Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина

Само ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант
94
Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

"Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията", заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в интервю пред БНР.

По думите й е абсолютно нормално това, което се случва – все повече хора се сблъскват с вируса и по този начин създават защитен вал пред населението.

Още по темата
Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, категорична бе проф. Петрова.

"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини", посочи проф. Петрова и коментира отделните ваксини.

"Големи са надеждите за ваксината на "Янсен". Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация“.

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на "Модерна", и на "Пфайзер" биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

"Единствено ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила единствено ваксината на "Янсен" и там се ваксинират само с нея“, поясни още Петрова.

Тя коментира и руската ваксина "Спутник", която по думите й е популярна вече в около 30 страни по света. "Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини".

"Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина", коментира професорът.

Тя посочи, след поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим с вируса, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват.

"В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Дори и да е на готово,все пак говорим за решение и сертификат.Спутник и него няма !
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе, купувайте си немски автомобили!Само си оставете реален тел номер, да може да ви намерят на време като трябва да го изземат я поради неработеща спирачна система, я поради нещо друго.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a razreshitelnite eu dokumenti zasto ne pokazva prozrachno Frau U. von der Leyen?
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eutodupetatite ot europeskia parlament i europeskia souz predpochitat da umrat ot angiliiski, australiiski i nigeriiski virusi, no da ne razvaliat sankciite kam russia, no, no, no...
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашчице, знаем как в ЕС се получават разрешенията!Въпросът ми е много ясен! Кой носи отговорност в този момент ако нещо стане с тебе от ваксините, които в момента се слагат!?Кой в България си е сложил подписа, така че да носи отговорност?Никой!Приемате на готово решението от ЕМА и си измивате ръцете с декларацията, дето хората подписват! Факт!
52
1
 
1
 
! Отговори
темата на нова преди 3 години
Все тая коя ваксина,Говорите за избор,ваксината е водичка с цл да приемете сертификата и после охх охх охх вече няма да има право на глас живот свободен,както до сега.Тогава няма да има нито една глътка въздух,безплатна.По умните се досещат какво ги чака покраи номера и сертификата
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинста е,че Русия е супер изостанала и мизерна държава ! Има потенциал да не е с всичките си ресурси и умни хора,но неадекватното й управление в полза на олигархията я закопава в всяка секунда в блато от мизерия и нищета !
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с автомобилите не е опорка, а е факт. За мен качеството не е гарантирано нито в руското, нито в китайското производство, а съмненията ми са по напълно обективни причини, нямащи нищо общо с политиката. Всеки човек се замисля, дали няма да попадне на продукт, произведен в петък или пък в понеделник, когато става въпрос за руски продукт. А пък Китай е известен с това, че ред лекарства бяха спрени заради замърсявания в техни субстанции.
49
0
 
4
 
! Отговори
Огроюна преди 3 години
Огромана лъжа е че никой не иска да се ваксинира.Около 46% или над 3 милиона Българи твърдо искат да се ваксинират.25% все още не са сигурни ,а другите не искат.Но като имате предвид ,че и много се разболява,процента не е малък.40хиляди от 3милиона е много малко ваксинирани хора.Така че пишете политически г..близци
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе хе пак опорката с автомобилите! А за космически кораби да говорим ли, за прясно избухнали например?
47
2
 
3
 
! Отговори
То преди 3 години
Човек и да иска да се ваксинира,малко е вероятно,защото няма достатъчно ваксини.Така че незнам кой какво чака,при условие че няма достатъчно.В момента са ваксинирни0,4% от населението.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашке, а кой в България си сложи подписа под всички останали ваксини? Никой!Утре ако стане гаф с американските ваксини никой няма да носи отговорност! Всичко ще го прехвърлят на ЕС, а ония от Брюксел ще си измият ръцете със СЗО, СЗО пък ще каже, че е дала само временно разрешение за ползване на ваксината поради пандемията и не е издавала пълноправно разрешение на нито една ваксина. Което между другото е факт! Така, че кой викаш носи отговорност за сегашните ваксини, че не разбрах!
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофили, русофили, но като опре до покупка на автомобил, предпочитат западна марка. Така ще стане и с ваксините - ще пищят по форумите, докато ги внесат, но после никой няма да иска да се ваксинира с тях.
44
2
 
2
 
! Отговори
Теябваше преди 3 години
Трябваше ,но за нас е най-важно да влезнем в парламента и да крадем.Защо до сега не пострада някой депутат от ковид. Това е причината,онези при леки симптоми,ги вкарват в болница.Докато другите ги оставят в домовете им като затворници и ги чакат да се влоши състоянието им и когато вече е късно ги приемат. За това няма руска ваксина и ще.сме с 40 хил.ваксинирани. Сърбия надхвърли 1милион ваксинирани,но там имат от всички ваксини.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите не искат Пфайзер,защото не била " достатъчно изпитана " ,но с охота превъзнасят Спутник ,който не е подал изобщо молба за сертификация.Това се нарича НЕВМЕНЯЕМОСТ !Аз като демократ и антикомунист бих се ваксинирал със Спутник,защото вярвам,че ваксината си е ОК и ако е одобрена от ЕКЛ няма нищо лошо в това.Естествено,че ако имам право на избор бих ползвал ваксини на нашите братски държави от ЕС.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще чакам да внесат руската ваксина и ще се ваксинирам с нея. Даже ще се снимам и ще го кача в нета! А сега ме нацвъкайте с минуси, че да ме убедите в правотата ми!
41
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога няма да се ваксинирам с китайската ваксина, а с руската само в най-краен случай. Затова бързам да се запиша за ваксиниране, докато не са ги одобрили и внесли.
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяхте пуснали кмета на Симитли да ваксинира хубаво Бойко щеше да е в настроение и можеше да стане работата ....
39
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да купуваме ваксини от нашите приятели и партньори от ЕС и НАТО.Русия е наш вековен и вечен враг.Рудия е враг на целия свят и затова всички нейни съседи я ненавиждат.
38
7
 
8
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
По-добре виж неграмотника,който нас управлява и не бери грижа за унгарците.