Колко българи вече са преболедували Covid-19? Поне 1.5 млн.!

"Галъп: Най-желаещи да се ваксинират са възрастните
92
Колко българи вече са преболедували Covid-19? Поне 1.5 млн.!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голяма част от българите явно вече са преболедували коронавируса, според социологически резултати на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 4 и 12 февруари при 1011 пълнолетни българи в цялата страна.

16% от пълнолетните българи директно декларират, че са прекарали болестта - леко или тежко. Това означава над 800 хиляди пълнолетни българи, при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани.

Още по темата
Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че в крайна сметка поне около 1,5 милиона души са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса.

Тоест става дума за близо една трета от пълнолетното българско население, резидиращо постоянно у нас. Най-вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално, посочват социолозите.

Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което корелира и с медицинската статистика.

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, респективно в София и по-големите градове. И обратно - най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните над 65г. и в селските райони. Данните са закономерни на фона на оповестяваната официална информация у нас.

Директната готовност за ваксиниране е също близо една трета – 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% - не биха. Има обаче 24% колебаещи се. Има и около 1%, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването.

Кои са тези, които казват, че не биха се ваксинирали? Това са най-вече младите групи от София и по-големите населени места. Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора, обобщават анализаторите.

Последното означава, че като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско. Също така, данни от мащабното по рода си международно сравнително изследване за готовността за ваксиниране в света на световната Асоциация "Галъп интернешънъл" показаха, че по тези показатели България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни, т.е. далече е от високо отрицание на ваксините.

Сред онези, които са прекарали вируса, нежеланието за ваксиниране скача до повече от две към едно. А сред най-желаещите да се ваксинират са предимно възрастни хора. Очевидно е, че за тях бързо трябва да започне масово ваксиниране.

Любопитна подробност е, че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация – явно сред тях декларативното желание за ваксиниране се чете и като доверие, и като лоялност. Макар в случая не това да е водещият белег на разделение, той следва да се има предвид, защото сочи потенциална политизация дори и в тази тема. А това би било опасно, смятат социолозите. Изследването регистрира, че към днешна дата пандемията у нас вероятно ще се отрази на избирателната активност, но не толкова драстично.

В обобщение - новината е по-скоро добра, близо сме до изход от кризата, ако бързо ваксинираме желаещите. И не бива да се забравя - следва да се спазва дистанция и избягване на струпвания, както и да се съблюдава редовна хигиена (за нея може би вече дори няма нужда да се напомня).

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари 2021 г. сред 1011 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
1
 
! Отговори
AC AV преди 3 години
Общият брой на потвърдените случаи е 234 4218... за какви милиони ми говорите? Всичко е за да се прекара 5G-то. Искате да ни чипирате...ама няма!
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже здравните власти не са в състояние да отговорят на този въпрос, на помощ идват социологическите агенции.
77
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е този вирус? Аз не познавам болен, но от "ваксинираните" ще има доста клиентела за погребалните бюра. Ако започне истинското инжектиране (не илюзорното) трябва да се ориентирам към погребалния бизнес.
76
7
 
10
 
! Отговори
с мезе... преди 3 години
Абе, "Вирусъ" не е шега работа!Не го подценявайте!Аз съ "дозирам" всяка вечер с по две - три дози Ваксина!Ракийкомицин-Д (домашнъ с антитела от кайсии) или МастикоТрициклин!
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скоро много малко хора са се заразили - почти никой сред българите, но може би над половината от онези от маалите са се заразили.
74
5
 
14
 
! Отговори
1.5 са на краката ми преди 3 години
Какви ваксини, той вируса почна да бере душа - толко ракия не е виждАл.Един съсед вика: "Тоя вирус ако ме полази, ще се уплаши и сам че си избеге"
73
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мене са повече даже. Това е причината след средата на декември числата да са надолу. А не както щаба се опитва да ни обяснява, че е заради мерките. Просто вече стадния имунитет работи.
72
3
 
7
 
! Отговори
до 72 от славянин преди 3 години
''Едни братовчеди се заразиха цялата фамилия, на всички им направиха тест и се оказа, че половината не са се заразили, но от другата половина двама починаха и двама го изкараха много тежко. В работата един се зарази и ни направиха тест на всички дето работим с него - 50 човека. Нямаше друг заразен. Месец и половина след първия се появи друг заразен и отново ни правиха тест и пак нямаше други с вируса.''Има такива живеещи сами в обезлюдени села и дали позитивен PCR-резултат! Невероятно, но факт
71
3
 
2
 
! Отговори
до 72 от славянин преди 3 години
''Едни братовчеди се заразиха цялата фамилия, на всички им направиха тест и се оказа, че половината не са се заразили, но от другата половина двама починаха и двама го изкараха много тежко. В работата един се зарази и ни направиха тест на всички дето работим с него - 50 човека. Нямаше друг заразен. Месец и половина след първия се появи друг заразен и отново ни правиха тест и пак нямаше други с вируса.''Това показва или че тестовете са ''много надеждни'', или че вирусът е ''страшнозаразен''!
70
4
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Ама кой ги измисли тея маски вътре, трябва медал да получи бе! Нивга не ми е идвало ей така, да са разкарвам по магазините, ама почти взе да ми харесва.С тея маски вече грозни нема, и всички минаваме за прилични.И чейнето да си забравиш, нема кой да та види.А пък днеска един брадат, и господин *** нарече,вика ми-А бе господине, стига ми са мота в краката, айде върви си на село да са моташ из прахоляка.Много мило ми стана бе, ама брадата му стърчеше из маската, гаче ли гледах мойта жена по *** бе
69
5
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ако под ''изкарали вируса'' короназомбитата разбират с кашлица, висока температура и задух, наистина много малко са го изкарали, защото вируса е почти безобиден, а останалите изкарали го безсимптомно не са разбрали, че са го изкарали, но според критериите на короназомбитата те ''не са го изкарали'', защото не са имали симптоми!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едни братовчеди се заразиха цялата фамилия, на всички им направиха тест и се оказа, че половината не са се заразили, но от другата половина двама починаха и двама го изкараха много тежко. В работата един се зарази и ни направиха тест на всички дето работим с него - 50 човека. Нямаше друг заразен. Месец и половина след първия се появи друг заразен и отново ни правиха тест и пак нямаше други с вируса.
67
7
 
3
 
! Отговори
до 68 от славянин преди 3 години
''От роднините го изкараха един на 35 човека, а в работата един на 25 човека. От съседите никой. Според моята представителна извадка, около 3-4% са прихванали коронавируса.''Ако роднините са контактували помежду си и колегите ти в службата ти също са контактували значи всички са го изкарали, просто не са разбрали, че са го изкарали понеже е ''страшен и страшно смъртоносен''! Просто е като лучена чорба!
66
1
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
преболедувахме но РЗИ не ни отчет еи май по-добре отначало!
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От роднините го изкараха един на 35 човека, а в работата един на 25 човека. От съседите никой. Според моята представителна извадка, около 3-4% са прихванали коронавируса.
64
3
 
7
 
! Отговори
до 60 от славянин преди 3 години
''А я ми обяснете как тая PCR- тест хваща точно Каронавируса.''С натаманяване го хваща - ако лаборантът реши да си позитивен - излизаш позитивен, ако реши да си негативен - излизаш негативен!
63
5
 
15
 
! Отговори
Коцев преди 3 години
Живея в средно голям български град и вече нямам познат, който да не го е карал. 3/4 изобщо не са си правили PCR тест, за да не бъдат карантинирани. Есента, когато го карах, се правеха масово антигенни тестове. Сега не знам как е, защото вече не ме интересува. Имам антитела за трима. Не е за подценяване вируса, коварен е и удря директно в белите дробове, но и не трябва да му се създава чак такава голяма легенда, едва ли не че е черната смърт. Повечето мерки, които се вземат за напълно ненужни.
62
6
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Имам достъп до всяка документация във фирмата в която работя и пак декларирам, че от 80-те човека работещи там 13 са изкарали ковида според болничните им листи, а понеже никой от нас не носи маска и контактуваме постоянно, значи всички сме го изкарали без да знаем! Иначе според ''господа бога телевизора и неговитe ковид-пророци'' вируса е ''страшен и страшно смъртоносен''!
61
9
 
1
 
! Отговори
Metallica преди 3 години
Днеска е роден Дякона, но за това няма статия .....За короната, преди 3-4 месеца ми се появи една бучка малко под гърлото, от нищото , четох , че това е един от пост симптомите на корона. Доста ме боли, като се изкашлям, като се обръщам в леглото от една страна на друга. Майната му, какквото , таково, нищо не мога да направя. Преди 2 дена дарих кръв, кръвно 120/80, хемоглобин 147, здрав като бик2. Просто трябва да знаеме , че с този вирус живота няма да бъде както преди.
60
8
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Десетки пъти вече съм писал, че работя във фирма с 80 човека, от които никой не носи маска и официално по болнични листи 13 човека са го изкарали, значи че и останалите сме го изкарали без да знаем! Толкова е ''страшен и смъртоносен'' този вирус!

Спонсорирани публикации