Доказано е, че коронавирусът мутира, а до кога ще действа ваксината?

Засега е ефективна, но докога...
12 яну 2021 20:00, Петя Славова
73
Доказано е, че коронавирусът мутира, а до кога ще действа ваксината?
Снимка: БГНЕС

Нека започнем с добрата новина: Разработената от компаниите BioNTech и Pfizer ваксина срещу коронавирус трябва да защитава и от новата мутация на SARS-CoV-2, широко разпространена във Великобритания и Южна Африка. Това показват резултатите от лабораторните изследвания, проведени от експертите на Pfizer и учение от медицинския факултет на Тексаския университет.

Изследването е направено на базата на анализа на кръвта на пациенти, вече ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer. И макар получените данни да са ограничени, тъй като изследването не включва влиянието на ваксината върху целия възможен спектър от варианти на коронавируса, резултатите са обнадеждаващи, пише "Дойче веле".

Коронавирусът мутира. Ефективна ли е ваксината?

Според Фил Дормитцер – водещ експерт в компания Pfizer в областта на разработването на ваксини, тестовете показват, че ваксината на BioNTech/Pfizer е ефективна в борбата не само срещу новия британскивариант на коронавируса N501Y, но и с 15 други видове на мутиращия вирус SARS-CoV-2.

Направени са тестове с 16 нови варианта на коронавируса и в нито един от случаите не се забелязва влияния на мутацията върху ефективността на ваксината, твърди той.

"Разбира се, това не означава, че със 17-тия вид ще се случи същото", предупреди експертът.

По информация на германското онлайн-издание „Ерцтеблат“, широкоразпространеният във Великобритания нов вариант на коронавируса под наименованието VOC-202012/01 има 23 вида различни мутации. Новият вариант на коронавируса в Южна Африка, който има определена прилика с британския вариант, се характеризира с по-сериозни изменения на шиповите протеини. Към момента тези мутации са регистрирани и в някои други държави, включително Германия.

Основната опасност от мутацията на коронавируса е скоростта на разпространение

До момента няма доказателства, че заразяването с новия вариант на коронавируса предизвиква по-тежко протичане на болестта или има по-голяма леталност. Мутиралият коронавирус е до 70 % по-заразен от своя предшественик, което води до рязко увеличаване на броя на заразените. В резултат на това може да се стигне до колапс на системата на здравеопазването, която в условията на пандемията от SARS-CoV-2 и без това работи на предела на своите възможности. И сега в много болници няма достатъчно места в отделенията за интензивна терапия, апарати за изкуствена вентилация или персонал.

Според проф. Рихард Неер – ръководител на изследователския екип в университета в Базел, занимаващ се с еволюцията на вирусите и бактериите, основната заплаха от новия вариант на коронавируса е възможността за неговото бързо разпространение.

Още по темата

„Ако този вариант на коронавирус действително се разпространява 50-60 % по-бързо, това ще доведе до висок ръст на новозаболели, а краят за някои от тях, за съжаление, ще бъде летален“, смята ученият. Още една последица от бързото разпространение на вируса може да станат повторните инфекции и намаляването на ефективността на ваксината, но това в момента е „вторичен проблем“, каза проф. Неер.

Ваксината на BioNTech/Pfizer може да се модифицира

Ефективността на ваксината в случая с всички известни мутации на коронавируса трябва да продължи да се проучва не само в лабораторни условия, но и при широки изследвания, убедени са учените. Трябва също да се изясни дали от новия вариант на коронавируса са защитени хора, вече преболедували COVID-19 или ваксинирани.

Ако в някакъв момент вирусът мутира до такава степен, че имунният отговор след ваксинирането не може да го неутрализира, тогава ще трябва да се промени съставът на ваксината.

От компаниите BioNTech и Pfizer твърдят, че актуализирането на ваксини, произведени по технологията на матрична РНК (мРНК) не е особено трудно. Генетичният код на вируса, съдържащ се във ваксината, може да се промени сравнително лесно – за около 6 седмици. Но тестирането и сертифицирането на новата ваксина, както и последващото производство и разпространение ще изискват допълнително време, а в голяма част от държавите в момента очакват с нетърпение доставките на сертифицираните ваксини.

Ще се засилят ли мерките за борба с пандемията?

Според последните проучвания, за заразения човек няма значение с какъв вариант на коронавируса е инфектиран – мутациите не се отразяват на протичането на болестта. Затова мерките по сдържане на пандемията не трябва да се засилват, а да се прилагат по-последователно, смята проф. Изабела Екерле – ръководител на научната група по изучаването на нови вируси във факултета по заразни болести в университета в Женева.

Няма никакви конкретни мерки за борба с коронавируса, разработени специално за неговата нова мутация, обясни тя.

Независимо от варианта на вируса, SARS-CoV-2 се предава при близък контакт, затова са ефективни всички мерки, които ограничават броя на контактите между хората.

Преди всичко е от съществена важност да се идентифицират новозаразените и те да бъдат изолирани.

Всички мерки по сдържането на пандемията трябва да се прилагат още по-последователно, смята вирусологът и предупреждава, че ни предстои повече един месец, изпълнен с напрежение.


73
Още от Коронавирус
Кои са щамовете на COVID-19, които са ни известни засега?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма страшно :
нова година - нова ваксина!
62
0
 
0
 
! Отговори
Киро преди 5 дни
Яко е как още не са почнали да ваксинират и вече си вързват гащите, че може да не действа. Интересно 95% да не станат 50-60%. Хубаво, че не е кой знае колко сериозна болест и никой трезвомислещ човек не смята, че без ваксина ще умре задължително в следващите няколко месеца.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ваксината ще си действа вечно, защото не е насочена срещу коронавируса, ами срещу имунната система на човека. Самите производители си го казват. Ама вие си се ваксинирайте де - от доброволни опитни мишки полза винаги има.
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разбира се, че мутира, както всички останали вируси. И както при грипа, с всеки нов щам на грипа, има нужда от нова ваксина. Къде е новината?
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, всички вируси мутират, това е техният начин на приспособяване за да съществуват.
По-притеснително е, че хората започнаха поголовно да мутират а срещу това ваксина няма.
58
1
 
21
 
! Отговори
Откритието на века! преди 1 седмица
Вирусите мутират!

Е браво! :) нали затова спора беше дали има смисъл от ваксини изобщо!
Ей това е кратката новинарска памет!
57
2
 
12
 
! Отговори
Годжи преди 1 седмица
Да ви *** на ваксината,то докато е удордисате,то вируса ще мине.Само дето някой ще се налапа МНОГО
56
2
 
17
 
! Отговори
Додо преди 1 седмица
И да мутира, няма страшно, Бил Хейтс ще понастрои малко рецептата на райския джус на Пфайзер (чиито акции държи в голяма степен) и ще продължи да ви боде!
55
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те тези ваксини и сега не работят. Тези досега регистрирани ваксини не те предпазват от заразяване и не те спират да предаваш вируса, само те спират евентуално да влезеш в реанимация, което ги прави неработещи ваксини. Да се ваксинира , който има нужда, защото е застрашен от сериозни симптоми като възрастни и хора със компрометирана имунна система, но млади и здрави хора да се тровят с неизвестна отрова за да пътуват свободно е нещо , което и нацистите не са направили.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
“... трябва да защитава и от новата...”

Научен език на “дойче зеле”, ами ако не тогава какво ще правим?

Аз трябва да изплатя кредите ... ама ... мислете сами!
53
1
 
27
 
! Отговори
епидемиолог преди 1 седмица
Такива ваксни винаги са били само шашма. Не съм бил никога против ваксините. За много болести са безценни. Но за този тип вируси никога не са помагали ефикасно. Факт е че подобни ваксини до сега показаха много нежелани странични ефекти с времето. Разумното решение бе да се насочат всички ресурси към разработване на ефективни терапевтични лекарства за случаите с усложнения. Но в това няма особена далавера. Друго си е да се боцка наред и по възможност да е задължително или с принуждавщи хитрини
52
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До пълното зомбиране на еУекторалните единици ще действа ваксината.
51
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вируси винаги е имало и ще има - защото ги създават ,за да печелят пари! Имунната система може да се справи с всички състояния!
Колко са кодирани негативно хората.. само за измамата ковид пишат.Не се веселят, не се обичат, не дават, както дава слънцето и извора!Не се радват на живота, на всеки ден на всичко, което БОГ им е дал.
Вирусите са за неосъзнати хора с негативни мисли.
В Любовта всичко е красиво.
ЩАСТЛИВА И БЛАГОДАТНА НОВА ГОДИНА 2021
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оркестърът пожелава здраве и щастие на всички за новата 2021!
ЛЮБОВ и Свобода за всички

https://youtube/watch?v=MoFiLwwpKik
49
1
 
8
 
! Отговори
Ай преди 1 седмица
Докога е една дума, неграмотници
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като ви стане ясно, че ваксината не е направена заради "вируси",вече няма да задавате глупави въпроси.
47
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Дойче зеле пише! Това сериозно ли! Ама сериозно?!
Хай стига уе!
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние нямаме здравеопазване.Първи сме по смъртност,заради липса на нормално здравеопазване.Хората не се лекуват,защото всичко е пари.Тоя вирус ви дойде дюшеш да се надърдорите.
45
1
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 1 седмица
Никакви ваксини няма да ви спасят. Ще видите, че съм прав.
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изходът е ние да мутираме.