"Ухан 95": Предшественик на COVID-19 e добре познат в България

Тогава вирусът също е върлувал по целия свят
10 фев 2021 15:25, Анисия Иванова
117

Заглавие в български вестник от 1996 г.  говори за грипен вирус, подобен на COVID-19. Изданието на "Труд" от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наречен "Ухан 95", е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония. Само за седмица броят на разболелите се от дихателни инфекции е нараснал с близо 2000. През изминалите 7 дни медицинска помощ в столичните поликлиники са потърсили 7307 души", пише в статията.

Спомените си за грипния вирус, който се предава по въздушно-капков път, пазят и двама медици, които са лекували пациенти, когато грипът "Ухан 95" е върлувал. Единият от тях е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Тогава имаше само мантадин и нямаше тези, които се появиха по-късно - остеомивир и заламивир. Т.е нямаше дефинитивно лечение на тогавашния щам - по същия начин, по който и сега нямаме дефинитивно лечение на COVID-19", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

"Епидемията през 96-97-а година беше една нормална грипна епидемия. По номенклатурата на СЗО наименованията на щамовете на грипните вируси се дават според мястото, където са изолирани за първи път, както и годината, така че той се казва "Ухан 95", обяснява епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

В статията от 1996 година пише още, че медиците започнали да прилагат 2 ваксини срещу него - Ваксигрип и Инфлувак. Инжекциите били доставени веднага в България. Създадена е специална лаборатория за масова ваксинация.

Приликите със сегашната епидемия обаче свършват дотук. Инкубационният период на двете заболявания е различен: грипът протича краткотрайно и бурно, засяга предимно младите хора, за разлика от COVID-19. Хората заживели с него без страх.

"Никога не сме слагали маски, никога не сме затваряли страни, не сме се тествали преди да се качим на самолет. Според вирусолозите в бъдеще ще продължим да бъдем свидетели на сезонни епидемии, част от които ще е и COVID-19. Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално", добави доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
11
 
! Отговори
до 57 от славянин преди 3 години
''Мангъров е ***. Заради него ( и подобни на него) си заминаха 9500 души официално. А неофициално сигурно двойно. В града, в който живея десетина мои приятели и познати починаха. Най-младият нямаше 40 години. Отивам тая сутрин до магазина му, а съседът му вика: Ами той почина от короната, господине преди седмица. Аз съм на повече от 50, нямам спомен за подобна напст.''Казаното и реалността са различни неща, и на мен преди 20 + години ми казаха, че ще умра скоро, но аз не умрях!
59
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече няма грип. За пръв път от стотици години няма грип. Отиде си една от най-смъртоносните болести. Оказа се скучен и напусна партито.
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пецатаАбе не беше обедително но....има един дребен човечец :), бил е министър на пропагандата в 3-ия Райх :) Та човечеца е казал - една лъжа ако я повтаряш 100 пъти става истина :))
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабини сороспетини, само *** и стеапо-ни са ви у *** кралупи.
56
1
 
25
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Няма и помен да свърши,защото се крием като МИШКИ,ПОД Т.НАР. ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ. Тогава никой от нищо не се е крил и който се разболял,разболял,който не издържал-най-вероятно е починал,всички други продължили по старомиу. Ако не бяха тези "мерки" досега най-малко да сме се успокоили и да му виждахме края през лятото
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе всеки ще си научи урока, ама по трудния начин. като си ***, то е за цял живот. Не е само в България - и това е някакво успокоение, но когато стане необратимото, нищо не се връща.
54
1
 
13
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
че Мантъров не е обещавал да оживеят, че да са умрели заради него
53
4
 
26
 
! Отговори
пецата преди 3 години
всеки с малко мозък в главата след 1 година вече се е усетил какво се случи, въпреки че първоначално го направиха наистина ефектно за да ни убедят , защото аз през живота си не съм виждал извънредно положение, представете си колко струва да платиш на министри да затворят държавата и смятай какъв гръб им даваш за да не бъдат подложени на натиск от крупния бизнес , тоест имаме една сериозна инвестиция , или правителството е избрано от тези които измислиха вирус кризата
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ 41Ако ги знаеш , защо постоянно пишеш глупости ?Платен от Козяк съм? Само защото казвам ,че Ковида не е грип ?Не мислиш ли , преди да напишеш нещо ?
51
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да ама оня грип свърши за 2-3 месеца а тоя "грип" няма изгледи да спре 2-3 години.
50
5
 
21
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
"Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално", добави доц. Мангъров. Реалността обаче показва, че Мангъров трябва да се лиши от диплома и звание и да се изпрати да рие уран с голи ръце."Обаче от видеото е видно, че не го каза доц. Мангъров, а дамата - проф. Мира Кожухарова. Грешка на редакторите на Днес.бг и манна небесна за ковид психарите да плюят по доц. Мангъров.
49
1
 
15
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 3 години
Това Ухан ще се окаже голяма ко-чин-а...Редно е да се замислят всички , защо това се случва отново и отново на едно и също място ...
48
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров е ***. Заради него ( и подобни на него) си заминаха 9500 души официално. А неофициално сигурно двойно. В града, в който живея десетина мои приятели и познати починаха. Най-младият нямаше 40 години. Отивам тая сутрин до магазина му, а съседът му вика: Ами той почина от короната, господине преди седмица. Аз съм на повече от 50, нямам спомен за подобна напст.
47
1
 
14
 
! Отговори
лиили иванова преди 3 години
До Анонимен 53аз си спомням по времето на динозаврите че имаше некъв вирус от който кихахме всички и хора и динозаври. тогава се носеше слух че е плъзнал от птеродактилите
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвестника на апокалипсиса, неудържимата нова чума на човечеството :)) Тези които дърпат конците в сянка на световната сцена, може да бъдат спокойни, изглупели са стадото :))) Дори и да има някой глас който да смути обществото, просто ще си нагънат лай*ата които поглъщат и ще викат с пълно гърло за "подходящите" :))
45
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално", добави доц. Мангъров.При него всичко е лесно и спокойно. Миналото лято Ковид изчезна. Преувеличено е да се очаква, че хора ще измират от Ковид без лекарска помощ. Ковид е вид грип, който с чайче и аспирин Ц се преболедува на крак.Реалността обаче показва, че Мангъров трябва да се лиши от диплома и звание и да се изпрати да рие уран с голи ръце. Ако сме затворили всички уранови мини, да се отвори една.
44
4
 
33
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 3 години
Не разбрахте ли, че всичкото това е театър.Естествено, че КОВИД-19 е сериозно заболяване, което продължава неедна седмица като обикновения грип, а 2-3 седмици, през които организмасе изтощава.Верно е, че много хора у нас умряха от стреса, че това е едва ли не рак илипроказа, а тези в САЩ естесвено са 200 килограмови без никаква имунна система.НО ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ --НИКОГА-- НЯМА ДА БЪДАТ ВДИГНАТИ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН.ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД!ВАШ КЛАУС ШВАБ.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА помниш ли Петроград 1917-та? Какъв страшен вирус тръгна тогава!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
паникьорите ще се споминат
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а помните ли Ухан 78 - ееее какъв вирОс беше, спомени, спомени