"Ухан 95": Предшественик на COVID-19 e добре познат в България

Тогава вирусът също е върлувал по целия свят
10 фев 2021 15:25, Анисия Иванова
117

Заглавие в български вестник от 1996 г.  говори за грипен вирус, подобен на COVID-19. Изданието на "Труд" от преди 24 години се пази в Народната библиотека.

Същата година този грип, наречен "Ухан 95", е върлувал по целия свят. Симптомите са включвали висока температура, кашлица, усложнение от бронхопневмония. Само за седмица броят на разболелите се от дихателни инфекции е нараснал с близо 2000. През изминалите 7 дни медицинска помощ в столичните поликлиники са потърсили 7307 души", пише в статията.

Спомените си за грипния вирус, който се предава по въздушно-капков път, пазят и двама медици, които са лекували пациенти, когато грипът "Ухан 95" е върлувал. Единият от тях е инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

"Тогава имаше само мантадин и нямаше тези, които се появиха по-късно - остеомивир и заламивир. Т.е нямаше дефинитивно лечение на тогавашния щам - по същия начин, по който и сега нямаме дефинитивно лечение на COVID-19", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

"Епидемията през 96-97-а година беше една нормална грипна епидемия. По номенклатурата на СЗО наименованията на щамовете на грипните вируси се дават според мястото, където са изолирани за първи път, както и годината, така че той се казва "Ухан 95", обяснява епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

В статията от 1996 година пише още, че медиците започнали да прилагат 2 ваксини срещу него - Ваксигрип и Инфлувак. Инжекциите били доставени веднага в България. Създадена е специална лаборатория за масова ваксинация.

Приликите със сегашната епидемия обаче свършват дотук. Инкубационният период на двете заболявания е различен: грипът протича краткотрайно и бурно, засяга предимно младите хора, за разлика от COVID-19. Хората заживели с него без страх.

"Никога не сме слагали маски, никога не сме затваряли страни, не сме се тествали преди да се качим на самолет. Според вирусолозите в бъдеще ще продължим да бъдем свидетели на сезонни епидемии, част от които ще е и COVID-19. Към групата на респираторните вируси прибавяме още един и продължаваме живота си нормално", добави доц. Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По него време бях казармата но изобщо не съм чувал за такъв вирус. Вярно че бяхме изолирани от външния свят по пък телевизор имахме и гледахме тв.И ако имаше епидемия командирите ни не биха скрили нещо такова, все пак това беше армията на държавата за разлика от сега.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да ама грипа убива много рядко, обикновено хората умират от вторична бактериална инфекция, която е лечима с антибиотици.
18
5
 
28
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Много сте закъснели с това инфо ! Цяла година! Миналата година по това време, вече се знаеше че този вирус е същят като през 1996 г. Вярно, леко тунингован, но все пак грип. Само дето политиците преекспонираха ситуацията зца да припишат настъпващата депресия на пандемията!
17
2
 
5
 
! Отговори
Читател преди 3 години
А бе кога ще ти стане ясно, че не си умен, просто не си умен и това е. Търсиш винаги лесни отговори, защото само те са ти понятни.
16
4
 
18
 
! Отговори
Браво ,юнаци! преди 3 години
САЙТА Е ДЕТСКИ И КОМЕНТАРИТЕ УМОПОМРАЧИТЕЛНИ! КАКТО КАЗВА ГОЛЕМИЯТ СТАНИСЛАВ ЛЕМ,,ДОКАТО НЕ ПОЧНАХ ДА ПОЛЗВАМ ИНТЕРНЕТ,НЕ ПОДОЗИРАХ ЧЕ НА СВЕТА ИМА ТОЛКОВА И.Д.И. ОТИ !!!
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Софтуера на прогнози на Гейтс не работи както трябва. По негови думи трябваше да измре 60 % от Европа. Но това не е симулация, а реална обстановка. Те ще си пускат вирусите с помощта на китайската ком-партия, но няма да имат успех. Така ще е докато се усети и последния *** и после не ги избесим.И децата им ще бъдат обезглавявани. А българския елит ще бъде опуцан и окълцан по площадите. Това ще е към 2027 година. До 2030 няма да има нито една кралска фамилия, политик, или жив евреин по света.
14
3
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Тук се изказват като свръхспециалисти хора, които нямат и капка понятие от вируси. Първо, чумата и холерата конспирации ли са? Второ: в световната медицина има оформени две позиции - че има коронавирус и е страшен, и втората, че той е нормален вирус. Очаквам медицината след този спорове да изкаже крайната си позиция. Смятам, че в момента нямаме право на крайни рискове. Може и да не съм прав, ама може и да съм прав.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да още един грип си е реално,но медиите направиха от мухата слон.Защо няма сега грип а?Защото има нов модел който им върши работа.Всичко се пуска изкуствено бе кога ще ви стане ясно,че е за пари?!
12
8
 
2
 
! Отговори
дО12 преди 3 години
Не КОВИД 19 /ДЕВЕТНАДЕСЕТ / БЕ ХЛАПАКО. нАЗВАНИЕТО Е ЕДНО ,А ЩАМОВЕТЕ И МУТАЦИИТЕ СА РАЗЛИЧНИ!.СТРАШНО НЕЩО Е ЧОВЕШКАТА НЕПРОСВЕТЕНОСТ И Т.Ъ.П.О..ТА!
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има и той е създаден в лаборатория с цел да избие милиони хора и да е супер жесток и заразен. Това е биологично оръжие. Неслучайно тръгва от Ухан, където се намира една от петте супер биологични лаборатории в света. А кой и защо е създал вируса и го е пуснал в Китай едва ли ще разберем. Според мен зад този вирус стоят тези, които управляват планетата, може да има замесени и личности от Китайската върхушка.
10
5
 
36
 
! Отговори
сто преди 3 години
До Анонимен 6Тъпчоооо, никой не казва, че няма вирус. Просто го използват за плашене и въвеждане на нов строй, за социален инженеринг....Вече ти казват как да дишаш, как да живееш....Това не е живот, а чиста "здравна" диктатура.... Просто още не знаем какво ще ни сервират след тази "пандемия" след изкуствено направените масово фалити и безработица..
9
9
 
15
 
! Отговори
??? преди 3 години
И какво му е подобното, след като едното е грипен вирус, а другото е коронавирус?
8
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Грип, наречен "Ухан 95", е върлувал по целия свят"Еее, значи всички са измрели щото не са носили маски, Мутата е бил само редник и Ботокса не е бил здравен министър! Добре че се поучихме от грешките си и сега няма да измрем всички, както през 1995-та.
7
4
 
33
 
! Отговори
гогич преди 3 години
До м,даКогато политици (заедно с математици и коремни хирурзи) почнат да управляват вирусна инфекциа, т.е. медицински проблем, пиши ги нещата бегАли....И край на своободата....
6
34
 
2
 
! Отговори
ЛС1914 преди 3 години
Ковид е бактерия, а не вирус. Прочетете малко преди да пишете глупости!
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалните лъжливи мрежи са най-големия коронавирус .Интернет достигна етапа на своето съществуване когато правителствата например на САЩ могат да решат, че Facebook е дезинформатор и да го блокират.И България трябва да помисли как да има пряк контрол над такива лъжливи манипулативни социални мрежи.
4
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 3 години
Туй мина през фейса още преди година.
3
17
 
20
 
! Отговори
нЕкой преди 3 години
Това са стари и отдавна известни новини. Няма прилика с мащаба на пандемията сега
2
17
 
49
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Мангъров е прав. Но сега политиците,като баба Меркел определят от какво да се умира!
1
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво, почвате да вкарвате конспиративни теории. аз съм привърженик.Добавям само,ч е все пак ковид 19 е доста усъвършенстван за тия 25 г.!