Майката на Скатов: Не сме очаквали такова нещо!

Той внимаваше много, посочи Мария Стоянова
61

Целеустремен и мотивиран в преследването на всяка своя цел - така близките описват Атанас Скатов. Любовната му история с алпинизма започва случайно преди едва 9 години. Дотогава той никога не е спортувал, а в планината ходел само на разходки, при това рядко.

Това обаче се променя, след като открива именно в нея своята мисия. Въпреки че няма професионален опит във височинния алпинизъм, несломимият му дух го отвежда на най-високите върхове в света.

Още по темата
За по-малко от седем години успява да изкачи 10 осемхилядници. А два пъти е поглеждал планетата от Еверест.

"Смяташе, че човек не трябва да се отказва. Никога не сме очаквали, че ще се случи такова нещо, защото той винаги взимаше правилните решения и внимаваше много", коментира майката на алпиниста Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Кметът на Сливен изрази възхищението си от това, че алпиниста винаги си е поставял високи цели. А приятелите му споделят, че е бил разумен, целеустремен, но за жалост е останал неразбран.

Скатов е първият българин, успял да изкачи седемте континентални първенци. Всичко това постига само на растителен хранителен режим.

Освен на алпинизма, Скатов посвещава живота си и на опазването на природата. Многократно предупреждава, че човешката дейност е пагубна за Земята.

Атанас е роден в Сливен през 1978 г. Завършва висшето си образование в Аграрния университет в Пловдив и е магистър по Растителна защита. След това заминава за Германия, където прави докторантура по Биологична растителна защита в Университета Хумболт. Преподава в България и в Германия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
272727 преди 3 години
53, Мъжки, ти пренаписа математиката....
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е станало като тези милиони учители и лекари не са покорили К2 или Еверест?Зем9ята е спряла да се върти? Семействата им са нещастни, защото не са загинали?
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно е, никога не съм рискувал - нита съм карал с 250 км в насрещното, нито изоставям детето си.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен51Death rate на К2 е 30% 1 на всеки 4-ти умира. В момента зимната експедиция са 20 човека Ако беше 1:1 щяха 10 да са умрели, така че не е 1:1. Освен това той е паднал на слизане от лагер 3, т.е отказал се е да рискува и тръгнал надолу и за съжаление се е случило. Грешката му беше, че тръгна да качва К2(неизкачван досега зимно време връх), без да е има зимни качвания на 8 хилядник. Ако беше ичакал лятото щеше да си го качи лесно и да се върне да разказва, но уви...
50
2
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 3 години
Може да са им дебели гъзовете, ама са живи. А с този атУет има сума ти време да ни занимават.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50, всеки дори слабо запознат с алпинизма, следва да "очаква" еднакво успех и летален изход при изкачване на К2 през зимата.Всеки четвърти, опитал предизвикателството, си е оснавил костите там. За земен сезон си е 1:1, ако не и с превес на очакванията за неуспех.Поел е голям риск и не е успял. Което е точно очаквано, ако си запознат с условията и вероятностите.
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен49Oчаквали са да го изкачи например, както всичките 10 преди това. Какво друго са очаквали според теб? Разбира се, че са знаели, че може да се случи, но трябва ли и да го очакват? Ако ще го очакват по-добре да го отпишат още, откакто е тръгнал към Хималаите.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цял живот по върховете, зимно изкачване на К2 и ...ама не сме очаквали такова нещо...Моите съболезнования и мир на праха му и при цялото ми уважение:какво точно сте очаквали ???
46
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Te всички тук са големи разбирачи. Не са рискували грам през живота си, ама седят вкъщи на дебелите си *** да наливат акъл. Жалка история.
45
2
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
При целия си респект пред спортиста Скатов (не мога да го нарека алпинист) и пред семейството му, което страда сега от непрежалимата загуба, си припомням мъдрите думи на Николай Хайтов:"Едно е да искаш, друго е да можеш и трето и четвърто е да го направиш".Всичко останало са приказки на килограм.Покоряването на К2 в известен смисъл е и въпрос на късмет, акъл, стечение на обстоятелстваха и още много други неизвестни, не е лъжица за всяка уста...Почивай в мир Наско и Бог да те прости!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи като интелигентен човек пък се бил занимавал с глупости
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
профука безцелно
42
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много "загрижен" баща, няма що, разведен егоист, като толкова е обичал сина си, защо не му откри сметка за образование, в която да вложи парите, които продукта безцелно.Остави детето си сираче заради болноти си его и заради глупостта си
41
0
 
9
 
! Отговори
Осведомете се преди 3 години
Има 1 дете, но е разведен. Оставил го е сираче.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са очаквали?Всеки четвърти загива на К2.Вероятността си е била налице - съвсем видна!Жалко и за него, и за близките, но ако наистина "не са очаквали", значи не са били наистина готови за К2.
39
0
 
10
 
! Отговори
Верно ли? преди 3 години
До САШОАма че пародия! Обичал го, ама да се снима обичал повече...гади ми се от такива.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, и аз съм много изненадан, досега всички се връщаха
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво друго са очаквали родителите му!Що не носи и парашут като може да се пада от 2км. Ок на хора се катерят и скачат за по бързо слизане..
36
2
 
13
 
! Отговори
До Сашо преди 3 години
Ако наистина го обичаше Васко щеше да си седи на г** при него, другото е позжорщина. Може би сега ще му се изясни.
35
2
 
13
 
! Отговори
Дo 41 преди 3 години
Да те брули вятъра на 7-8 хилядник, хич не е по- смислено от да работиш като сервитьор. Това в днешно време, когато шерпи ги изкачват и ги връщат.