Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи

Институциите за преодоляването на последствията са малко
111
Всяко трето дете е станало жертва на насилие вкъщи
Снимка: Pixabay

Всяко трето дете през последната година е било жертва на някакъв вид насилие в рамките на дома, съобщи пред БНР Любомир Крилчев, правен експерт по превенция на насилието над деца в УНИЦЕФ, като се позова на мащабно изследване по темата, което предстои да бъде оповестено. 

Част от предложените промени в Закона за домашното насилие таргетират децата чрез въвеждане на нови мерки и нови услуги.

"Към момента беше дискусионно къде остава детето в случай на домашно насилие. Новите текстове предполагат детето винаги да остава при родителя ненасилник, което е положителна промяна“, заяви Крилчев.

Като втора съществена промяна той открои насочването на децата към специализирани услуги за преодоляване на последиците от насилието. Такива услуги обаче сега са много малко у нас, допълни експертът.

УНИЦЕФ подкрепя от 2015 година три такива услуги – в София, Шумен и Монтана, в партньорство с неправителствения сектор. С предвидените промени се създава законодателна основа това да се случи и в други градове, изтъкна Крилчев.

"Виждаме колко е трудно, колко е мъчна работата с деца жертви на насилие. Понякога отнема много време травмата да бъде преодоляна. В тези центрове следва да работят много и различни специалисти, да бъде предоставяна различен тип помощ – психологическа, социална, медицинска, правна помощ", коментира Любомир Крилчев.

"В голяма степен държавните органи са осъзнали, че добри модели, пилотирани от неправителствения сектор, без сериозни финансови ресурси и административен капацитет, няма как да предоставят качествена услуга. Това е ключът", подчерта юристът в анализа си по темата.

По думите му насилието над жени и деца е проблем, който обхваща много сфери и не е на едно или друго министерство – то е здравен, социален, икономически проблем.

"Тоест ние не можем да търсим решение през едно министерство или през едно ведомство. Трябва да го търсим цялостно. Предлаганите промени с въвеждането на координационен механизъм, с въвеждането на регистър, на национална комисия ще допринесе в значителна степен за подобряване на общата реакция, национална обща реакция спрямо феномена насилие“, каза той.

Първичната, кризисна интервенция е много важна, но тя касае кратък период от време – до 6 месеца. Законопроектът предвижда т.нар. шелтъри, защитени жилища, които да осигуряват по-дългосрочна подкрепа на жертвите на домашно насилие, което е много добър подход, който отговаря на получените от страната ни препоръки и на най-високите стандарти в глобален мащаб, поясни още Любомир Крилчев.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
6
 
! Отговори
22 преди 3 години
До 43. Поколението което е родено и отгледано по време на пикливата демокрация не може да се намаже на малкия пръст на децато отраснали през соца.....Сегашните и едно дете не могат да направят.камо ли свястна работа да свършат...Времената са скапани.Либерастия и *** навсякъде.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези лъжи за насилие водят до 30 % по-ниска раждаемост в европейските държави.Само родените българчета извън България са 250 хиляди годишно та и повече! Откъде ги измъдри тези математически " пищови" не е ясно!:))))))))))
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терминът "насилие" бе умишлено раздут от западните НПО до гигантски мащаби. Вече е насилие над детето ти да го караш да учи, да не му купуваш нов телефон, да не му позволяваш да гледа порно или да не му купуващ искана храна, дори и тя да му е противопоказна по медицински причини. Следващата им стъпка ще е масово да се изземват децата от семействата и се дават за отглеждане в приемни семейства. Стратегическата цел на тези НПО е семейството да бъде убито.
46
4
 
8
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Тези лъжи за насилие водят до 30 % по-ниска раждаемост в европейските държави.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45С тея бракораводни глупсоти, само ненормалник би се оженил.
44
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** възпитава с бой и казарма от време оно. Резултатът е видим в обществото- масово заплати в плик, да имаш БМВ Е60 на цената на 1 нормална заплата е велик успех, важно е да има окичен трибагреник на огледалото (като истински патриот с честно платени данъци), успелите са хора на някого или престъпници (те са некадърни, а ти си много по-умен от тях и затова си сервитьор), не е важно да се учи- ей го на Стоичков.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всяко трето?! ай стига беинтересно какви са критериите, по които се определя имало ли или не насилие над дете
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всики нормални хора, от няколко години, са под насилието на джендърите!Те само джендърите хвърлят *** в реките и езерата в България, нали!:)))))))))))))
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 % са извънбрачни и с това клеймо не е ясно какви поколения ще имат после.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
децата които бяхме отгледани по времето на другаря Живков бяхме шамарени от родителите си.И станахме хора.За разлика от сегашните наркоманчета.Вижда се пределно ясно колко сте хората в България, вижда се от космоса и от всеки сляп който те чуе.:))))))))
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И съвсем очаквано отново започнаха с опитите да прокарат джендърската конвенция, маскирайки я като мерки против насилието над жени и деца.
38
0
 
12
 
! Отговори
Статистиката е преди 3 години
До Анонимен 39изготвена от същите Сороски НПО-та дето броят заразените от измисления им вирус
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Канада на един баща му взеха правата за това че говорил на детето си че епидемията е фалшиварчско и безкомпромисно се противопоставяйте на Сороските НПО-та ако не искате и тук да стане като в КанадаТова съобщение трябва да си го "получил" през 5G мрежата.:)))))))) А може Бил Гейтс ти го е преразказал от 1во лице и чифт червени чорапи!:))))))
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всяко трето дете през последната година е било жертва на някакъв вид насилие в рамките на дома, съобщи пред БНР Любомир Крилчев, правен експерт по превенция на насилието над деца в УНИЦЕФ"Не помня вкъщи да са идвали наблюдатели да установят дали бия съпругата и детето си или не.Интересно как са изготвили въпросната статистика без абсолютно никаква полева дейност. Докога ще се дава трибуна на хора, които си смучат стъкмистики от пръстите?
35
3
 
8
 
! Отговори
22 преди 3 години
децата които бяхме отгледани по времето на другаря Живков бяхме шамарени от родителите си.И станахме хора.За разлика от сегашните наркоманчета.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обичам такива, като теб - опитвали са се и са леко контузени след това, за известно време в болница.Тя съдбата си знае работата, среща те с този който ще те научи един път завинаги! Не е задължително да е човек!:))))))
33
1
 
9
 
! Отговори
Въртим Сучем преди 3 години
В Канада на един баща му взеха правата за това че говорил на детето си че епидемията е фалшиварчско и безкомпромисно се противопоставяйте на Сороските НПО-та ако не искате и тук да стане като в Канада
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добрите поколения винаги са били шамарени , за да не отиват по кривия път. Не мисля че твърдението ти е валидно за България особено като погледнем лицето на държавата! :))))))))
31
0
 
12
 
! Отговори
Въртим Сучем преди 3 години
и па до Истамбулската конвенция стигнахмеСороските НПО-та много държат да получат права да ни отнемат децатаСороски подддлоги,нема нужда да се кахърите за наспандемията, глобалното затопляни и бежанската вълна ни стигат
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно кое ще е насилие и кое поучителен бой . Добрите поколения винаги са били шамарени , за да не отиват по кривия път. Ако вземат детето за един шамар , дали ще има много свестни деца или ще гледаме разглезени джендари???