Васил Велев: Очакваме 2022 г. да стигнем предкризисните равнища

Нужна е коренна промяна в бизнес средата у нас, смята той
Обновена: 23 фев 2021 16:05 | 23 фев 2021 15:52, Анисия Иванова
11

Синдикатите и бизнесът в България поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината е предложение за промени в Кодекса на труда и промени в мерките за подкрепа на заетостта, с цел улесняване на бизнеса в условията на пандемия.

"Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който искахме да влезе в сила от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не искаме повече пари, искаме те да се използват по-ефикасно", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той смята, че настоящите мерки не подпомагат ефективно затруднените бизнеси.

"В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на печалба в резултат на държавна помощ, ако има спад в продажбите, да кажем само 20%, но има 40% собствено финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от мерките", добави Велев.

По думите му решението е да се подкрепя отсъстващия доход. "Така ще има средства, които да подкрепят постоянните разходи на бизнесите, независимо от продажбите. Така могат да бъдат подкрепени повече предприятия", каза Велев пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че е изготвен конкретен текст за изменение в Кодекса на труда, който няма нужда от много време, за да бъде приет парламентарно.

"Необходима е коренна промяна в бизнес средата - промяна на законите, за да се прави по-лесно бизнес, а не в полза на администрацията. Нещата могат да се оптимизират, ако администрацията се съкрати. Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.  

Велев направи и прогноза за възстановяването на България от кризата.

"Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища. В индустрията вече имаме ръстове, но при отрасли като туризма нещата ще се възстановяват по-бавно", смята още специалистът.


11
Още от Страната
Недостиг на ваксини в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 дни
Откога назначените капиталисти станаха специалисти ?!
"Необходимо е " ,"ще" ,"трябва" ... и още купища словесна баластра, която вече 75 години слушаме и си мислим , има нещо насреща !Уви - няма нищо , само грешни пари за наши хора !
10
0
 
2
 
! Отговори
Николай Георгиев преди 3 дни
Мечтай си другарю Велев.Да не свършиха парите от ДКМС.
9
0
 
3
 
! Отговори
Toi преди 3 дни
Само и единствено от огромен инат не съкращават тази огромна неработеща администрация. Сам станах свидетел,как държавната с участието на общинска администрация прогони чужд инвеститор от България. Може би най добре е вече ЕС да ни заплаши с изхвърляне, та може и някой от политическите кътили да се стресне малко.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 5... ама тя депутатската, и за комисийките и др. са вързани с минималната работна заплата. Да не мислите че за хората я вдигат.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Трудно ще е. Първо европата трябва да стигне предкризисните равнища, и след годинка ние. А европата я предвиждат за 22-23г. най-рано.
Все пак страната ни зависи основно от сделки с ЕС и изпратени пари от гастарбайтери.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тоя пще короната не е свършила а прави планове за 2022 г.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Работническата среда трябва да се промени, а бизнес средата си е добре. Работниците нямат права за заплати и др. като например борд на заплатите като се вържат към средна депутатска например.
4
0
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 дни
Промени в кодекса на труда? Какви например?
20 дни отпуск сигурно му се виждат много, да ги направим десет, тъкмо няма да си харчат парите за глупости. И каква е тази простотия с болничните? Щом може да се завлече до доктора ще може и на работа да дойде. Единствено може да има отсъствие поради собствена смърт, но в тоя случай дължите два месеца предизвестие и сте длъжен да обучите заместник!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нужна е коренна промяна в бизнес средата у нас, смята той

като например да излезете от сивия сектор за начало.
2
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 дни
Неуважаеми другарю Велев, социализмът свърши!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Що съ заблуждаваш? Див капитализъм без колонии си е феодализъм, макар и по-напреднал технически.