Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките

Всички болници също имат готовност за реакция
10 фев 2021 09:58, Елка Василева
161
Пикът на новозаразените около 25 февруари, може да затегнат мерките
Снимка: архив, БГНЕС

Над 1200 души са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Още по темата

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

„Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките“, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

„Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19“, категоричен е директорът на Александровска болница.

Най-честите усложнения при преболедувалите COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужна от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците най-вероятно ще бъдат отменени, прогнозира той.

„Изработените ваксини са един успех на науката. Към настоящия момент те са единственото средство, което предпазва от по-сериозно боледуване, не от заразяване. Нека всеки един човек е наясно, че ваксиниран не значи, че не е преносител“, каза проф. Богов.

Ваксината на "Астра Зенека" е на друг принцип - тя е с носител на известен вирусен щам, стар, който е натоварен с белтъчни съставки от коронавируса и неговата цел е да го вкара в организма, за да започне да изработва антитела, обясни директорът на Александровска болница.

Всеобщото становище на страните от ЕС е, че тя може да се прилага на хора до 65 години, допълни той.

В Александровска болница лекуваме всякакви случаи, но ние не ги типизираме по щамове. Алгоритъмът за поведение и лечение както на "стария", така и на мутиралия коронавирус, е един и същ, заяви проф. Богов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
19
 
! Отговори
Бахахахха преди 3 години
Прогнозите вика за съжаление ще се сбъднат. Не са прогнози, бе ***, а сценарий. Явно това вече ще го наложат като новото нормално. Докога?
100
1
 
24
 
! Отговори
Оляхте се! преди 3 години
Работя в детска градина. Новият "слух" е, че се очаква пак да ни затворят. Най-късно на първи февруари. Докога ще търпите, мили родители!?! Докога ще търпите, мили учители!?!Само да добавя, че миналата година бях 5 месеца в неплатен отпуск. Това, за тези, които плюят, че сме били непрекъснато на държавна хранилка.Хубав ден!
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може... а може и да не ги затегнете, че като излезем с дървото...
98
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не искате пълен локдаун, спрете училищата. Установено е, че те са своеобразен "хъб", който допринася до 60%. Няма друг толкова влиятелен фактор. Може да наложите вечерен час, да затворите магазини - все тая. Всъщност това се вижда и от практиките на различните страни - кое работи и кое не. Глупостта не е само в България.
97
1
 
3
 
! Отговори
Изперкал. преди 3 години
До Анонимен 100Не е вярно, само моето IQ е 200.
96
0
 
2
 
! Отговори
Gerber преди 3 години
До Анонимен 99Анцък, сгрешил си - никой не му вярва.
95
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сборно IQ-то от коментарите може да докара до към 100.
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като му гледам физиономията му вярват само герберите
93
3
 
15
 
! Отговори
\m/ преди 3 години
"Над 1200 души са новозаразените днес, това е с около 100 повече .. "... при направени повече тестове от предния ден, само ПРОЦЕНТА е важен, който днес е по-малък от вчера! Спекулации, манипулации и плашиларските ви глупост. Повръща им се вече на хората от вас!!
92
5
 
3
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Защото в тези страни се цени човешкият живот и се цели предотвратяване на загубата му. Тук са само "сухи пръчки". Ковид е опасен и непредсказуем, но по-страшна е човешката глупост.
91
0
 
12
 
! Отговори
,|, преди 3 години
Кой управлява здравната криза НОЩ, здравният министър, или нечий пръст от едно едрогабаритно возило?
90
8
 
41
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 години
Има ли още баламурници, които вярват в ''пандемията'' КОФИ 19 ?
89
2
 
32
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Нуждата от психологическа помощ след преболедуване от Ковид се налага заради непрестанното вменяване на вина и жестоките рестрикции налагани от здравните власти спрямо заболелите. Те са третирани едва ли не като пряко отговорни за сривът в системата на общественото здравеопазване.
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Леко снизходителен си, "много Саше", доколкото разбирам от малко несвързаното ти писание, искаш да ми кажеш от позицията си на много-знаещ, че човек, имащ ковид, отделя неоткриваемо малко количество вируси, освен ако му ровиш дълбоко-дълбоко в носа? Е как се връзва това с "голямата заразност"? Недей обяснява, че едно-две сирусчета са достатъчни за предаване, иначе нямаше да има непреболедувал човек на планетата до момента.
87
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наближават избори няма ли да има изборни концерти.Аз бих отишъл да пия бира, да ям кебапчета и да слушам музика на живо. Не ми пречи вируса.
86
1
 
26
 
! Отговори
Mамата преди 3 години
Да ви *** мамата не наяло се управление! След изборите ега не чуем повече за вас..
85
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: Соро/соид (номер 89)Ти може и на майтап да го пишеш това, обаче никак не е смешно. Съвсем реално си е.Има наистина такава от категорията на т.нар. пародийни религии - на пастафарианците.Привържениците и вярват в "Летящото Спагетено Чудовище" и не излизат на улицата без да носят гевгир на главата си - така смятат, че чудовището няма да може да провре спагетените си пипала през дупките на гевгира и да им изпие мозъка.Разбира се, всичко е с цел осмиване на истински вярващите!
84
0
 
31
 
! Отговори
Соро/соид преди 3 години
Ние, от сектата "Свидетели на COVID-19 от последните дни", правим открит молебен към Светия Вирус.След молебена беседи ще изнесат: пастор Мутафчийски-"Яко ще се мре!", пастор Кунчев-"Какво каза гуру Бойко със словата Ше ви ринеме с фадроми!", и други. Всички присъстващи да са с по две маски, шлемове, скафандри, тапи за уши, по възможност и с тапи в други места, да си носят дезинфектанти, да спазват дистанция и т.н.т.
83
11
 
3
 
! Отговори
много си Саше преди 3 години
До АнонименВъзможностите на науката са такива, че теста е такъв, че човекът малко преди да умре и дава положителен резултат. Т.е. за да работи теста вируса трябва да е като слон. Е, затова ти бъркат в носа, за да намерят слона...За да се заразиш няма нужда слон да ти влиза никъде, достатъчно е едно бацилче, както си е....Сега разбра ли или ти трябва да ти го пусна на блендър.
82
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въртят и сучат и ще направят всичко възможно да не може да се отворят заведенията.