COVID-19 vs икономиката: Ако имате 1000 лева, пазете си ги

В ранна икономическа депресия сме, смята проф. Красимир Петров
5 мар 2021 09:43, Ния Христова
140
 
Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките. Това сериозно се отразява дори на най-силните икономики в Европа. 
 
"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия", обясни икономистът проф. Красимир Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него икономиката ще бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".
 
"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата потънал в дългове, това е катастрофално", подчерта проф. Петров.
 
Той обясни още, че е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.
 
"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", обясни икономистът.
 
Проф. Петров посочи, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Според експерта криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите.
 
"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.
 
Нашата кономика няма да бъде повлияна от ваксините, без значение дали сме масово ваксинирани или не. "Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди", изтъкна още той.
 
"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал проф. Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя нещо не казва нещата правилно.Хем ако имаш имот да продаваш,че балона надут,хем щяла да расте инфлацията.Къде е далаверата тогава?!!!Продаваш,цените литват нагоре и си изгорял!
76
1
 
2
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Пуснах си видеото, в интерес на истината.
75
0
 
12
 
! Отговори
Тъпир преди 3 години
До ПитърТи май само заглавията четеш а? Човекът казва да си стискаш хилядата лева ако са ти единствените с ясното съзнание, че ще се обезценят, но могат да се окажат жизнено важни. Съвсем други постановки ти разигра ако са ти 30 000 и 50 000лв.
74
4
 
1
 
! Отговори
Жена преди 3 години
До АнонименИ жените да са общи, но те да си избират с кой кога.
73
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е пратен от банките за да увери гражданите да не си дърпат парите за да не се срути банковата схема.
72
8
 
1
 
! Отговори
Питър преди 3 години
По цъкането на минуси си пролича колко "потребителите" тук разбират от икономика.... Самода ви светна, че "икономика" означава именно СЪВКУПНОТО ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ в една държава, плюс приходите от износ.А сега ми кажете какво ще се случи с българската "икономика", когато всички започнат да си стискат хилядата лева, както съветва този "професор"
71
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кпувайте си къщи на село не работете на никой никога за заплата каквото и да става Един ден ще се обърнете назад и ще разберете, че живота ви е отминал безвъзвратно прекарли сте примчеррно целия си живот на едно бюро или да бачкате някъде. Направете си комуни и някакви ТКЗС та със приятели и си работете, туй е истинския комунизъм там е бъдещето. За комунизъм не са нужни партии да ви тъпчат, вие сте си партията.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПитанеЩото фалираха и затвориха половината руски и арабски нерантабилни находища и от това спадна предлагането.
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разумни харчове и заделяйте нещо настрана - така разбирам аз това което е искал да каже човекът.Не че не може да се инвестира в нещо, но с мярка и без мисъл за огромни, бързи печалбиКато говорим за имоти, аз очаквах да паднат поне малко цените им, но нищо подобно не виждам в момента - какви са вашите наблюдения?
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Абе йордекТо в България всеки всичко знае. Затова коремните хирурзи са епидемиолози, архитектите, са счетоводители, счетоводителите юристи, юристите икономисти... Най-образовани обаче си остават бакшишите!
67
2
 
1
 
! Отговори
Питане преди 3 години
Защо се вдига петрола, нали гриийн енерджи такова Меркел перки у полето с ветер ток да правят, соларни панели?
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПървата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните. Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли - около 340 лева. След като един руски пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли - към 260 лева за храна.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Боко ТКупи си нови шкафчета, че има още за крадене...
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПитанеТи па намери кой да даваш за пример за икономическа и гражданска свобода. :) Там е така, защото си знаят, че по-зле от това няма на къде. Сега петролът малко се вдигна и другарят Пудинг пак ще се издигне в очите на народа си като страхотен лидер.
63
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Циркът ще продължава до установяване на нов световен ред.Това е по волята на тези, които имат претенции да управляват целия свят - Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. Те, юдео масоните, талмудистите, искат да предизвикат страшна световна икономическа криза, и най-богатите държави да обеднеят, тогава те ще управляват целия свят без проблеми! Тя, кризата започна - навсякъде фалират фирми, безработицата расте, спестяванията заминават! Това искат самопровъзгласилите се за световни господари!
62
12
 
1
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Леле, леле.... Този човек въобще не трябва да е икономист, а той тръгнал да дава акъл от телевизора... Толкова им е зле на британците, правителството плаща 15 месеца заплати, нека им е зле...Голямата депресия е започнала с намаляване на харчовете, а е свършила с огромно наливане пари от държавата. Турция е пример за страна, която десетилетия се е развивала със стагфлация.. Криенето на парите под дюшека е рецепта за пълна катастрофа в некадърно управлявана държава като България!
61
4
 
1
 
! Отговори
Боко Т преди 3 години
Ако имам шкафче с пачки и кюлчета да ги пазя ли?
60
2
 
10
 
! Отговори
Димитров преди 3 години
доКупувайте земяКаквото и да се купува трябват много пари. Няма значение акции ли са, злато или земя с 10-20-30 хилки не става. Тая земя и да я купиш ще заробиш много пари, които ще са от полза за децата ти ама ти с какво ще живееш? От рента не става. Сложно е, така че ако нямате много пари не се чудете в какво да ги инвестирате ами си живейте живота (нямам предвид да ги изпиете по кръчмите)
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще има инфлация, няма силна валута, но си продайте имотите??? Сигурни ли сте, че е така?
58
5
 
1
 
! Отговори
преслава преди 3 години
Харчете, ако имате 1000 лева, похрчете ги! Така се бори криза! Харчете на воля! Купувайте, ползвайте, хвърлете и си купете ново!