Незаконен кабел от незаконен обект убил 16-годишния Людмил

Нито един от петте павилиона няма нужните документи
Обновена: 17 фев 2021 13:14 | 17 фев 2021 12:25, Веселина Йорданова
271
Незаконен кабел от незаконен обект убил 16-годишния Людмил
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кабелът, заради който след токов удар живота си загуби 16-годишен младеж, води до един от обектите в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно на незаконен обект.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след назначена проверка.

Още по темата
Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити, посочи тя.

От думите й стана ясно, че за нито един от преместваемите обекти около мястото на инцидента - общо пет, няма нужните документи, тоест те са незаконни.

Имаме подавано напрежение на напълно незаконен обект, заяви Фандъкова.

Кабелът е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Фандъкова обясни и че това е станало на база на "хвърчаща бележка" от май 2011 година, на базата на която се сключва договор за присъединяване.

Тя е подписана със запетайка от главния архитект на район "Триадица", тоест подписът не е на арх. Шишков и тепърва ще се установява на кого е.

Павилионът е продаден през 2016 г., но отново с новата фирма има сключен договор с ЧЕЗ при същите обстоятелства - без удостоверение за въвеждане в експлоатация.

На същата шахта през 2019 година са премахнати всички незаконни кабели при ремонт на светофарната уредба, стана ясно още на брифинга.

Фандъкова заяви, че отварянето на шахтите е проблем, който очаква своето решение и може да се преодолее с поставяне на датчици.

За два от обектите на тротоара район "Триадица" е провел конкурс, има сключен договор и получава наем от тях. В документите на всички са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация и са незаконни. Болницата има договор за наем с другите два обекта, които са без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. Това е установено от район "Триадица" през 2018 г. и започва процедура за премахване. В документите обаче са открити пропуски от общинската дирекция по строителен контрол и тя ги връща на района за допълване. До момента новите констативни актове не са предоставени обратно.

Твърденията на район "Триадица", че не са получили отговори от болницата и от областния управител, по мнение на експертите такъв не е бил необходим и затова изпратихме писмо за приключване на процедурата. За останалите три павилиона главният архитект издаде актове за стартиране на процедура за премахване", съобщи Фандъкова.

От септември миналата година са изпратени 6 писма на район "Триадица" за проверка за наличие на незаконни преместваеми обекти. Такова разпореждане е дадено на всички 24 района. Обратна информация не е изпратена само от два района, другият е "Панчарево".

Фандъкова напомни, че в промените в ЗУТ, на които бе наложено вето, е предвидено по-лесното премахване на подобни незаконни мобилни обекти. Текстът, който позволява това да се случи в общинската наредба, е бил отменен от ВАС.

Столичната община ще изпрати всички документи и данни от проверката на градската прокуратура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо никой не публикува позицията на ЧЕЗ от днес?
204
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И понеже не е минал узаконяване през общината тя не носи отговорност, така ли? А кой следи за незаконни обекти? Нали ако нешо е в процедура на строеж и не се завърши за Х години ДНСК издава предписания за бутане. Ок, това е преместваем обект, но у нас така сме заровени в бюрокрация че няма как да няма процедура и за тях. Коя агенцийка на държавна заплата отговаря за това? Сигурно са 5-6 с дублирани функции ама всички са изрядни, нали?
203
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези оправдания на Фандъкова и компания са толкова гнусни, че чак си повърнах малко в устата докато ги чета.
202
0
 
4
 
! Отговори
Анархия ... преди 3 години
...няма да се върна. Като майка, нямах сили да прочета статията до край ...
201
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Хаха, БСП си мислят, че Фандъкова и Бойко връзват кабели."---Не. Не връзват кабели. Трепят хора, щото ги мързи да работят, а са заети да крадат.
200
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди Фандъкова са районните кметове, които управляват общините. Павилионите са тяхна грижа и на главия архитект по район.
199
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСегашният кмет на Триадица не е виновен за безобразията, които са правени преди неговия мандат. Нали така все се оправдавате от герб - че все предишните ви са виновни?
198
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено кметът на ДБ от район Триадица и независимият на изборите кмет на Панчарево, не са подали информация през 2020 г. за незаконните павилиони. Да бъдат наказани не само по този случаи. Кой знае какви пари са взели и колко постройки с незаконни разрешителни защитават.
197
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ся фандъчева да почерпи по едно кафе, щото тя е кмет поне от 2011-та, откакто са започнали безобрацията, та чак досега.Така де, за прибиране на пари общината винаги е на линия, за вършене на работа - никога я няма и все няой друг е виновен.
196
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен административна, трябва и наказателна отговорност. Кабелите са собственост на ЧЕЗ. Кой е монтирал така кабела, че да е опасен?
195
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, БСП си мислят, че Фандъкова и Бойко връзват кабели.
194
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така става, като боси в политиката и управлението, стават кметове. Кметът на община е позволил, сигурно за пари, всички тези незаконни постройки.
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Острата Кърджалийска Председателка каза да не се прави PR от една детска смърт!Изчакайте безхаберните крадливи гербаджий да избият масово хиляди от децата ви, които и без това не са много, тъй като се следват указанията на западните господари и тогава!За нацианалните предатели от ГЕРБ има само едно наказание!
192
0
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Въпросният павилион е НА ДОКТОР ОТ БОЛНИЦАТА. ТАРИКАТИ ООД.
191
0
 
17
 
! Отговори
Има значение преди 3 години
КЪДЕ Е ЗАКАЧЕН ЕЛЕКТРОМЕРА НА ЧЕЗ - ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ШАХТАТА.???? Така ще се разбере кой точно носи отговорност - Чез или някой " техник" на свободна практика!!!!! Не открием ли КОНКРЕТНИЯ виновен - утре ЩЕ СЕ ПОВТОРИ ПАК.
190
1
 
8
 
! Отговори
Айде мислете преди 3 години
Само 2 от павилионите за обявени с търг от общината . Останалите, между които и въппосният с кабел - убиец, са АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННИ ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ. ЕДИНСТВЕНО БОЛНИЦАТА ОТГОВАРЯ ЗА ТЯХ, КАКТО И ЧОВЕКА, ВКЛЮЧИЛ ПАВИЛИОНА КЪМ ЧЕЗ С ЕЛЕКТРОМЕР!!!!!
189
0
 
7
 
! Отговори
Всичко е ток преди 3 години
Имаме човек и тука, имаме човек и там...
188
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая Фанфуткова кметица дето много зяе против кмета и гл. арх. на Триадица що не дойде да види какво е в Лозенец около ВИАС? На ромски панаир го обърнахте - нацвъкани бараки и павилиони за скари, баници и "домашно готвени" манджи. От мандата на гербаджията Любо Дреков е това, дебело подчертавам! Ше ви се не види и сeляндуpскoтo управление на столицата ни! С вили и лопати ще ви гоним обратно към родните ви паланки!
187
4
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 3 години
Ами мънкащата даскалица Фънди, тя не носи ли отговорност?Оставка, госпожо Фандъкова! Всички знаем как "спечелихте" изборите и с чии стимулирани гласове.
186
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за безочие, що за наглост??? Да знаеш, че си виновен и да ръсиш нонсенс пред простосмъртните. Толкова долно изявление, че дори не го дочетох.