Имунолог: Човек може повторно да се зарази с различните варианти на COVID-19

Проф. Хайрабедян обясни, че научната общност се притеснява от новите варианти на вируса
29 яну 2021 15:18, Ния Христова
16
Имунолог: Човек може повторно да се зарази с различните варианти на COVID-19
Снимка: Pixabay
Трябва да очакваме да се появат нови варианти на коронавируса, защото те постоянно мутират. Това каза в ефира на bTV имунологът проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването. 
 
Той обясни, че е нормално новите разновидности да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространение. 
 
"На този етап няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични, точкови мутации на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените в белтъка му позволяват по-бързо да се свързва и заразява клетките", обясни проф. Хайрабедян и допълни, че ваксините "обучават" организма да се "запознава" с целия белтък и това, че части от него са видоизменени при различните варианти не оказва влияние за имунитета.
Още по темата
 
Проф. Хайрабедян заяви, че многокомпонентна ваксина срещу COVID-19 може да се очаква до две години и допълни, че вирусът мутира на вълни и е известно, че негови варианти са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 година. Имунологът допълни още, че един човек може да се зарази повторно с различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ащо първият път заразата е прекарана тежко. 
 
"Докато имунната система го разпознае и започне да го чисти наново, има един прозорец, в който не се знае дали тези хора могат да го разпространяват. Има много варианти, но британският, бразилският и южноафриканският са най-притеснителни за научната общност, защото по-трудно се влияят от терапии", изтъкна той. 
 
Имунологът каза още, че британският вариант отдавна го има и у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента вирус, но това е трудно да се докаже. Той обясни, че високата заболеваемост в България през ноември и декември може да се е дължала именно на новия вариант.

16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
И какво излиза, преди 1 месец
че няма никаква полза от тези фалшиви уж ваксини, от какво ни пазят, щом пак можем да се разболеем!? Естественият имунинет е по сигурен, изкуственият само ни вреди!
15
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Накратко: В близките 3 години, няма да заживеем нормално. Все повече експерти казват това. Чак през 2024 ще има нормализиране на живота. Но ще започне страшна икономическа криза, и най-богатите държави ще обеднеят. Ето това са ни приготвили силите, които имат претенции да управляват света.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я кажете пак за оня, дето се заразил с два щама едновременно.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И?
човек повторно се зараяза в с настинка, да не сте един път боледуване и тва е... постоянно сме под атака, кой вирус или бактерия точно ти е бутнал имунитета е малко от кое зърно боб ще пpъднеш...
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не зная защо,но масмедиите посочват тази ваксина като лекарство което ще ни излекува,а не като средство за предпазване от усложнения в случай на заразяване.Истината е че ваксината не е нито лекарство,нито средство за по-леко прекарване в случай на заразяване,защото още никой не знае какъв ще е ефектът в/у организма във времето.
11
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Веднага да се затворят всички имунолози! Щом в 21-ви век ша ми дрънкат глупости и не са намерили лечение, значи нищо не става от тях и са абсолютно безполезни.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То с всички видове грип е така.
Затова хората не се ваксинират.
9
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Препоръчва се за за безсимптомно изкаран КОВИД и/или тежък махмурлук на сутринта една топла шкембе чорбичка с чесънче, оцет и суха люта чушка! Действа и на НОЩ-ни енергийни вампири!
8
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 месец
Има дълъг списък с около 200 такива вируси / грипни, парагрипни тип 1и2, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите/!
Справка:интервю за ОВИ и ОРЗ от 03.04.2018г. на Проф. Нели Корсун
завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), София.
Досега са изкарали противогрипни и противокоронни ваксини и то не за всички видове, щамове...все тая! "Дебело и дълго" ваксиниране идва!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
човек след като се нахрани може пак да огладнее.
6
1
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Е, и какво като може да се зарази?
Всяка година като съм се заразявал с грип, та какво?
Ето че сега ни грип, ни ковид ме лови.
Човек колкото повече се стерилизира и дезинфекцира, толкова повече му се изнежва имунната система.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РНК ДНК и ей тия неща обикновенно са нужни хилядолетия за да еволюират, мутират и каквото искате тоя вирус без човешка намеса не може да мутира за 1-2 месеца. То ако ставало тъй значи и хората утре можем да мутираме и да се превърнем в маймуни и после пак в хора.
4
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Може и да се зарази човек повторно, но може и да се спре тази лудост!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек може да се зарази с всички варианти на вируса едновременно, но ваксината е ефикасна срещу всички.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вируса не мутира, някой го пуска за последните 2 000 год не е имало случай на заразен човек с Ковид, изведнъж станаха 3 вида. Това не e обикновен вирус, а РНК вирус разликата е огромна, един имунолог би трябвало да знае какво е РНК и какво е патоген. Всяко човешко тяло съдържа РНК да се надяваш че иммунтата ти система ще разпозна е РНК е глупост ако го разпознае и цитокиновата буря ще те инищожи на място като се включи срещу всички твои клетки.
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доктора си е плюл на честта. Имунната система няма да се справи, а след "ваксина" ще се справи? Това вече не е медицина, това е панаир, и от сергиите продавачите се надвикват да си рекламират стоката.