Ще има 5 нови екокатегории за колите заради маменето на системата

Те няма да отговарят на поставената еврокатегория от производителя
28 яну 2021 16:30, Анисия Иванова
107

За да се намали замърсяването на въздуха в големите градове, от Министерството на транспорта въвеждат нови 5 екокатегории за автомобилите, които ще възпрепятстват маменето на системата. Те няма да отговарят на поставената еврокатегория от производителя.

"У нас има доста автомобили, които отговарят на висок евростандарт. На такъв автомобил, когато бъде премахнат катализаторът, той може да попадне в по-ниска екологична група. Именно затова е тази инициатива - да имаме реално отразяване на техническото състояние на автомобилите", заяви зам.-председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков.

"В зависимост от изгорените си газове автомобилът ще бъде разпределян от първа до четвърта група. Пета група е тази група на електроавтомобилите и хибридните автомобили", коментира управителят на пункт за технически прегледи Малинка Бондаренко пред Bulgaria ON AIR.

От 12 юли се въвеждат нови стикери за годишен технически преглед, които ще носят информация за екокатегорията на автомобилите.

"До месец май във всички пунктове за технически прегледи ще бъдат осигурени необходимите технически средства, с които ще се издават новите документи. Ще се вписва информация в чипа, който е в стикера и ще бъде поставен на предното стъкло на автомобила", поясни изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Столичният общински съвет обсъжда зоните, където движението на стари автомобили ще бъде ограничено. В София тече подготовка за въвеждането на новата система.

"В момента сме се спрели на две зони, едната, която обхваща централната градска част, и една по-широка.  Дискутира се и при какви параметри на автомобилите и в какъв времеви срок да бъде ограничавано тяхното движение, за да не замърсяват допълнително", каза Зафир Зарков.

Новата наредба има за цел да спре злоупотребите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако някой живее в центъра и колата му не покрива категория, какво прави ? Спира в периферията и оттам пеша?Да не говорим, че т.нар "хибриди" са пълен майтап. За паркиране са на ток, от там нататък минават изцяло на ДВГ.
34
9
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Леките Автомобили са 0,001% от замърсяването на въздуха . Печките на Дърва и Пелети са ,00001% от замърсителите на Въздуха .60%от замърсителите са ТЕЦ - дали на Въглища или Болкуци .40% са Камиони и ТИРОВЕ - Няма ЖП и тези Лами изгарят по 50 литра Нафта на 100км - карат със 100км/ч и разнасят навсякъде отровата от Дизеловото Гориво . България трябва да забрани Първо леките коли с Дизелови Двигатели .
33
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все си мисля, че първо трябва да забранят изкупувнето на катализатори по пунктовете.
32
2
 
8
 
! Отговори
АЙЙЙЙЙ преди 3 години
АЗ МИСЛЯ ЧИ СЪМ В ЕВРОПА ТО ПАК НОВА ДРАНЕ КОЛКО КОЖИ ВЕ
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще... това, ще... онова, ама не ще.Всичко само в бъдеще (неопределено) време.
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дизелгейт 2 се задава, кой производител сега колко лъже и кой ще ми пусне нагласения софтуер да изкара емисиите Евро 6 както са си, ама да не се окаже как е реално Евро 4.
29
6
 
5
 
! Отговори
ПРОСТЕСТИ БЛОКИРАНЕ преди 3 години
ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ ПЪЛЕН БЛОКАЖ И БЕЗ МАСКИ !!!ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ДА НЯМА ПОНЕ 20 ГОДИШЕН ПРЕХОДЕН ПЕРИОД, ЗА ДА СЕ ПОДГОТВЯТ И ОБНОВЯТ КОЛИТЕ ХОРАТА. ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТИ !!!
28
14
 
3
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Двата ножаПрав си. Карат стари коли, защото са мързеливи, нискообразовани и от "всичко" разбират.
27
1
 
10
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
До аааЩом е за събиране на пари и глоби има кой да ги проверява ХОРАТА С ЖИЛЕТКИТЕ, които ПРОВЕРЯВАТ паркингите и СЛАГАТ СКОБИ. ЕЛЕМЕНТАРНО ЩЕ СИ РАЗМАХВАТ смартфоните хуявейски и ще глобяват скоби или принудително извозване и солени глоби.
26
13
 
11
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Поредната глупост. Кой ще следи за спазването на тези ограничения? КАТ не могат да се оправят с текущите си задължения (пияни, дрогирани, катастрофи и тн), какво остава и за стикерите да почнат да следят. Много по лесно е да се сложи прогресивен данък за тези замърсяващи автомобили и тогава хората ще се принудят да ги махнат. Примерно като ти е 500лв данъка на автомобил дето струва 1000лв доста ще се замислиш дали си струва. А като ти е 20лв данъка дреме ти.
25
2
 
20
 
! Отговори
Мамата си трака преди 3 години
Произвол и терор, грабеж и рекет от държава управлявана от корумпирани престъпници.Билетче за градски транспорт по скъпо от цял хляб. Кожодери и мрАсници. Дано Ковида ги убие и преди това рак да ги хване да им загине семето и потомството на тези изедници.
24
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами автокъщите кога ще въведете контрол всички коли там са по на, 160 хил на километража а всъщност са по на 500хил
23
6
 
13
 
! Отговори
А такааа преди 3 години
С чипирането на хората нещо удариха на камък. Затова сега ще се пробват с колите.
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на село не важат категории , там и виглища да гори колата все тая
21
2
 
28
 
! Отговори
А камионите преди 3 години
на строителите - те ще са в категорията "недосегаемите" - нали си плащат. А какво да правят хората, на чиито коли са им откраднали катализатора - и те да си плащат, нали? Нищо, че крадците обикновено са от тези на издръжка от общината, а фирмите, които търгуват с такава "скрап" са също от недосегаемите - всички ги знаят, но никой не ги закача, защото си плащат на правилния човек.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧИПИРАТ НИ КОЛИТЕ... НАРОДЕЕЕЕ... ЧИПИРАТ НИ КОЛИТЕ и НИКОЙ НЕ НИ ПИТА :S :D
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимчо преди 3 години
ще се приготвя по още една 20тачка за ГТПто и всяка таратайка ще минава в 2ра или 3та категория
18
2
 
21
 
! Отговори
Въпрос от Перник преди 3 години
Абе аз да питам, тез чипове дето ще са в стикерите, стават ли за 1,9 TDI ??????
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм на газ боли ме
16
4
 
29
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Пак едни и същи глупости!А печките на дърва,въглища и нафта,каква категория ще бъдат!?Последния път като минавах транзит през Котел,обезпаразитих дрехите си,няма отмирисване!Бях като евреин в газова камера