Преди Трифон Зарезан: Пандемията донесе тежки времена за винопроизводителите

Продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които не работят от месеци
Обновена: 13 фев 2021 23:32 | 13 фев 2021 22:40, Красимир Ангелов
13

Хората от една винарска изба в полите на Еленския Балкан произвеждат вина, предимно от старите български сортове. Винопроизводителите съхраняват вековната традиция, въпреки трудностите и загубите заради Ковид кризата.

Преди 11 години семейство Иванови, които са юристи в София, решават да се занимават с винопроизводство. Избират Еленския Балкан, заради традициите на района във винопроизводството и откъдето са корените на Светла Иванова.

"Един от основните източници на доходи за еленчани е бил точно отглеждането на лозя и правенето на вино. Доказателство за това е, че във всяка къща в село Марян навремето стояха грамадни бъчви", каза винопроизводителят Светла Иванова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Във винарната произвеждат вина от старите български сортове Димят и Мавруд.

"Ние сме на мнение, че когато произвеждаме вино в България, е редно да се обърнем към сортовете, които са били от хилядолетия. За Димята, който е изключително благодатен сорт, от него се получават много елегантни и запомнящи се вина. Виното, което се получава от Мавруд, при нас е елегантно, с едни землисти аромати на шума", допълни тя.

Пандемията обаче донася загуби за бизнеса, защото продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които обаче не работят от месеци.

"Имахме в първите месеци спад на продажбите на 70-80 процента, сега имаме един спад от 40-50%. За съжаление, се отразява негативно и на една традиция, която бяхме поставили - всяка година на празника на лозаря Трифон Зарезан  имахме фолклорни състави, идваха хора от региона, първоначално го правихме в избата”, обясни  винопроизводителят Илия Иванов.

Тази година голям празник няма да има, но семейството Иванови ще вдигне наздравица в тесен кръг. Те си пожелават пандемията да отмине скоро, да увеличат отново производството, а догодина да празнуват подобаващо Трифон Зарезан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
че аз не съм спирал да пия и вино и биричка, особено като започна пандемията усилих малко, незнам от къде са им загубите...
9
1
 
1
 
! Отговори
до Дядо Стефчо преди 3 години
Едва ли правим най-хубавите вина в света. Патриотизмът е хубаво нещо, ама ако е безмерен се превръща в идиотизъм. Светът си дава парите за качество. Не съм виждал в западна Европа българско вино нито по суперите, нито в магазините за алкохол, а там има всякакви вина, всякакви качествени вина искам да кажа.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а по телевизията 1 от големите винопроизводители каза точно обратното - продажбите са се увеличили с 11% спрямо 2019година и то главно от физически лица, - НА КОГО ДА ВЯРВАШ ? Каза, че в неговата изба редовно са идвали клиенти, купувайки за вкъщи
7
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До Анонимен 4Ами не си купувай наливни спиртосани ментаци. Аз около нова година си поръчах две кашончета българско вино (естествено няма да пиша марка). Супер си беше. Когато е спиртосано, личи по вкуса, стига да го различаваш, естествено.
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези глупости на дъската?В България виното се замезва със суджук,луканка,пастърма и се нарежда в плато,а не на дъска.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми щом живота ти поднесе лимон си правиш лимонада!Следователно,ако си винар и ти поднесе пандемия ще правиш от виното оцет!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дядо СтефчоКато домашна традиция - да, но и тя замря след 91-ва с умирането на бъгларското село и измирането на старците... Това, което се продава по магазините е отвратително, мирише на спирт и желязо и сутрин боли глава дори от половин чаша.
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубав празник Трифон зарезан. Скоро идва този празник. Да е честит и да се празнува и за напред.
2
5
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
намалете цената на виното и няма да имате проблеми
1
9
 
23
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 3 години
Във виното е истината... Не съм го казал аз... Българите правим едни от най-хубавите вина на света и така ще е винаги.