Средната заплата: 3346 лв. в IT-сектора, 787 лв. в ресторантите

Наетите намаляват с над 60 хил. души за година, според статистиката
353
Средната заплата: 3346 лв. в IT-сектора, 787 лв. в ресторантите
Снимка: БГНЕС

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2020 г. е 1 442 лв., за ноември - 1 402 лв. и за декември - 1 468 лева, по данни на НСИ.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата e 1 437 лв. и нараства спрямо третото тримесечие на 2020 г. с 4.7%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Образование“ - с 13.7%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 11.6%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 6.8%.

Най-значително намаление на заплатите е регистрирано в икономическата дейност „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 11.6%.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. средната месечна работна заплата нараства с 9.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 22.4%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“  и „Държавно управление“ - по 18.5%.

Най-високо е средномесечното трудово възнаграждение на наетите през четвъртото тримесечие на 2020 г. в секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения" - 3 346 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 250 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 196 лева.

Най-нископлатени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството - 787 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2020 г. в обществения сектор нараства с 13.1%, а в частния - с 8.1%. 

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2020 г. намаляват с 20.8 хил., или с 0.9%, спрямо края на септември 2020 г., като достигат 2.23 милиона, по предварителни данни на Националния статистически институт.

Спрямо края на третото тримесечие на 2020 г. най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 14.2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7.3%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 3.0%. Най-голямо увеличение е регистрирано в дейностите „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1.0%, и „Образование“ - с 0.8%.

В края на декември 2020 г. в сравнение с края на декември 2019 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 60.3 хил., или с 2.6%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 25.9 хил., „Преработваща промишленост“ - с 22.4 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - с 9.2 хил., а най-голямо увеличение - в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 6.3 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.2 хиляди.

В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 24.7%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 5.5%, и в „Други дейности“ и „Преработваща промишленост“  - по 4.6%, а най-голямо увеличение е регистрирано в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 6.5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами махай се бързо че ще останеш бз работа тогава.
276
6
 
9
 
! Отговори
Аз съм IT преди 3 години
Ще поработим още малко тук, после се местим другаде щото тук няма да има :) До няколко години тук аутсорсингът ще намалее значително. Фирмите вече се ориентират към Индия, Бангладеж, Виетнам. Тогава в България ще останат да работят само IT-та, които наистина са добри. За останалите няма да има работа.
275
1
 
12
 
! Отговори
PhD преди 3 години
Парите не са важни, важно е качеството на живот. За всеки е индивидуално. На Маркизите може да се живее чудесно - вечно лято, няма грижи за нищо. Само със 100 ойро/ден.
274
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Димо до 285Не са по-добри а по-евтини. Работил съм в аутсорс фирма :)
273
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега хората ще си помислят, че 3000 лева са голяма пара... 3000лв е минималната заплата в Англия ве хора...
272
4
 
17
 
! Отговори
Димо до 285 преди 3 години
Забравих да добавя. Българите и индийците са по-добри в програмирането от германци, канадци и тн. По причина че това е тежка работа. За Канада мога да кажа, че те предпочитат да са финансови мениджъри, адвокати, банкери, човешки ресурси,нотариуси. По малко работа, костюмирани а не прекарващи деня си пред PC цъкащи код. Имат си свободно време за семействата и тн.
271
7
 
18
 
! Отговори
Димо до 285 преди 3 години
Е сега София е някаква Силиконова долина явно.:))Ми трудно ми е да повярвам как в София ще вземат повече от Германия но как да е. Вероятно си бил там на по-ниска позиция. Това идва да ти каже, че в Германия, при развита пазарна икономика ИТ е една от многото професии и ни повече ни по малко. Просто в БГ останарите заплати и услуги са много евтини и отделно смешния плосък данък ви дава приличен живот на фона на останалите, но това няма да е вечно. Няма бяла държава с 10% данък.
270
6
 
19
 
! Отговори
До Димо преди 3 години
Канада е залята от индийски програмисти със съмнителни умения, свалящи заплатите. Сходно е положението в Германия, буквално печелех колкото в България, а и си тровех живота с пакистанци.България в момента е доста добро място за развитие на ИТ. Нивото е все още високо, българите са значително по-добри в програмирането от германците. Няма да се учудя ако в бъдеще българските заплати в сектора задминат германските.
269
9
 
35
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Работя в Канада от поне 10 години. ИТ тука не е от престижните професии. Ок е и нищо повече. Престижни и високо платени са лекари, адвокати, финансисти, работещи в инвестиционно банкиране.Тука дори един асансьорен техник и електротехник вземат колкото ИТ а и понякога повече. И въобще заплатите като цяло са доста сходни между професиите. Просто в БГ ИТ са от малкото чийто продукт е директно продаван в чужбина и оттам дърпат заплатите. Изглежда супер смешно това хвалене на ИТ отстрани.
268
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 280...Не разбирам хирата, които критикуват интелигентни хора, изкарващи парите си...Защото в България останаха малко интелигентни хора! Ама си оправи правописа от самоуважение за интелигентни хора!
267
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм учител на частна практика , мъжът ми е програмист. Взимаме общо около 6 хил. лв месечно, а сме още млади. Отделно развиваме и малък бизнес. Ами, какво да ви кажа - много учене, труд и нерви изисква да се развиваш, но пък който търси лесното - да не се оплаква и да плюе после! То във всяка професия е така - иска се труд и акъл. Храним се с качествена храна, имаме активен социален живот, помагаме на родителите си. Не разбирам хирата, които критикуват интелигентни хора, изкарващи парите си с
266
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от Австралия СиднеййДа ти кажа на български си неграмотен и то много неграмотен, а това е доста показателно какво и колко си постигнал в Бг. Защо да ти вярваме , че другаде е различно. Ако си така и с английския ........., явно матряла ти е много лош.
265
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сещам се за една бригада калпави строители, които си вършат работата през пръсти, но правят изолации на къщи и взимат по 5000 лв чисти всеки от тях. И още юни месец се хвалиха, че имат работа поръчана чак до април следващата година. Нито договори дават, нито разписки, нито бележки. Чисти пари в джоба.
264
6
 
12
 
! Отговори
zombay преди 3 години
Ми станете програмисти бе хейтъри какво плюете само? Само че тук вуйчо и стринка няма как да те 'уредят' за 8к и някой ботляк да ти бачка вместо теб..
263
9
 
14
 
! Отговори
Милен преди 3 години
Аз съм IT, но преди 3-4г, когато моята заплата беше 2000, приятел автомонтьор разказваше че чисто взема 5000 и мислеше да си отвори собствен гараж, че 5те хиляди му се виждаха малко. Истината е, че повечето млади адски много ги мързи и все търсят на работата лекото и на хляба мекото.
262
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Запад евтина, добра и бърза услуга няма - може да избираш само 2 от 3, докато в България инвеститора получава и трите. Бума на ИТ сектора у нас се дължи на упоритостта и потенциала на хората ни и това трябва да е пример за останалите сектори. Минуса е, че пристига работа, която там никой не иска да върши.., липсва стратегия и подкрепа от държавата, на която всички работещи тук плащаме огромни средства.
261
2
 
35
 
! Отговори
Милен преди 3 години
IT е единственият сектор, където освен че заплатите са добри, всички се осигуряват на реални доходи. Нормално в статистиката да излизат отгоре. Сервитьорите са по договори на основна заплата, а иначе вземат х2 и още толкова бакшиши. Кога за подледното сте получавали касов бон от автомонтьор, мебелист, фаянсаджия и т.н. Всичко е под масата.
260
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто в България ИТ сектора е напълно прозрачен и легален. Заплатите са по-малки, но близки до европейските, защото булшинството от фирми у нас са чуждестранни. Тоест, ИТ сектора може да бъде сравнен със звено от "белите" държави, пльоснато в българската кал, пардон пазар на труда, където 90% и повече фирмите правят шменти-капели и сив сектор и пари под масата.Затова и разликата между ИТ сектора и всичко останали в БГ е толкова ярка.
259
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много държави в Европа има плащане на час няма такова понятие средна заплата това го има само в Африка даже вече и там го няма
258
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чистач в друга държава взима заплатата като ИТ в БГ!!!!