Математикът Томов: Намираме се в разгара на трета вълна от заразата

Според него тестването за COVID-19 e нестабилно и недостатъчно
24 фев 2021 10:55, Ния Христова
159
Математикът Томов: Намираме се в разгара на трета вълна от заразата
Снимка: БГНЕС
"В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ". Това заяви в ефира на Нова ТВ математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.
 
Той е на мнение, че тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Броят на направените PCR тестове спада – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката. 
 
"Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните", заяви той.
Още по темата
 
"По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява", категоричен е математикът.
 
Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи. 
 
"Всичко зависи от поведението на хората", посочи Томов и допълни: "Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
28
 
! Отговори
Kreti преди 3 години
На първата лекция по статистика ни казаха това е наука за манипулация на масите. Тоя това знае ли го или мисли че ние не знаем.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разгара ще е на 4 април,Баце е сметнал да не излязат да гласуват пенсионерите за БСП!
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Занзибар няма.И да има няма никакви мерки и няма!
14
9
 
5
 
! Отговори
д-р Коронов преди 3 години
Ричард Алибегов да зарежда софрата за 3 март, че народа зверски ожадня и огладня за чалготии посред нощите.
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не е настъпил разгара на третата вълна, но броят новозаразени определено се повиши. Струва ми се, че премиерът, който все още обича да се пише спец и в медицината, избърза с 15-20 дни. Ваксинирането все още не е дало резулат, това ще стане най-рано след 20-25 дни поради недостига на серуми. Дано не се развихри английският КВ. Очакваше се немалка част от избирателите да бъде ваксинирана преди 4 април....
12
12
 
4
 
! Отговори
някой преди 3 години
Последното съобщение е, че АстраЗенека няма да изпълни договорените количества ваксина и през следващите тримесечия. Фон *** и компания трябва незабавно да подадат оставка! Видя се , че с тези лидери ЕС е нула!!!Правителството трябва веднага да разреши руската ваксина!! За изборите отново ще бъдем затворени!!!
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо в България най-разбиращите от вируси са математици, инжинери, асфалто полагащи инспектори, коремни хирурзи, и всякаква *** която нямат и идея от генно модифицирани вируси ?
10
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АрмеецАми ти що се плашиш. Човекът предупреждава на основата на математически модели. Досега не е сбъркал нито веднъж. Върни се назад да прегледаш и сравниш данни и из числения. Малко повече акъл и хладнокръвие!
9
5
 
30
 
! Отговори
Асенов преди 3 години
Как па не се спряха подобни самозвани "специалисти по всичко" да дават оценки? Как не се спряха и да им дават гласност на безумните идеи??
8
3
 
14
 
! Отговори
Математикове преди 3 години
Сериозните епидемиологични анализи показват, че около милион и половина са заразени(плюс минус още един милион), като при обществена поръчка на крадлива гербаджийска фирма.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите."Това с фитнесите още не мога да го разбера. В момента обикалям различни зали, понеже старата хлопна кепенците окончателно. Празни. Празни. 50% от времето тренирам сам. Не виждам как съпоставяш почти празна фитнес зала с училище с 50 човека персонал и 500 ученика?
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите и медиците са отвратителни.Накрая никой няма да ви вярва.Не че сега ви вярват.
5
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната порция тролски пропаганди за сплашване на стадата.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Математиците ги разбират вирусите! Имайте им пълна вяра!"Само коремните хирурзи са по-наясно от математиците, а след математиците веднага се нареждат бабите от пейката пред блока.
3
3
 
43
 
! Отговори
Армеец преди 3 години
Този "математик" Томов беше клиент на залата, в която работих доста години.. лично мога да потвърдя, че е абсолютно неадекватен и дори съм склонен да мисля, че страда от някакъв вид шизофрения..Показателно е, че подобен индивид от месеци не спира да насажда страх и паника сред хората, а най-големите медии му предоставят трибуна за да го прави..Ясно е кой му е наредил..
2
3
 
31
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Математиците ги разбират вирусите! Имайте им пълна вяра!
1
4
 
38
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
А четвъртата кога е?:))