не в бабини деветини и конспирации, освен това ваксинациите не са от вчера! Последната дума е на науката, дори и се лута, но я си помислете, къде е истината? Не ставайте лекомислени, та да отричате това, което е направила! Ако не се изтрепят с войни, или от астероид, след години ще пият кафе на спътниците на Юпитер!
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайки катастрофалната "обществена" БНТ с нецензурните реплики и жестове, рекламите на "Америка за България" и командировките на послушните журналисти в САЩ, човек остава с впечатлението, че съществуват само 3 западни ваксини (за руските и китайските - затъмнение). Несигурна информация се повтаря по 18 пъти в новините и коментарните предавания. Включват българи от САЩ и те да повторят за повече авторитет. Накрая си дават сами награди за журналистика и се хвалят с тях. Трябва да се закрие БНТ!
106
0
 
3
 
! Отговори
всичките преди 1 месец
медици у нас ~ 82000. Справка от НСИ.
105
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не си слагайте, тъкмо ще има за нас, по-умните, та по-бързо да свърши всичко, а вие си боледувайте.......
104
4
 
6
 
! Отговори
Ani6ka преди 1 месец
Да му мислят тези които не се спряха да щъкат по света. При тях няма не искам.
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои хора така и не разбраха, че между здравната криза и недоволството срещо Бойко Борисов няма връзка. Дали ще си поставите ваксина е въпрос на личен избор. Дали ще ви пуснат на територията на друга държава без да сте ваксинирани обаче не е ясно ;)
102
6
 
15
 
! Отговори
доФтор преди 1 месец
В БГ няма толкова медици.Подарявам ваксината си на по-долу мърморещи човечета.Живейте,поклоници на ББ.
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попа и Доктора са като Мечо Пух : Колкото Повече - Толкова Повече ..... Нека одат боси :)))))
100
7
 
16
 
! Отговори
НЯМА НЕ ИСКАМ преди 1 месец
мерзвците в бели престилки да бъдат ваксинирани задължително !!!!

точно тези мерзавци раздуват лъжата за пандемията - да си получат заслуженото - юдо-масонска ваксина за всички активисти и пропагандатори на пандемията ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!!
99
1
 
22
 
! Отговори
препърс преди 1 месец
240000 медици не могат да се справят с 6000 души коронавирусни в болниците,или сте объркали бройките на медиците или на коронавирусните