Борисов убеден: С новата US-администрация ще работим още по-добре

Премиерът акцентира върху ползите от сътрудничеството ЕС-НАТО
41
Борисов убеден: С новата US-администрация ще работим още по-добре
Снимка: Правителствена пресслужба

Изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 - 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет, потвърди министър-председателят Бойко Борисов в края на втория ден от видеоконференцията на държавните и правителствените ръководителите на страните членки.

Основна тема, която обсъдиха лидерите, бе сигурността и отбраната. В онлайн заседанието участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото бяха обменени мнения за отношенията между ЕС и НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата
Премиерът Борисов изтъкна, че по линия на сигурността и отбраната трябва да продължи утвърждаването на интересите и ценностите на ЕС, което ще подпомогне неговата устойчивост и готовност за ефективно справяне с всички заплахи и предизвикателства в сферата.

Министър-председателят акцентира върху ползите от тясното сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.

"Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни", отбеляза премиерът Борисов и изрази огромни очаквания по повод предстоящата Среща на върха на НАТО.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха т.нар. "Стратегически компас". Разработването на документа започна през 2020 г., като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната. Стратегическия компас дава възможност ЕС да засили своето влияние в НАТО като сигурност и отбрана, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Същевременно все повече подкрепа среща разбирането на премиера относно актуализиране на плановете на НАТО и това, че не е необходимо всяка държава членка да разполага с абсолютно цялата техника, която съществува на пазара. "Точно обратното - трябва там, където има възможности в регионите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика", уточни българският министър-председател.

Премиерът Борисов и лидерите на държавите членки на ЕС обсъдиха още политическия и стратегическия характер на партньорството на ЕС с държавите от Южното съседство, което е сред приоритетите на настоящото Португалско председателство на Съвета на ЕС. Южното съседство е основно направление на Европейската политика.

Министър-председателят подчерта значението на обновеното и засилено партньорство с Южното съседство с цел преодоляване на общите предизвикателства (като миграцията и бедността) и възползване от споделените възможности чрез активно сътрудничество.


41
Още по темата: Бойко БорисовНАТОЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Премиерът акцентира върху ползите от сътрудничеството ЕС-НАТО

========================================

Да се разбира в смисъл, че вместо за отбрана ЕС пак ще плаща за плюшени мечета.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За САЩ няма вечни приятели - има вечни интереси !
34
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
опазил Бог..Президента на САЩ е...човешко същество...не е бизнесмен и търговец на души...последната надежда за въздаване на Справедливост по-старите правила...след него...ако не успее...милиардите Свободни ще въздават Справедливост...ако не разбирате,че сте довели хората до границата на оцеляване...нищо не сте разбрали...парите ви...къщите ви...колите ви...не са ценност...Справедлив Свят...Бог ни е дал животите...дано съм жив да мога да окача въжето на поне един политик или прокурор..Историята..
33
1
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Борисов, янките на всички свои първоначални приятели скроиха шапки.На Садам Хюсешн , на Слободан Милошевич , който следваше в САЩ ,когато бе завербуван от. ЦРУ, жестоко излъгаха Горбачов .....Ако си чул песента "Шат на патката главата", ами това те чака пожарникарю......
32
2
 
0
 
! Отговори
дърт преди 1 месец
Ще работим по-добре или ще ни работят по-добре?!
31
0
 
4
 
! Отговори
Лоши американти преди 1 месец
На такъв убав човек да му викат "бандит в Армани"
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И *** да изберат и с *** ти ще се разбираш най-добре.А ако трябва да перефразирам теб-и магаре да изберат,и с магаре ще работиш още по-добре.
29
1
 
1
 
! Отговори
гневна преди 1 месец
Не на старите муцуни!
28
4
 
2
 
! Отговори
Баба мара преди 1 месец
нямаме никаква полза от сътрудничеството с янките само неприятности ще ни
докарат аз искам мир а не конфликти с русия вън ам воиски от балканите и
черно море
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, Борисов!
Ще гласувам за теб.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не познавам никой ,който ще гласува за ГЕРБ ,а от къде са тези проценти....!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толуп ще гласувам за Божков ,защото в прав текст заяви ,че ще се чудиш от къде ти е дошло ......,за секунда де !?
24
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Така е Боко,време е да си вдигнеш гащите.
23
0
 
5
 
! Отговори
21 дано преди 1 месец
като не забрави да отзове онази смехотворна ...Херо Мустафа...която видя корупцията в България единствено в лицето на някакъв *** съдия-мъдия.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя в кое родопско село се окрива днес
21
1
 
3
 
! Отговори
дано преди 1 месец
1. Да не видим никога ,ние българите такъв нискочел примитив за премиер.
2.Меркел, тази отровна вещица за демокрацията в Европа и в България, да я постигне това, което на нас надроби.
3.Байдън, да е жив и здрав, за да постави Путин и останалите диктаторчета , като : Мадуро, Орбан, Ердоган и нашата Тиква на мястото им-на бунището на историята, като
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пътнико свиден, калинке главна наша. Не си прави сметки без кръчмаря, за не се изненадаш лошо, както на президентските избори.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Бай Дън ще му го въртиш ли с 200, шафьоре
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Довиждане Бочко,не ме интересува САЩ,ти си имаш чекмеджета,Банки айде МАРШ.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мазник. Я кажи, на *** човек какво се набивало, че забравихме?