COVID-19 vs икономиката: Ако имате 1000 лева, пазете си ги

В ранна икономическа депресия сме, смята проф. Красимир Петров
5 мар 2021 09:43, Ния Христова
140
 
Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките. Това сериозно се отразява дори на най-силните икономики в Европа. 
 
"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия", обясни икономистът проф. Красимир Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него икономиката ще бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".
 
"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата потънал в дългове, това е катастрофално", подчерта проф. Петров.
 
Той обясни още, че е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.
 
"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", обясни икономистът.
 
Проф. Петров посочи, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Според експерта криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите.
 
"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.
 
Нашата кономика няма да бъде повлияна от ваксините, без значение дали сме масово ваксинирани или не. "Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди", изтъкна още той.
 
"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал проф. Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
7
 
! Отговори
До103-Ангел преди 3 години
Финансово "грамотни" младежо,тогава вкарай сега всички твои спестявания в коптори и чакай да ти Цъфнат Налъмите!
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахах егати смешкото..пазете си 1000та лева и чакйте инфлация да ви ги изяде :D и тоя ми го дават по тв.. неслучайно българите са най-финансово неграмотната нация в света!
95
1
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Финансово грамотните хора знаят ,че по време на криза, когато всички продават ТИ трябва да купуваш . След 2-3 месеца кризата ще удари , финансовите пазари ще се сринат и тогава трябва да инвестираш 110% от капитала си,милярдерите са взимали на заем когато са били милионери !!!Акции , имоти.фючърси и др. финансови инструменти , .Всичко ще е евтино.Сега е момента една част от общестото да обеднее за сметка на забогатяването на други !! Вие решавате от кой ще сте!
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименА, разбрах, Русия е фалирала и е спряла производството не нефт и газ, за това скача бензина и газта и нефта. Ами ще плащате повече за газ и нефт. А в Русия е почти без пари топлото.
93
0
 
24
 
! Отговори
Mangal'orian преди 3 години
Харчете по-малко от колкото печелите.
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка Професорът е прав,ако имаме да речем едни 100 хиляди спестени лева начинът по който можем да опитаме да се спасим е 50/50 или 50%държим кеш останалите 50% ги разхвърляме в злато-физическо,недвижими имоти-земя,акции на фармацевтични-компании,и за цвят няколко милиона Сатошита!
91
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 94 от София,беденМизерията приятелю е състояние на дyха, а 20 000лв. няма да ти стигнат да ме докараш до твоето състояние на дyха. Но както си прецениш, парите са си твои.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито! Сега е време да си платите сметката затова, че всеки се правеше на икономист последните десетилетия. Неглижирахте и девалвирахте мнението на специалистите и слушахте всякакви демагози и популисти. Някои така и не разбраха, че от една лекарска грешка умира един, а от една икономическа могат да умрат милиони и да се затрият цели цивилизации.
89
2
 
0
 
! Отговори
до 94 от София,беден преди 3 години
С кеф ще се лиша от тях и ще ги дам за една конкретна кауза - само и само ти да си без пари и в пълна мизерия, кеф!
88
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 93 (Беден, София)Не си само ти в бедата. Ако това би те утешило, и Елизабет II, кралицата на Англия яко го е закъсала. Беда след беда я сполетя. Преди години изгоря замъка Уиндзор, пък тя горката, не си го беше застраховала, като къщите в Перник кога пострадаха при земетресението. Стиска се жената, не и се дават пари за застраховка, и тогава се принуди да отвори Бъкингамския дворец за туристи, белки събере пари за ремонта на Уиндзор.
87
1
 
13
 
! Отговори
Петък преди 3 години
И защо, имате кредити?Народе, опомни се, бедна ти е фантазията какъв живот водят ЧСИ, на гърба на лакомията ти.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Беден, СофияСпокойно, скоро няма да ги имаш и ще ти падне този товар от плещите.
85
1
 
4
 
! Отговори
Беден, София преди 3 години
Аз имам 20 000 / двайсет хиляди лева спестявания, какво да ги правя, за нищо не ми стигат, яок ме удари кризата!
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91За някои са един обяд, но за други са животоспасяващи лекарства за половин година. Интервюто не за инвестиране, а за оцеляване по време на икономическа криза с мащаби, които човечеството не познава. Досега винаги е имало или спасителна валута, или спкойни и стабилни региони, които да помогнат за възстановяването... Сега няма. Целият свят е Ковид. Не са ти 90-те да обърнеш левовете в марки.
83
2
 
4
 
! Отговори
геерал майтапчийски преди 3 години
похарчете си всичките пари бещабът ще ви нахранитой ще ви спаси
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професоре,хубаво хортуваш ама в крайна сметка при очакваната доста голяма инфлация ми се струва че е малко грешно да държим тия готови парици(който ги има) под дюшека!
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88Първо говори за излишен (не основен, инвестиционен) имот, и второ се опитва да ти каже, че ако имаш дългове, недостатъчно доходи и нямаш пари дори за данъците на този имот, ще "изгориш" далеч преди номиналната му стойност да се увеличи. Сега разбра ли?
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръгне ли инфлация тия с кредитите са изгорели,особено ако стигне 20%.
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то 1000лв и за погребение не стигат вече.Не че не са пари,ама някои обядват с толкова.
78
0
 
6
 
! Отговори
Тъпир преди 3 години
До ПитърАми изгледай го и вероятно ще си промениш отношението (ако разбираш от икономика), защото е рядко адекватно изказване неговото, макар и сбито.