36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!

Коалицията за живот без тютюнев дим иска политически решения
Обновена: 23 фев 2021 09:23 | 23 фев 2021 09:15, Камелия Цветанова
106
36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!
Снимка: Pixabay

Политическите сили, регистрирали се за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения на проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

От организацията подчертават, че тютюнопушенето е сред най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от току-що проведено проучване голяма част от младите хора у нас подкрепят по-строги мерки за контрол на тютюна.

Още по темата

Децата в България пропушват твърде рано – 36% от момичетата и 27% от момчетата на 16 години пушат ежедневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари поне веднъж през последните 30 дни, докато средната стойност за Европа е 20%, обясняват от коалицията.

Необходими са ясна политическа воля за промяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат до политическите сили от Коалиция за живот без тютюнев дим.

От обществената формация настояват кандидатите на изборите да включат в програмите си 7 мерки: подобряване ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места, въвеждане на ясни правни определения, например за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“, в Закона за здравето и други нормативни актове; пълна ефективна забрана на външната реклама, излагането на тютюневите изделия в местата за продажба и забрана за промоция и спонсорство от страна на тютюневата индустрия; повишаване на акциза на тютюневите изделия – в това число и на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари; подписване и ратифициране на Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО (РККТ); активна превантивна комуникация на държавата и помощ за желаещите да спрат да пушат; ефективно противодействие на вмешателството на тютюневата индустрия при решаване на въпроси, свързани с общественото здраве, и конкретно при приемането на мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според национални представителни проучвания 57,9% от младите хора смятат, че трябва да се наложи по-строг и ефективен контрол върху спазване на забраната за тютюнопушене на обществени места. 48,9% от тях са на мнение, че трябва да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи изделия, като 63,7% не са съгласни децата и подрастващите да виждат реклами на тютюневи изделия на билбордове, транспаранти, плакати по улиците.

Резултатите от изследването сочат, че 80,1% от младите хора са съгласни, че трябва да се премахне незаконната търговия с тютюневи изделия, а над половината от тях (52,3%) искат държавата да спре вмешателство на тютюневата индустрия при изработването и прилагането на политики, отнасящи се до общественото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
26
 
! Отговори
До родител преди 3 години
България е пародия на държава, но хората в нея правят държавата.
13
2
 
28
 
! Отговори
Прост народ преди 3 години
Аз реклама на цигари не съм виждал. Това си е манталитет. Срамно е, но това показва нивото на обществото, а то е като това в изостаналия свят. Всичко си идва от родителите. Тези деца от малки са закърмени със запои с чалга, обилно яденье и пиенье...резултата е събиране в градинки на такива подрастващи, слушане на чалга на смартфон и пушене и пиенье...да не забравяме и наргилетата, което е популярно само в арабския свят..
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Св. Св. Б. Б. нали все се хвали как спрял контрабандата. То се закри цялото производство, той се загрижил за ДДС-то начуждите компании.И младите следват модела на некадърен певец или актьор показващ се като мамуна по клипове и демонстриращ успеха на американското гето.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До A3Тогава ще има меееега черен пазар. Една кутия ще върви 50-100 лева за келешата и те ще купуват.
10
5
 
24
 
! Отговори
родител преди 3 години
България е пародия на държава , и в Африка е по добре !!!!!
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МиткоИмаме нужда от политици с топки. Оправнданието "дай д асъкратим с по 10 години живота на 30-40% от населението, за да има 2% повече в бюджета" е просто антихуманно.
8
3
 
14
 
! Отговори
A3 преди 3 години
koito prodawa cigari i alkohol na deca da se razstrelwa na ulicata
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ямболски цървулЕее жалко ... моя ми ги свиваше и слагахме аромати. Имахме си тютюн на двора :)Нииииииищо общо с *** в кутиите!! Нищо!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само? Аз па казвам, че може би 1 на трима не пуши в даскало!
5
10
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Пуша от 12 годишен.Първата цигара ми беше БТ....И още си спомням как баща ми ми загря врата хахахаха.А за първи път се напих на 13 .После ме боля глава от махмурлука и от тогава съм решил постоянно да пия,за да не ме боли тиквата!
4
2
 
31
 
! Отговори
Митко преди 3 години
Никой политик няма интерес да се спрат алкохола или цигарите. Това са огромни акцизи за държавата.
3
1
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Опростачването, мутризацията, чалгаризирането, мръсотията - това просперира в днешна България, това води и до повече алкохол, дрога и цигари (то цигарите са си дрога) !!!
2
1
 
18
 
! Отговори
Verno? преди 3 години
Добатвете и:-30% гласуват за номенлклятурата Гроб, бекапе, депесе, седесе, бат слави селския и де производни-70% им дреме на шлифера и не правят нищо да се промени статуквото-100% пият ракия и псуват че не са ги оправили от държавата
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, тоя път изпреварих ПИЯНИЦА МИСТИКпууууу, не може да се вреди човек от него