Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи

Институциите за преодоляването на последствията са малко
111
Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи
Снимка: Pixabay

Всяко трето дете през последната година е било жертва на някакъв вид насилие в рамките на дома, съобщи пред БНР Любомир Крилчев, правен експерт по превенция на насилието над деца в УНИЦЕФ, като се позова на мащабно изследване по темата, което предстои да бъде оповестено. 

Част от предложените промени в Закона за домашното насилие таргетират децата чрез въвеждане на нови мерки и нови услуги.

"Към момента беше дискусионно къде остава детето в случай на домашно насилие. Новите текстове предполагат детето винаги да остава при родителя ненасилник, което е положителна промяна“, заяви Крилчев.

Като втора съществена промяна той открои насочването на децата към специализирани услуги за преодоляване на последиците от насилието. Такива услуги обаче сега са много малко у нас, допълни експертът.

УНИЦЕФ подкрепя от 2015 година три такива услуги – в София, Шумен и Монтана, в партньорство с неправителствения сектор. С предвидените промени се създава законодателна основа това да се случи и в други градове, изтъкна Крилчев.

"Виждаме колко е трудно, колко е мъчна работата с деца жертви на насилие. Понякога отнема много време травмата да бъде преодоляна. В тези центрове следва да работят много и различни специалисти, да бъде предоставяна различен тип помощ – психологическа, социална, медицинска, правна помощ", коментира Любомир Крилчев.

"В голяма степен държавните органи са осъзнали, че добри модели, пилотирани от неправителствения сектор, без сериозни финансови ресурси и административен капацитет, няма как да предоставят качествена услуга. Това е ключът", подчерта юристът в анализа си по темата.

По думите му насилието над жени и деца е проблем, който обхваща много сфери и не е на едно или друго министерство – то е здравен, социален, икономически проблем.

"Тоест ние не можем да търсим решение през едно министерство или през едно ведомство. Трябва да го търсим цялостно. Предлаганите промени с въвеждането на координационен механизъм, с въвеждането на регистър, на национална комисия ще допринесе в значителна степен за подобряване на общата реакция, национална обща реакция спрямо феномена насилие“, каза той.

Първичната, кризисна интервенция е много важна, но тя касае кратък период от време – до 6 месеца. Законопроектът предвижда т.нар. шелтъри, защитени жилища, които да осигуряват по-дългосрочна подкрепа на жертвите на домашно насилие, което е много добър подход, който отговаря на получените от страната ни препоръки и на най-високите стандарти в глобален мащаб, поясни още Любомир Крилчев.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Да, днес моето лай ни це 10 пъти излиза от час, за да ме убеди как щял да излезе и да ходи при негов приятел да 'учат'.. Е, накрая стана много нагъл и го напердаших!Така, че не се не се месете, където не ви е работата..
8
1
 
14
 
! Отговори
Lan преди 3 години
А така - новият ред в действие! ОТ нещо прекрасно, обществото да защити наистина малтретирани деца, до "1/3 от децата са били жертви на насилие в семейството" и то само през последната година! Та това звучи безумно!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън ,дайте пари е това ,чак всяко трето дете.
6
6
 
2
 
! Отговори
35300 преди 3 години
С национален регистър и особено с национална комисия родителите ще си научат задълженията и дечицата ще си растат радостни и ще пърхат свободни и щастливи. А моделите на насилие, които медиите вкарват в съзнанието и подсъзнанието на всеки волен и нееволен зрител? Крилчевнегледа телевизия и затова е чист, светъл, мъдър и прекрасен.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как го изчислихте? Лично не познавам родител, който да си малтретира децата. Ако пошляпване по дупето и овикване понякога е малтретиране, може.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
туй пак някакви джендърски глупости щот си зашлевил шамар на детето за дето ти е пуснал телефона в микровълновата примерно ...
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боят изгражда, не разгражда
2
8
 
12
 
! Отговори
Шабан преди 3 години
Боят е абсолютно необходимо, успешно доказано средство за възпитание .
1
1
 
30
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Що пишете глупости,бе??? Българинът толкова обича децата си ,че до 40 -годишни живеят при него !!!