Колко българи вече са преболедували Covid-19? Поне 1.5 млн.!

"Галъп: Най-желаещи да се ваксинират са възрастните
92
Колко българи вече са преболедували Covid-19? Поне 1.5 млн.!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Голяма част от българите явно вече са преболедували коронавируса, според социологически резултати на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 4 и 12 февруари при 1011 пълнолетни българи в цялата страна.

16% от пълнолетните българи директно декларират, че са прекарали болестта - леко или тежко. Това означава над 800 хиляди пълнолетни българи, при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани.

Още по темата
Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти. Това означава, че в крайна сметка поне около 1,5 милиона души са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса.

Тоест става дума за близо една трета от пълнолетното българско население, резидиращо постоянно у нас. Най-вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално, посочват социолозите.

Всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което корелира и с медицинската статистика.

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, респективно в София и по-големите градове. И обратно - най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните над 65г. и в селските райони. Данните са закономерни на фона на оповестяваната официална информация у нас.

Директната готовност за ваксиниране е също близо една трета – 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% - не биха. Има обаче 24% колебаещи се. Има и около 1%, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването.

Кои са тези, които казват, че не биха се ваксинирали? Това са най-вече младите групи от София и по-големите населени места. Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора, обобщават анализаторите.

Последното означава, че като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско. Също така, данни от мащабното по рода си международно сравнително изследване за готовността за ваксиниране в света на световната Асоциация "Галъп интернешънъл" показаха, че по тези показатели България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни, т.е. далече е от високо отрицание на ваксините.

Сред онези, които са прекарали вируса, нежеланието за ваксиниране скача до повече от две към едно. А сред най-желаещите да се ваксинират са предимно възрастни хора. Очевидно е, че за тях бързо трябва да започне масово ваксиниране.

Любопитна подробност е, че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация – явно сред тях декларативното желание за ваксиниране се чете и като доверие, и като лоялност. Макар в случая не това да е водещият белег на разделение, той следва да се има предвид, защото сочи потенциална политизация дори и в тази тема. А това би било опасно, смятат социолозите. Изследването регистрира, че към днешна дата пандемията у нас вероятно ще се отрази на избирателната активност, но не толкова драстично.

В обобщение - новината е по-скоро добра, близо сме до изход от кризата, ако бързо ваксинираме желаещите. И не бива да се забравя - следва да се спазва дистанция и избягване на струпвания, както и да се съблюдава редовна хигиена (за нея може би вече дори няма нужда да се напомня).

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари 2021 г. сред 1011 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 52 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия никой вече не помни карантината, имаше карантина миналата пролет.
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А я ми обяснете как тая PCR- тест хваща точно Каронавируса.
57
9
 
5
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
Алфа Рисърч също казват 15% са имали случай в семейството.Реално са някъде в диапазон 1-1.5 млн са го изкарали.Но има още 5-6 млн, които не са го изкарали, така че ако не се ваксинират може да има няколко вълни съвсем спокойно.
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз го карам този Ковид-19 всяка седмица, понякога и по два пъти седмично. Достатъчно е да пия една по-студена газирана вода и веднага почвам да кашлям и ме боли гърлото, демек пак прихващам коронавируса.
55
6
 
13
 
! Отговори
Да бе, да преди 3 години
Това са дивотии. Без PCR тест няма как да знаят, че са прихванали коронавируса. Хванали някаква настинка и си мислят, че са изкарали Ковид-19. 1,5 милиона е почти 25% от населението, а засега световния рекорд се държи от Андора с 13,7% заразени.
54
8
 
10
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Значи бях прав, че колкото по умни и образовани са хората, толкова повече не биха искали да се ваксинират, и обратното. Помня колко минуси събрах за коментара си, браво на мен.
53
4
 
3
 
! Отговори
един преди 3 години
Или съм го изкарал, или не съм го изкарал.Аз съм един от 7 милиона българи.Значи 3.5 милиона са го изкарали.
52
2
 
0
 
! Отговори
Pe Dali преди 3 години
Искаше ли проф. Иван Добчев да обиди Мария Бакалова? Според нейна колежка в НАТФИЗ, преподавателят им не е целял това
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много бързо ги сметнаха колко са заразените и колко останалите.От 1011 души разбраха всичко.
50
5
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
След като грипа от миналата година излезе в заслужена пенсия, а аз през нея на три пъти изкарах грипоподобни състояния, излиза че съм изкарал короната три пъти!? Разбира се, изкарах я на крак и на работа, с услугите на официалната медицина и фармахимия приключих преди повече от 27 години!
49
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои го изкарали безсимптомно, други просто не декларира ли пред здравните власти че са болни тоест не са ходили на лекар който да им педпише лекарства. Явно са се излекувал с Аспирин или нещо подобно което се продава свободно, така излиза от статията. Ама иначе много опасен тоя вирус и само ваксината е спасението, всички трябва да се ваксинират. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Иначе едва ли не всички ще изпукаме.Смеех.
48
0
 
6
 
! Отговори
Синдие преди 3 години
А за ромейските българе нещо да кажете ? Стига дискриминация.
47
0
 
3
 
! Отговори
Филолог преди 3 години
Резидиращо?! Кой ги пише тези глупости?
46
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ВСИЧКО зависи от особеностите на ДАДЕНИЯ организъм!..Разбира се,"МУЛТИПЛИЦИРАНЕТО" на "проблема" работи САМО в услуга на тези,които дават мило и драго да МАНИПУЛИРАТ..."масите"..
45
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен27Драги,ето ти нещо от "неспециалист":-..Тоя "ковид" е много шантаво нещо!..Ти смяташ,че ако някой НЯМА "антитела" значи НЕ е го преболедувал?..Е,ето какво:-..Антителата се изграждат ЗА ОПРЕДЕЛЕНО време в организма.АКО ..така наречената "Имунна система" действа БЪРЗО И ЕФИКАСНО,просто вируса СЕ УНИЩОЖАВА БЕЗ да се ситуират "антитела"!..Просто не остава време за това!..Точно по тая причина И КОРИФЕИТЕ твърдят,че човек МОЖЕ да се зарази ПОВТОРНО с него!..ВСИЧКО зависи от.
44
8
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Преди 20 г. любих една девойка отзад.Без гума.Хванах хламидия....3 месеца бях на антибиотик,управих се.Обаче до ден днешен,когато си правя пълна кръвна картина ми излизат анти-телата .20 години!!!!! Съм с анти-тела,а тези ще ми разправят,че се махали за 2 месеца!!!!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 40 - успех ти пожелавам - и внимавай с индийците че евтиното излиза скъпо....
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавам хора, които са абсолютно убедени и си вярват, че до тук са го изкарали по 5-6 пъти. Всеки си е башка луд.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия алкохолици и измамници от Галъп не им вярвам за нищо.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И моя дядо на 92 смята, че го е изкарал.....и съседа мислеше, че го е изкарал, ама си направи тест и антитела 0ла....бе от тези 16% дето смятат, че са го изкороли може би 2-3% макс да са!Април и май 2020 също се репчиха колко хиляди-милЕони са го изкарали и тестовете показаха под 1%...

Спонсорирани публикации