Киносалони заплашват с бойкот на българските филми

Основният проблем ще бъде за малките киносалони извън София, каза доц. Александър Донев
4 фев 2021 17:05, Ния Христова
32
Киносалони заплашват с бойкот на българските филми
Снимка: БГНЕС
Част от киносалоните в София се подготвят да отворят в петък, а други вече го направиха. Какви са загубите им от затварянето и защо някои от тях заплашват, че ще спрат да излъчват български филми? 
 
Точно отворили за посетители и киносалоните се сблъскват с нов проблем - поправки в закона за филмовата индустрия, които вече са минали на първо четене. Защо този закон обаме ще създаде проблеми? 
 
"Проблемите са в това, че през последните две години и половина бяха образувани работни групи, които работеха по закона. За съжаление, разпространителите и киносалоните не бяхме допускани през това изключително дълго време. В края на процеса подадохме нашето становище в рамките на общественото обсъждане, което отново не беше отразено изобщо", каза пред bTV Божидар Илиев, председател на Българската асоциация на киносалоните. 
 
"Конкретното държавно предложение е двойното увеличаване на квотата и изискването на кината да отделят 10% от прожекциите си за показ на български заглавия", допълни той. 
 
"Същевременно съществени суми и финансиране се отпускат на филми, които имат изключително слаб интерес от страна на зрителите. Вследствие на което кината са задължени да показват филми, които не могат да обезпечат финансово разходите им, а в същото време не могат да получат и държавно финансиране заради промяна в тази формула", каза още Илиев. 
 
"Основният проблем ще бъде за малките киносалони извън София. Арткината в София и в момента се справят - и с процента, и със зрителите. Но за малките киносалони това двойно увеличение може да бъде гибелно", каза доц. Александър Донев, експерт "Разпространение и кинопоказ".
 
"Още повече, имайки предвид големите глоби - максималният размер е 14 хил. лева за неизпълнение на тази квота, а при повторно нарушение - увеличението е двойно", допълни той. 
 
"Тази ситуация ще продължи, оборотите няма да се вдигнат. Това означава катастрофа, фалит и ликвидиране на местата, където ще могат да се показват филми. Това не е дейност, като отваряне на сергия на пазара - тук работят висококвалифицирани хора, оборудването на едно кино е скъпо", каза още Донев. 
 
"Надяваме се да се получи някакъв диалог. Имахме среща с комисия на култура в Народното събрание. Надявам се да забележим някаква чуваемост поне в края на този етап", допълни Божидар Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
Авокадо преди 3 години
Да заплащват.Дреме ми.Друго не могат да правят освен да плашат.Кои - гаргите.Ха ,ха,ха.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 10 г 10 актьори играят по сериали и филми. Писнали са ми . В един сериал брат и сестра, в следващия двойка. Излъжеш се на театър да идеш, пак същите бездарници. Единственият филм, който по-става, според мен е LOVE.NET.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за комунизъм и тоталитаризъм е да има квота за български филми?Тоест да има прожекции пред празни салони защото някои хора се мислят за велики автори. Да си пускат филмите в интернет и да си търсят там зрители. Защо да задължават частни кино салони да ги прожектират.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз предлагам това правило да се въведе и в парламента. 10% от ***** дето целуват да са български, а не както сега -само руски, американски и брюкселски.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Имахме филми Прав си! Старите бяха добре. Има много класики. Ама опитай нещо от новите. Въздух под налягане!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо ..и тия станаха хамериканци )има да чакате и за левче
24
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Откога киносалоните започнаха да излъчват филмите, вместо да ги прожектират?
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Не може или ти не можеш?
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето предложение - направете хубави филми, които хората биха искали да гледат. Така ще избегне сцени от Портокал с часовников механизъм.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да позная. Все так ще става, че когато има ново вървежно заглавие, малките салонинякак си ще им е ред, да въртят изклюѝително невероятни фирлми, като "Тилт" и не знам си какво, дето трябва да им се радваме, а са пълна ОТВРАТ, но големите ще се нагушат с парички ище искат по 35 лева на билет, нали?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във всяка роля, Актьорите го играят отекчено мъдри някакви си и фъфлят през зъби репликите си. Хич и не е интересно какво си дуднат. При това, снимат ги в гръб или само се загатват лицата им. А те - уж говорещи мумии. Е как се гледа таковаумопомрачение!
19
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
Подкрепям 8 бгГледам стари бг филми в нета . Звукът им обаче е ужасен ( или аз ъм глух ? ) , трябва да го усилвам до дупка за да разбера каво си казват !
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Nо сега е ерата на виртуалната реалност. Хората вече не искат да са пасивни зрители.<br>Сега всеки може да участва във "филма"."С оглед на "мегахитовете" като Last Of Us 1/2, Uncharted и масвката, смея да твърдя, че не е то&#1117;но така...
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да прави изкуство човече, дето е расло като опушено мушкато по дискотеки и дето си мисли, че луканките растат по дърветата.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" "Конкретното държавно предложение е двойното увеличаване на квотата и изискването на кината да отделят 10% от прожекциите си за показ на български заглавия", допълни той"WTF?НЕ!Като иска държавата, да дава пари и ще се снимат. Какъв е тоя комунизъм?
15
7
 
6
 
! Отговори
Имахме филми преди 3 години
Гледал съм страхотни български филми и съжалявам всички които не са могли да им се изкефят на широк екран." Козият рог" "Комбина" ,,Търновската царица" .. Верно стари са , но дори иф сега са са по - добри от 80% от западните продукции .
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашите бг филми играят едни и същи десетина артисти. Играят по един и същи начин, независимо каква роля играят-дали е любовна или криминална. Никакво вникване или задълбоченост за съответния типаж. Разчитат на стара слава, случайно придобита.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходил съм много пъти на кино но на бг филм никога не съм ходил.Сега като новите филми излизат на НВО МAX не мисля, че има смисъл да се ходи на кино.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой нормален човек, би гледал филмите на тези велики бездарници?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10% кринджНа наш'те режисьори май им е учител Уве Бол - хем ***, хем да кърти кинти.