Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките

Всички болници също имат готовност за реакция
10 фев 2021 09:58, Елка Василева
161
Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките
Снимка: архив, БГНЕС

Над 1200 души са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Още по темата

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

„Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките“, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

„Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19“, категоричен е директорът на Александровска болница.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

„Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител“, каза проф. Богов.

Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.

Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но ние не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ, заяви проф. Богов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
21
 
! Отговори
До Кофти преди 3 години
и в Гърция ходехме да бачкаме лятото по заведенията. И да гледаме болни. Сега са ги затворили с вечерен час и нищо не работи. Всички са си в къщи. Невъзможно е да избягаш от немотията дори и в Гърция.
80
0
 
15
 
! Отговори
някой преди 3 години
Ми разбира се, че пикът ще е около 25-ти февруари!!!Не е нужно да съм "баба Ванга", нито математик с диплома за висша математика, за да го пресметна!Синоптиците предсказаха в петък, на 12-ти февруари се очаква застудяване (сибирски студ казано поетично).Смятайте 14 дни или 2 седмици оттогава и - ето ви пик!Помня, около 25-ти така наваля сняг и стана ужасен студ, и ето ви 2 седмици след това - расте броя на новозаразените, както и процентът положителни проби.До края на зимата всичко ще спре!
79
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С няколко думи - да ви пикам на пиковете... Тука има, тука нема пасти да яде в сравнение с тези "статистики".
78
16
 
4
 
! Отговори
МАНГЪРОВ преди 3 години
който иска да гласува за тези, които ще отменят мерките да гласува за АБВ, а който по-нататък иска да си се върнем към Съветския съюз, като напуснем Европейския да гласува и ДА ГЛАДУВА за фигуранта Румбата Радев
77
2
 
16
 
! Отговори
Боко Кюлчев преди 3 години
Алчен и нагъл съм,а вие ме търпите.Пълня си чекмеджето, затуй сте бедни *** и ***.
76
0
 
4
 
! Отговори
?? преди 3 години
от 20 януари там почват да ваксинират със Спутник V."По словам Д. Пиневича, примерно с апреля, когда в Беларуси от COVID-19 закончат вакцинировать уязвимые и контролируемые группы населения /медработники, педагоги, сотрудники транспорта, торговли, работники СМИ/, любой желающий сможет получить вакцину."
75
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрчТи пък голяма причина извади да не гласуваш за герб...заради мерките.Та тук са най-либералните мерки от цяла Европа и пак ревете.В другите държави смсси,вечерен час,тестове...
74
1
 
8
 
! Отговори
я по тихо! преди 3 години
Минздрав Белоруссии официально признал COVID-19 психическим заболеванием Главным новшеством стало расширение количества психических заболеваний, разряд которых пополнился COVID-19. В то же время коронавирус был исключн из категории инфекционных заболеваний. По новому стандарту всех инфицированных COVID-19 с 1 августа будут лечить в психиатрических лечебницах, что поможет освободить койко-места в других медицинских учреждениях Белоруссии.
73
0
 
23
 
! Отговори
Кофти преди 3 години
едно време като видим зор бягахме от България на запад, я Франция, я Германия, я Австрия. Сега с тази ковид истерия, няма къде да избяга човек, там са ги стегнали много по-яко за гушите.
72
2
 
12
 
! Отговори
я по тихо! преди 3 години
Министерството на здравеопазването на Беларус официално призна COVID-19 като психично заболяване Затова Министерство на здравеопазването взе единственото правилно решение да счита COVID-19 за психично заболяване с подходящо лечение , каза Дмитрий Пиневич, първи заместник-министър на здравеопазването на Беларус.По препоръки на агенцията всички граждани, които търсят спешна медицинска помощ, ще бъдат призовани от психиатрична линейка и поставени в болница за психично-здравни грижи.
71
6
 
25
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До Анонимен 78Никой няма да бърка в носа на детето ми с никакви клечки! Ненормалници!Ако някой си позволи да му бръкне някъде без мое съгласие, тогава аз ще му бръкна там, където няма никак да му хареса.
70
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великият вирус е толкова заразен, че ако кихнеш на дръжката на вратата, след два дена още щял да е там, и да е заразен - обаче трябва да ти бръкнат с пръчка буквално до мозъка, за да тестват за него? А сега де?
69
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата се тестват за да се даде шанс на училищата да са отворени. Иначе нямаш никаква представа какво става. И едно дете да е сиптомно, то го предава средно на 6 други, те от своя страна "предават щафетата". всяко на 6 и т.н. Като не искате една толкова рутинна и безболезнена проверка - буквално клечка за уши за 5 секунди - тогва училищата ще се затворят напълно до 2-3 седмици.
68
6
 
24
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Новото грипче вече го изкарахме - нищо особено, къде-къде по-тежки настинки сме имали вкъщи! И заради това търпим глупостите на щабове и министри вече цяла година!Да ми се махате от главата с тия мерки!На 4 април ще гласувам за всеки друг, но не и за ГЕРБ. Ако някой обещае да отмени извънредното положение и мерките, ще гласувам за него. Който и да е.
67
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксиниране Н-Я-М-А! Човекът ти го казва в прав текст, без заобикалки: Изработените ваксини ... Към настоящия момент са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител, каза проф. Богов.Тоест, това, че ги наричаме "ваксини" има толкова връзка с реалността, колкото ако ги наричаме "аспирини" или "витамини". Не действат като нито едно от трите.
66
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧокоКовид учбива средно 12 пъти повече от грип. Виж статистиките. Освен това няма надеждно лечение, а само симптоматично. Още не се знае до каква степен и колко дълго ще работят ваксините. Грипните епидемии траят 3-4 седмици, това чудо вече мина година. Ето защо!!
65
19
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 3 години
ако не се състави БОРИСОВ 4, тогава ще ви се стъжни, защото ще установите, че НИЩО няма да получите покрай протестите и безкрайните постове срещу вируса, срещу ваксининирането и в същото време ненавременните мерки и недостига на ваксини, разбрах едно ПРОТЕСТЪР ЗНАЧИ МИНАТ ОТ ТЕЗИ, които ще докара на власт сестра Галева и Отровните чичковци, хората на Румбата и още и още
64
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е супер наблюдение! Точно понеже не им стигат бройки, искат да тестват и децата, и да съберат оттам още бройки, вероятно почти всички фалшиво позитивни, и да предизвикат затваряне!
63
1
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До StivИ аз на това се чудя. Защо сега за една инфекция предаван по въздушнокапков път критерия е променен ? Според едно изказване на г-н Кунчев пред Монитор от 21.01.2020причина за обявяване на грипна епидемия е 250-280 болни /не вирусоносинели/ на 10000 души. Това означава, че сега болните трябва да са 2500-2800 на сто хиляди. Подчертавам болни а не с положителни тестове. Може бе заради бройката сега искат да тестват децата в училище.
62
12
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
до 64 и 62Май наистина ви е страх, а? Ще си седя тук на топло и ще се наслаждавам на гладните ви вопли.