COVID-19 vs икономиката: Ако имате 1000 лева, пазете си ги

В ранна икономическа депресия сме, смята проф. Красимир Петров
5 мар 2021 09:43, Ния Христова
140
 
Вече една година живеем в режим на затягане и отпускане на мерките. Това сериозно се отразява дори на най-силните икономики в Европа. 
 
"Говорихме за икономическа криза далеч преди коронавируса. В момента сме в криза - България, Европа и глобалната икономика. Сега сме по-зле от най-тежките моменти за Великобритания. След сходни локдауни в Италия, Франция и Германия не е възможно да не е подобна ситуацията. ЕС отчете 7% спад в БВП за миналата година. В момента сме в ранните етапи на икономическа депресия", обясни икономистът проф. Красимир Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него икономиката ще бъде в стагнация - "ще се души, ще се дави и в същото време ще имаме инфлация".
 
"Ако имате 1000 лева, най-важното нещо е да си ги пазите. Най-важното нещо за едно семейство са спестяванията. Ако имат дългове и ипотеки - да ги погасяват. Да минимизират разходите си и максимално бързо да погасят всякакви кредити. За да не те захапе кризата потънал в дългове, това е катастрофално", подчерта проф. Петров.
 
Той обясни още, че е особено подходящ момент, след като "цените на имотите са надути и опипваме върха на балона", да продаваме имоти, в случай че имаме няколко.
 
"Акциите не са смислена алтернатива, освен ако човек не иска да играе на лотария. Акциите са свръхнадценени, облигациите са гарантирано губеща инвестиция. Няма убежища от добри валути, швейцарският франк не е това, което беше. Еврото заприлича повече на гръцка драхма и на италианска лира, отколкото на немска марка. Здрава валута на този етап няма", обясни икономистът.
 
Проф. Петров посочи, че криптовалутите са между 5 и 10 пъти по-рискови, а общите колебания са много големи. Според експерта криптовалутите може да се сринат в пъти повече от акциите.
 
"Благоразумният човек в условия на криза дори не трябва да си мисли за спекулации, но до 10% може да си начеше крастата", отбеляза проф. Петров.
 
Нашата кономика няма да бъде повлияна от ваксините, без значение дали сме масово ваксинирани или не. "Фармацевтичните компании се опитват да направят десетки и стотици милиарди", изтъкна още той.
 
"Не трябва да имаме никакви икономически ограничения, може би не трябваше да затваряме заведенията. Всеки трябва да има собствена отговорност за своето здраве", каза за финал проф. Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТочно това е пример за предмет, който в дългосрочен план не губи характеристиките си, остава използваем, не излиза извън мода, не се разваля докато стои. Говорим за продукти, които дълго време ти предоставят стойност на теб, а не колко ще струват като пазарна цена ако някога решиш да ги продаваш. Същинската стойност на нещо е как то ти служи в твоята конкретна ситуация, а пазарната стойност е съвсем друго.
56
7
 
6
 
! Отговори
Питане преди 3 години
А в Русия защо няма ковид криза и там всичко работи нормално, всичко е отворено и руснаците пътуват свободно във всички 22 държави на Русия за разлика от ЕС кдето са затворени в къщи, нямат право да пътуват, на улицата могат да излизат само с намордник и икономиката колабира?
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От години не бях попадал в медиите на истински икономист. Идея нямам как се е промъкнал. А като чета икономическите програми на партиите тръпки ме побиват и със сигурност не са правени от икономисти. Даже и на т. нар. "десни" партии, само субсидии и "помощи" и заплати са им в главите, което е пагубно. Нищо, сега целия свят ще си плати цената на невежеството, че няма здравеопазване без икономика.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 53 Ами по-добре в банката отколкото имот на 2на цена
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52Естествено, че печатат всяко произведено нящо стурва пари, как ще имаш 1 трлн долара производство примерно и 500 млрд долара в обръщение, разликата в долари някой трябва да я напечата за да може да се купи. Да си чувал за централно банкиране, печатали пари. И ти май си учил при Виденов.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доходите в САЩ са се повищили между 10-13% едиснтвено благодарение на печатането на нови пари за ковид-помощи.
51
0
 
20
 
! Отговори
Димитров преди 3 години
Човекът ви говори за внимателно харчене защото кризата ще се задълбочава(най-вероятно)ама повечето не ви стига акъла да го разберете и хващате по някоя дума от тук от там, като някой *** отишъл в Англия примерно
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Купувайте земя, защото не я произвеждат!"
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до" Прибори? Кви ги плещиш бе?" хахах и аз умрях от смях с тея прибори. Точно това е пример за неразумно харчене. Качествен сервиз?!?
48
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, дръжте си парите в банката ТА ИНФЛАЦИЯТА ДА ГИ ИЗЯДЕ, що не го съдим тоя за лош финансов съвет!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен49 Хе-хе краварите не били в криза, спасява ги единствено печатницата за зелени тапети с нула покритие, ако се оакат и с петродолара са довиждане.
46
1
 
11
 
! Отговори
malart преди 3 години
Има инфлация - дръжте си 1000-та лева, докато се обезценяват. А акции не, в имоти не. За да продадеш имот, значи някой трябва да го купи. По логиката означва, че едната страна прави грешка. Общо взето няма правилен ход. Може би единствено имот на село на разумна цена за овощарство, зеленчукопроизводство като алтернатива
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Например ако си купил един качествен сервиз с чинии и прибори, неговата стойност ще я имаш доживот, а ако си ги похарчил навън в най-добрия случай ще имаш един спомен."Прибори? Кви ги плещиш бе?
44
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не инвестираме тия 1 000 лв в икономиката със сигурност ще стигнем до криза. За бога братя не купувайт,е звучи ли ви познато, ама после пари за заплати няма, 3 лв заплати Икономисти та дрънка, САЩ що не са в криза и дават на хората си по 40 000 долара заплати и ги карат и кредити да теглят за да инвестират. Кажи бе що в САЩ не са опрели до 1 000 лв. Талибан професор.
43
1
 
6
 
! Отговори
Фалиракис преди 3 години
Първо идват щамовете Ковидакис.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Ам .. какво? И как правиш "парите"? Някой ти ги дава?
41
1
 
11
 
! Отговори
някой преди 3 години
До: номер 41Е да, но имай предвид, че повечето българи не работят в западни компании.А знаеш много добре, че България е последна по доходи в Европейския Съюз, дори след Румъния. Точно обратното на това, което ти говори батко ти Бойко.Аз лично имам 1000 лева. Но не мога да си ги пазя, освен ако не рупам краставици цял месец. Слава Богу, не съм пострадал финансово от пандемията, даже напротив.Но не е само до човека. Ако имаш ресторант е лошо. Ако имаш куриерска фирма си супер - схващаш ли?
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не каза. Кажи какво да правим ако ги нямаме тия 1000лв.
39
9
 
6
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
А ние какво да направим, че ти не можеш да отделиш 1000лв. на месец в спестявания?! Питаш тъпотия, отговаря ти се. Какво искаш да ти кажем? Как всички работим за 2000лв. ли? Еми не е така.
38
1
 
9
 
! Отговори
1000лв. от 1997г преди 3 години
Обявяването на извънземно положение от Великият ЩАБ, подкукуросан от паникьосаното правителство си беше самоубийствено за икономиката действие, което нанесе финансови и материални щети щети на много хора. Ами плащайте си, но не 60/40, безлихвени кредити и мярка "излъжи ме", ами безусловно, безвъзмездно и веднага, без да чакате изборите и да подхвърляте на тази или онази банка или фирма милиончетата.