Незаконен кабел от незаконен обект убил 16-годишния Людмил

Нито един от петте павилиона няма нужните документи
Обновена: 17 фев 2021 13:14 | 17 фев 2021 12:25, Веселина Йорданова
271
Незаконен кабел от незаконен обект убил 16-годишния Людмил
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кабелът, заради който след токов удар живота си загуби 16-годишен младеж, води до един от обектите в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно на незаконен обект.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след назначена проверка.

Още по темата
Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити, посочи тя.

От думите й стана ясно, че за нито един от преместваемите обекти около мястото на инцидента - общо пет, няма нужните документи, тоест те са незаконни.

Имаме подавано напрежение на напълно незаконен обект, заяви Фандъкова.

Кабелът е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Фандъкова обясни и че това е станало на база на "хвърчаща бележка" от май 2011 година, на базата на която се сключва договор за присъединяване.

Тя е подписана със запетайка от главния архитект на район "Триадица", тоест подписът не е на арх. Шишков и тепърва ще се установява на кого е.

Павилионът е продаден през 2016 г., но отново с новата фирма има сключен договор с ЧЕЗ при същите обстоятелства - без удостоверение за въвеждане в експлоатация.

На същата шахта през 2019 година са премахнати всички незаконни кабели при ремонт на светофарната уредба, стана ясно още на брифинга.

Фандъкова заяви, че отварянето на шахтите е проблем, който очаква своето решение и може да се преодолее с поставяне на датчици.

За два от обектите на тротоара район "Триадица" е провел конкурс, има сключен договор и получава наем от тях. В документите на всички са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация и са незаконни. Болницата има договор за наем с другите два обекта, които са без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. Това е установено от район "Триадица" през 2018 г. и започва процедура за премахване. В документите обаче са открити пропуски от общинската дирекция по строителен контрол и тя ги връща на района за допълване. До момента новите констативни актове не са предоставени обратно.

Твърденията на район "Триадица", че не са получили отговори от болницата и от областния управител, по мнение на експертите такъв не е бил необходим и затова изпратихме писмо за приключване на процедурата. За останалите три павилиона главният архитект издаде актове за стартиране на процедура за премахване", съобщи Фандъкова.

От септември миналата година са изпратени 6 писма на район "Триадица" за проверка за наличие на незаконни преместваеми обекти. Такова разпореждане е дадено на всички 24 района. Обратна информация не е изпратена само от два района, другият е "Панчарево".

Фандъкова напомни, че в промените в ЗУТ, на които бе наложено вето, е предвидено по-лесното премахване на подобни незаконни мобилни обекти. Текстът, който позволява това да се случи в общинската наредба, е бил отменен от ВАС.

Столичната община ще изпрати всички документи и данни от проверката на градската прокуратура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А т.нар. държава в този момент се занимавя с разпределяне на поръчки по еврофондове на подходящи фирми.
184
3
 
7
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Кметът на района веднага на съд и директно в затвора !!!! Едва тогава ще започнат овластените и избрани лица да носят правилно отговорността си !
183
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама гласуват бре, за ГЕРБ. За 100 лв. на месец душите си продават и не мислят утре как ще живеят децата им. Нов 9ти требе, 20 Белене(та) няма да стигнат ...
182
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези незаконни обекти плащат на някого, нали? И за секунда не си помислям, че парите отиват в партийната касичка на ГЕРБ...Оставка, съд и затвор за вас, ***!!!
181
1
 
23
 
! Отговори
верно преди 3 години
сега архикектът, кметът на триадица, шефът на болницата, шефът на енергото и собственикът на павилиона - уволнени и на съд. по 10г ефективна присъда и така!кое не е ясно? можеше да е вашата жена с вашето дете, 2в1 изпържени, докато излизате на разходка в парка!
180
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
виновен е кмета на район ТриадицаВИНОВЕН Е КМЕТА НА ГЕРБ, ОТ РАЙОН БАНКЯ
179
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незаконен кабел от незаконен обектАМА ПАРИТЕ ГИ ИЗЯДОХМЕ И ИЗПИХМЕНАЛИ БЕ БОРИСОВ
178
0
 
11
 
! Отговори
Мара преди 3 години
Поведението на ЧЕЗ и общината е същото като на Пилат Понтийски преди 2000г., тоест си измиват ръцете и ще е виновен най-невинният. Процедурите за поставяне на преместваеми обекти е регламентиран и няма как някой да работи години наред без да е забелязан от общинската полиция и няма как да имаш партида без да имаш преди това разрешение за свързване с мрежата на електроразпредителното дружество. Също преместваените обекти не подлежат на въвеждане в експлоатация защото са шеста категория.
177
3
 
22
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 години
До Анонимен 190Правилно, виновен е кмета на район Триадица, който е подписал тия разрешителни. Само, че това е предишния кмет на район Триадица от... точно така - от ГЕРБ! Както и главния архитект и службата по контрол към столична община. Само ГРОБаджийте са виновни. Оставка, съд и затвор за ГЕРБ!
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... и поуката е: незаконното е много лошо, не си и помисляйте да правите нещо незаконно, властите съществуват за да пазят и да се грижат за хората. Пълни глупости! Пропагандата тук е на ниво както винаги! Мислят си че хората са ***.
175
3
 
13
 
! Отговори
Ами преди 3 години
С две думи: ПАК НЯМА ВИНОВЕН!!!Виновни са гражданите, че ходят по улиците, както по минно поле, а отдолу ток, необезопасени шахти и всякакви други опасности като на война!ОСТАВКА!!!
174
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фандъкова, която е кмет на София вече 12 години, сега разбира че имало незаконни постройки и незаконни кабели и си измива ръцете с извънпарламентарната опозиция - колко удобно, гнусно, че и предизборно, за сметка на една смърт.
173
3
 
12
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Пропаднала държава.
172
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оговорността е на кметът *** район Триадица, който е член на Да България. Да излезе и да поеме отговорност за безстопанствеността си!
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не отставка, а да бъде подведена под съдебна отговорност. Тя е там да установява нередностите.
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До emigrant"Спрете да се еб,вате с държавата и с държавните органи и да скачате срещу прокурори,полиция,общински органи,инспектори в транспорта,които глобяват нередовни и нещата ще си дойдат на мястото"Колко държава е дала за 30 години ИНТЕГРАЦИЯ?Колко от тях могат да пишат и четат?КОЛКО ОТ ТЯХ ИМА КНИЖКА ПО ЗАКОННИЯ РЕД НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ?Колко са глобените ЦГМ без билет и допълнителните разпоредби?ТИ не си от този ЕЛЕК-ТОРАТ, но си пре-дател сред свойте!
169
0
 
9
 
! Отговори
Глупаци! преди 3 години
За да намерят виновният, трябва да тръгнат отзад напред, и ще стигнат до резултат. Този кабел е пуснат заради някого, явно до някой павилион. Ако търсят институция, нищо няма да открият, трябва да се започне от кифладжията в павилилиона. Той знае кой го е уредил за тока, или да го каже, или ако го крие, кифладжията отива в затвора вместо виновният. Всичко друго е ала бала, мижай да те лъжа!?
168
2
 
22
 
! Отговори
стоян преди 3 години
За тези незаконни обекти общината е взимала такси и данъци.Това е безобразие.Фандъкова трябва на момента да си подаде оставката.
167
9
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Никой не ви е виновен!!Виновни сте си вие ,щото ако властите се нагърбят и почнат да шетат на тез *** н гали с бараките,почват да буйстват,да се пишат за ощетени,веднага психодесните с Маютка и поб есн ели те майки почват да се тиркат и да търсят тоалетни в народното събрание да си изпикават отрочетата??!!Спрете да се еб,вате с държавата и с държавните органи и да скачате срещу прокурори,полиция,общински органи,инспектори в транспорта,които глобяват нередовни и нещата ще си дойдат на мястото!!
166
3
 
23
 
! Отговори
stiling преди 3 години
"Кабелът е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия."Как ви звучи това а? Кабелът е напълно незаконно поставен ама ЧЕЗ прибира парите от 2011 година щото има договор и издава фактури! ХАХАХАХАХАХА!Тия ни правят на балами да знаете. ЧЕЗ са виновни също. Как продават ток по незаконен кабел и прибират парата а? Да ги съдят до дупка гадове мръсни, как са сключили договор за продажба по незаконен кабел а? ТОВА Е БЕЗУМИЕ!