НАП се прицели към търговците в платформите за безплатни обяви

До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи
4 мар 2021 10:36, Ния Христова
57
НАП се прицели към търговците в платформите за безплатни обяви
Снимка: Pixabay
Предлагаш стоки през обяви в интернет, плащаш и данък. От тази година данъчните започват да проверяват и продавачите в сайтовете с обяви, съобщава Нова тв. Те имат срок до 30 април да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет. Ще сложи ли това край на онлайн измамите? И как данъчните ще следят търговците в мрежата? 
 
Според данните на НАП всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти Най-често се крият обороти на стоки като спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.
 
Търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.
 
Старият ти телефон вече не ти харесва, имаш два еднакви парфюма или искаш да почистиш гардероба от дрехите, които вече не ти стават. Близо 3 млн. потребители използват в момента платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи. 
 
През последните години Петър превръща всичко ненужно във възможност за нов доход. 
 
"Реших, че мога да докарвам допълнителни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника - главно втора ръка. С времето започнах от различни приятели да взимам техни стоки - продавам ги и по този начин припечелвам и аз", разказва той.
 
През последните месеци обаче на данъчните им прави впечатление, че има продавачи, които публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.
 
"Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи", обясни - Росен Бъчваров от НАП.
 
Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.
 
По този начин годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. Вече ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи. Целта е мярката да сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.

57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Ниой преди 1 месец
Аз затова каквото продавам минава през приятели и техни приятели.А си работя в гаража поправяйки велосипеди и мотоциклети.Никакви данъци не плащам,и няма да плащам.Брат ми манипулира и ремонтира смартфони и компютри от дома си,и той нищо не плаща.
54
1
 
0
 
! Отговори
Пипончо преди 1 месец
Гербавите са фалирали.
Ако не вярвате - проверете. През последните някоко седмици неколкократно теглиха заеми по няколко стотици милиона. Обаче не е достатъчно, защото държавният бюджет е окраден от гербаджиите и е празен.
Затова Борисов въвежда нови данъци, затова предстои всички да бъдат одрани с по 500 лева за технически паспорт на жилищата.
Ако герп спечелят избоите предстои въвеждане на още данъци за малкия и среден бизнес и повишаване на размера на старите данъци, защото хазната е празна.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А като има толкова много хора които предлагат услуги в сайтовете за обяви къде ще им хванете края? Там контакта с клиента е личен, няма наложени платежи.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАП да се прицели към гробарите и погребалните агенции. Нито една агенция не издава касов бон или фактура. Грабежите са огромни.
51
4
 
2
 
! Отговори
do 48 преди 1 месец
На дъното сме и за това, но не само. Още веднъж за теб - докато мнозинството е ОК с това държавата да бъде мамена, така ще е.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нап-кретените само заради лийка преди няколко години не заслужават да им се декларира НИЩО.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До A?

Познат, ама онея смеят ли да ги барнат...
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 48

ЗНачи ние сме на дъното, защото НАП не събрал стотниките на Андрешковците ...
47
3
 
5
 
! Отговори
До аз да ви обадя преди 1 месец
Бачкаш за 50к лева - данък около 10к лева
Купуваш кола (50к) - ДДС,ГО,Регистрация,Данък МПС - около 3-5к
До тук вече обратно в държавата се е върнала 30% от стойността на колата
Ако продължиш да смяташ тоя де ти продава колата колко е дал, на тоя дето ще продадеш колата и неговите изработени пари

Се оказва, че за твоята кола дето струва 50к още толкова са влезли обратно в държавата.

Да се чуди човек що' сме на това дередже
46
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много Андрешковци са се разписали в коментарите. Абсолютно потвърждение на максимта - каквото населението, такава и държавата.
Е, има и разумни хора. Затова и не сме съсем на дъното, в сравнение с африканските държави де.
45
4
 
7
 
! Отговори
аз да ви обадя преди 1 месец
Аз съм съгласен като си купя нов автомобил за 50 000 и му платя ДДС-то , при продажбата му след 6-7год за 10 000 да платя на НАП , винаги и когато ми признаят разликата от 40хил за загуби и ми върнат съответната сума в данъчната декларация .
44
3
 
1
 
! Отговори
do 44 преди 1 месец
Напротив. Има. Може сам да провериш ситуацията в ebay.
43
1
 
14
 
! Отговори
A? преди 1 месец
Да почнат с тези които нямат доходи а карат скъпи коли и живеят над стандарта си. Много по малко са от мишоците в олх, и много повече милиони има препрани и прикрити. Ама не, те са поставените лица на едни наши бизнесчета и обществени поръчки.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо в чужбина няма данък ако си продаваш стари неща в онлайн платформи ?
41
4
 
26
 
! Отговори
Стига дране преди 1 месец
Е напчо на тази техника дрехи части аз или друг потребител е платил преди това такси ддс на даден вид стока и ти искаш още веднъж
40
8
 
7
 
! Отговори
белгиец преди 1 месец
Значи имаш имоти в България , пък не щеш да им плащаш данъците , а ? Баси тарикатите. Няма такъф филм. Навсякъде данъците се плащат. Рано или късно.
39
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37

И пак. Ще вложиш 12 часа труд на ден, а реално ще останеш със 1000 лева, ама ще ти лепнат едни осигуровки иедно чудо и ако остане чисто 500 лева, късмет. Казват ти, че е за бъдещето ... кво бъдеще, га умреш от глад?
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37

Така е. Просот не ти позволяват да стигнеш до това ниво. Преди имахме лимит от 50 000 лева, преди да трябва да плащаш ДДС, но решиха, че прекалено много хора започват да правят бизнес и да остават независими, дори напук на мутрите, затова се наложи да променят нещата. Онзи ден един *** от НАП ми пращал писма, на адре на който не живея от 17 годишен, че дължа данъци, защото не съм попълвал декларации. Ми живея в чужбина и БГ си идвам на гости. Кви данъци?!?!
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото е, че всички "временни такси", стават перманентни. И за какво ги плащаме толкова, ще ми каже ли някой? Нима нямаше пътища., болници, училища, общинии, полиция, съдилища, пожарна, пътна помощ и не знам си какво оещ, преди 50 години? Уж сега всичко е по-оптимизирано и прочие, а е 20 пъти по-скъпо ....
36
7
 
8
 
! Отговори
данъковедка преди 1 месец
Значи за МПС плащаме : данък, застраховка ГО, винетка, годишен преглед. 4 вида данъци за едно и също нещо. Найс , а ?! :D:D:D