Ветеринар: Спазвайте мерките и към домашните любимци!

Хората вече не поливат животните си с дезинфектанти, отбеляза д-р Ива Георгиева
4 фев 2021 19:56, Ния Христова
14
Ветеринар: Спазвайте мерките и към домашните любимци!
Снимка: Pixabay
"От началото на пандемията имам прегледани около пет кучета, доказани с тест, че са с коронавирус", каза пред БНР д-р Ива Георгиева, ветеринарен лекар във Враца.
 
Преди време бяха регистрирани мутации на COVID-19 във ферми за норки на различни места по света. Имаше и разболели се четириноги в зоопаркове. Наскоро британски и американски учени допуснаха, че за да преборим пандемията, не само хората, но и домашните им любимци може би ще трябва да се ваксинират.
 
"Истината е, че при животните обаче има други много по-сериозни вирусни заболявания, имаме и бързи тестове, с които за 15 минути можем да докажем който и да е вирус. Засега няма научно обосновани факти, че кучетата и котките боледуват точно от този вирус. Те боледуват от много други коронавируси, те са голямо семейство, но това са различни видове вируси" - това каза още д-р Георгиева.
 
"По тази причина световните организации на ветеринарните лекари излязоха с официално становище, че котешкият и кучешкият коронавирус е различен от човешкия, че човек не може да зарази домашния си любимец, разбира се, като се спазва карантината и за домашния любимец, ако стопанинът му е под карантина.
 
Д-р Георгиева обясни още, че животните не могат също да пренесат вируса, като се спазват противоепидемичните мерки – когато човек е болен с COVID-19, не бива да оставя домашния любимец да го ближе, а после да отиде при друг човек също да го близне. 
 
"Ваксините срещу корнавирусите при кучетата не са задължителни, защото притичането на това заболяване при тях е леко, при котките е по–опасно, защото коронавирусът е свързан с инфекциозния перитонит, а той е с летален изход – за него също има разработени ваксини", каза още д-р Георгиева.
 
Според нея хората вече са по-спокойни, запазват си часове за домашните любимци, не ги поливат с дезинфектанти, както в началото, когато са били паникьосани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
SALT преди 3 години
"5 кучета с доказан коронавирус" имала ветеринарката от Враца "от началото на пандемията"...?!Какво общо има пандемията с кучешките коронавируси, съществуващи от 1974-та, бе тупани?Вие съвсем изплискахте легена!:))
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въх, кучето ми кихна, какво ще правим сега?
10
0
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 3Филаме е "Идиокрация" ....
9
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
От Китай съобщиха още в самото начало, че много домашни котки в Ухан са имали вирус, за разлика от бездомните. Което показва пренос от човека към котката. И изключиха котките като междинен гостоприемник.
8
0
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Аз още миналия март като започна цирка написах в сайта,че кучето ми е по-интелигентно от *** с маски и ръкавици
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам аквариум с рибки вкъщи, трябва ли да им сложа маски? Чакам указания от Мутафчийски и Кунчев
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я па я,аз като си спинкам с котака всяка вечер,нищо ми няма я стига лъжи.април е далечко,престанете дотягате на хората с из мис лен виртуозен
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТИЯ.НЕ.СА.ДОБРЕ!!!!
4
0
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
От март месец моята домашна котка стои с маска,като и аз ,и жена ми.Всички ходим с маски в къщи!
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ще го напиша и не трийте: Иидииотокраация!Не е ли така? Вижте си статията!
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоа е изтрещел съвсем. Кви дезинфектанти? Нали горкото животно с това силно обоняние, ще изчетка съвсем от този спирт? Безумци!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От утре всички кучета да се извеждат на разходка с маска! Ахахаха.

Спонсорирани публикации