Ангелов: Ще дадем пари за българска ваксина, ако има данни за нея

Според министъра информацията за препарата е изключително противоречива
145
Ангелов: Ще дадем пари за българска ваксина, ако има данни за нея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на здравеопазването би финансирало българска ваксина, ако има всички данни и документации за нея.

Още по темата
Това каза по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се отпускат пари за финансирането на българската ваксина.

По отношение на българската ваксина не бих си позволил да коментирам. Информацията, която се изнася за нея, е изключително противоречива и непоследователна, каза Ангелов, цитиран от "24 часа".

През лятото на миналата година учени от БАН, сред които имунологът проф. Андрей Чорбанов, започнаха разработката на българска ваксина. 

Проектът бе финансиран от института "Пастьор" за 70 хил. евро. Преди дни обаче учените се оплакаха, че проектът им може да се провали, защото е недофинансиран. Трябвали им още 120 хил. долара за машина за производство. Ако ги имали, щели да бъдат готови с прототипа до началото на лятото.

България щяла да купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС само, когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор, стана ясно още от изказване на Ангелов.

Логиката ни в мерките винаги е била една - това, което ни казват науката и скалите, с които работим. Със сигурност логиката на всички може да бъде спрямо техните разбирания, но ние правим всички спрямо науката. По отношение на това защо хората трябва да носят маски, когато са виксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, е защото те могат да пренасят вируса.

Именно затова изискването за влизане в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране. Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските, категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
5
 
! Отговори
????? преди 3 години
Как да имаш данни за нещо,което не можеш в момента да произведеш,защото нямаш пари?
50
1
 
3
 
! Отговори
Бате Цанко преди 3 години
Хиляди хора ме питат всеки ден, защо аджеба събота е любимия ми ден от седмицата.На всички тях, всеки път, недвусмислено казвам:- Събота само не, ами и неделя! Любими са ми, защото обикновено ги прекарвам на дивана по къси *** и си барам мадypите.
49
1
 
5
 
! Отговори
лак преди 3 години
Министъра да си боядише косата.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
to vaksinata e lesna rabota...i shishencata, etiketite...ama koi bg fermer she izvadi tolkoz mnogo virusi?! i dali sa subsidirani virusite ot eu?! ili sa ot offshorni californiiski, islandski, luksemburgski, angliiski fermi za virusi?! i kolko sa nadejdni virusite, da ne okaje, che sa samo micro softly megita, melindi, lilita;-)
47
1
 
12
 
! Отговори
ПАРИТЕ преди 3 години
Вече ги дадохте за негодната Астра. Това са празни приказки. Досега 1лев не сте дали. Пък условия АКО
46
2
 
9
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оууу сега дочетох...ама този бобър наистина се взема доктор хаус, а не за подсредностатистически лекар. Че пак за наука си позволява да говори. Науката борави с методи и достоверност,ботокс.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те докторите не щат дасе ваксинират та що останало другите.Питам една у Александровска оня ден ти билиси тя ми вика що здрава съм
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали да несе окаже разработена преди година и химията дае била на морето
43
2
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ваксината и маските са 2-те топ глупости в борбата с вируса. Останалите глупости няма да ги коментирам. Затвориха се чак заведения.
42
5
 
16
 
! Отговори
рикота преди 3 години
Този е национален предател. При положение че разработваме ваксина ти да не искаш да я финансираш а да даваш маса пари за чужди ваксини за които не се знае какви ще са последствията за в бъдеще. Що за мало-умник е тоя тип не мога да разбера.
41
1
 
9
 
! Отговори
Ботоксян преди 3 години
Колко му е трудно на милия да си вдига веждичките. Никакви пари за ваксини не давате вие, бе скъпичък. Даваме ние бг данъкоплатците. Вие сте национални предатели заслужаващи място на ешафода.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
във Варна няма ускорени ваксинации.лъжете гербери
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ей китаец, стига си плямпал простотии, давай мангизите на бан
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно драска м умно
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ban koi broi za jivi? ;)))ban e samo statistichesko arabsko chislo. oblo.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
daritkova pi smolyanskite 3 kapki i nikakav viruz ne moje ga da barne poveche nivga!
35
0
 
3
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
До Анонимен 35Драскаш много несвързани неща!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***...deteliniiii...bi, ne bi, da bi...vetroveeeee..
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баща мие строил навремето тоя блок де си бил питам теб скрил се да ми дава акъл само може .Човекът сее блъскал ден и нощ да има дом за разлика от това е живяло та да го трая
32
5
 
10
 
! Отговори
БАН преди 3 години
Ваксина ,че няма да направим ,няма ,ама не е лошо да усвоим едни пари!