За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел

Д-р Монев: Политиката отстъпи на обществените настроения в Германия
4 мар 2021 15:00, Елка Василева
162
За Спутник V: Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе до крайната цел
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако имате трима души със старата мутация на COVID-19, при R число от три, след 10 цикъла на разпространение ще заразят 200 хиляди души, при британската мутация това R число е 5 и след 10 цикъла на разпространение ще заразят 29 милиона души. Такава огромна е разликата в една лека повишена заразност на вируса и затова няма как да не ни притеснява това". Този коментар направи пред БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в Covid сектор в общинска болница в Германия.

Той уточни, че и там ситуацията се усложнява, а противоепидемичните мерки се удължават до 28 март, като се определят възможности за облекчаването им в регионите, където заболеваемостта се понижава.

Още по темата

"Политиката отстъпи на обществените настроения, защото реши, че населението е изморено и не може да се продължава с тежкия локдаун. Но това ще даде тежки последици в следващите седмици", уверен е лекарят.

Д-р Стоян Монев прогнозира, че до септември ще има достатъчно ваксини за гражданите на страните от ЕС и призова хората след информирано решение да се ваксинират.

"Има известни резерви в Германия към ваксината на "АстраЗенека", която се появи след медийни публикации, че тя е 20-30% по-малко ефективна от "Пфайзер", което се дължи на по-ниска ефективност при по-възрастните хора, тези над 65-годишна възраст. Въпросът е, че дори да се заразят, ще протече като настинка, няма да стигнат до интензивни отделения и няма да умрат. Затова не разбираме страненето от тази ваксина", каза лекарят.

Според д-р Монев е правилно решението в България да има зелени коридори за хора, които да получат подготвени ваксини за приоритетните групи при неявяване на хора от заявените списъци.

За руската ваксина "Спутник V" той изказа мнение, базирано на научни публикации за нея, че е много добра. "Може да е ладата сред ваксините, но ще доведе всички до крайната си цел. Няма данни да бъде опасна, дори данните са много добри“, каза д-р Монев.

„Проблемът при руската ваксина е, че Русия няма капацитет за произвеждане на високотехнологични продукти и трябва да помоли Южна Корея, Италия, Франция или др. държави да произвеждат нейната ваксина. Въпросът е кога ще могат да я произвеждат. Правилно е да я одобрят от Европейската агенция по лекарствата, но руската ваксина ще бъде твърде късно налична, за да помогне за пандемията", смята д-р Стоян Монев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато чакаха руската ваксина,унгарците си взеха китайска.И Орбан си сложи китайска ваксина.
100
3
 
3
 
! Отговори
До 99 преди 3 години
В Русия не ваксинират тезиь които са изкарали вируса и тези, които имат антитела. Но там PCR тестове и другите тестове са безплатни, а PCRтеста на частно е 20 евро.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво че не трябва да моли България иначе ще стане на магистрала
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102 Френската компания "Sanofi " разработва ваксина , ама се забавиха нещо . Тепърва ще започват с тестовете Шефовете на компанията препдолагат ,че може да бъде пусната на пазара през 2022-ра
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101"Но както виждате, Русия раздава ваксини по целия свят,"Я кажи по колко ваксини са доставени в следните държави:СърбияУнгарияСловенияЧехия
96
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102Най-добрите ваксини са американските, плътно следвани от френските. Това за нашата велика туберколозна ваксина е МИТ. Иначе французите разработват КОВИД ваксина (Санофи -Пастьор), но не са готови.
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАЙМУНСКИ ГРИП 92 да не си на 10 ? детски разсъждения - " ще си скачам , колкото си искам , ще вдигам шум , какво ме интересуват съседите "Докато живееш в обществото , ще се съобразяваш с нормите на поведение , закони и т.н Виж в САЩ колко комуни има . На който не му харесва , отива и си живее по правила, които одобрява предполагам си чувал за Амишите и други общности , които си живеят по техни си правила
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добрата туберколозна ваксина е нашата! И ако беше запознат с имунизационния календар щеше да знаеш че ударно се слагат ваксини до към 15 год възраст, а после са само реимунизации. Но аз съм доста шматкащ се по света човек и ми се е налагало да слагам и допълнителни ваксини. С руски ваксини никога не е имало проблем. А от западните ваксини най-харесвам френските. Никакъв страничен ефект! Но те не разработват ковид ваксини, което ми е странно но...
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия ваксинацията върви бавно, защото руснаците са по правило подозрителни към всичко руско. Там държавата се мрази по подразбиране. Но както виждате, Русия раздава ваксини по целия свят, и никой от получилите ваксините не се е оплакал досега. Напротив - щастливи са и си ги слагат. Странно е, че всеки тук си мисли, че разбира повече от ваксини от лекарите и учените.
92
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 97Вероятността да си ваксиниран с руски ваксини в последните 20 години е близка до нулата, а поливаксините не са разбработени от руснаци а от французи и американци, ътй че дори "руските" ваксини са правени със западна технология. Руснаците всяка година имат туберколозни епидемии заради некачествените им собствени ваксини.
91
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94"А в самата Русия ваксинирането става бавно така както и в другите държави."Всъщност, ваксинирането в Русия става по-бавно от където и да било, като се има предвид, че те уж са производител. Никъде няма толкова бавен темп на ваксинация сред страните произвеждащи ваксини.
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89 пропусна да кажеш само , че изолации , мерки , ограничения ще отпаднат , ако ваксините са ефективни и доведат до ограничаване разпространението на вируса .не са ли ефективни ваксините горните неща ще продължават Да не говорим , че са крайно недостатъчни като бройка , за да се гонят 70 % ваксинирани , ако въобще има такова нещо като стаден имунитет
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 43 години съм!Всичките ваксини, които са ми сложени са руски или български по руски образец.Оказа се, че сме по-здрави от англичани, франсета и т.н. и то при условие, че ядем ***, живеем под стрес, затлъстели сме и здравеопазването ни е.. Явно руските ваксини са качествени!
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 95Не, навсякъде има недостик и намалени доставки, но все пак компаниите работят бързо.Жалко, че така се зарадва, но май забрави на основание на какво!СПРАВЯНЕ С КОРОНА ВИРУСА.Русия не се справя добре, ама никак, сравнимо със Запада.
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога САЩ ваксинираха 22%?Тръмп нали отказа да признае ковид!Ха!Да не би тия милиони ваксини дето ЕС ги поръча и плати да са пренасочени към краварите и за това да няма за нас? Значи ние поръчваме и плащаме, те произвеждат, идва дедото и дава заповед да бодат с тях невярващите в ковид хамбургерчета, а ние седим затворени, дърпаме шалтера на икономиката и плюем децата си че били заразни гадини... Я кой бил гадината! Я защо нямало ваксини?
86
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ги слуша човек ще излезе ,че всеки втори на планетата се ваксинира с руска ваксина.А в самата Русия ваксинирането става бавно така както и в другите държави.Защото няма достатъчно ваксини.
85
1
 
7
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
До Анонимен 89Не, мой човек. Никъде няма да се изолирам. Тебе те е страх да не се заразиш - изолирай се ти или се ваксинирай! Твоя си работа. Аз заради теб няма да се ограничавам. Вече имате избор и средство. Повече никого няма да пазя.
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Обичащ Българиякой ще се обединява с антибългарите=русофили=еврофоби. А за европейския съюз едва ли някой го обича. Не сме животни като куманистите да обичаме или мразим съюзи или държави ахахахахахахахах.
83
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 87Фашизъм е имало само в Италия.Справяне с корона вируса:САЩ; 22% ваксинирани от 335 милиона населениеРусия: 4% ваксинирани от 145 милона населениеРусия: мумуфициран в центъра на Москва на който главата на държавата ходи да се кланя.
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маймунски грип, напълно те разбирам!Имаш право да откажеш ваксинация! Искам да има ваксини в държавата и всеки желаещ да може да се ваксинира!Така ще се отвори държавата! А който не желае ваксина или той да си се изолира или да живее на своя отговорност.Изолацията е оправдана само дакото няма ваксини. Но при условие че има, народа да психясва докато някой отвъд океана се накуми да му докара онова което вече е платено, стига! И да се благодарим че тука сме свободно двежещи се....