Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина

Само ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант
94
Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

"Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията", заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в интервю пред БНР.

По думите й е абсолютно нормално това, което се случва – все повече хора се сблъскват с вируса и по този начин създават защитен вал пред населението.

Още по темата
Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, категорична бе проф. Петрова.

"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини", посочи проф. Петрова и коментира отделните ваксини.

"Големи са надеждите за ваксината на "Янсен". Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация“.

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на "Модерна", и на "Пфайзер" биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

"Единствено ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила единствено ваксината на "Янсен" и там се ваксинират само с нея“, поясни още Петрова.

Тя коментира и руската ваксина "Спутник", която по думите й е популярна вече в около 30 страни по света. "Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини".

"Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина", коментира професорът.

Тя посочи, след поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим с вируса, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват.

"В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинНикак не е странно. Знаем, че ти не ходиш и на лекар. Аре бегай.
16
7
 
6
 
! Отговори
доктор преди 3 години
БАН е съветски бастион от феодални старчета и старици. Само там има академици с една доживотна депутатска заплата към пенсията, за "особени" заслуги в наукоподобното им творчество.
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнтикомунистВодя си списък с всички, които са пропагандирали за руската ваксина или са спекулирали с ваксинационните практики у нас. Вече е около 60 имена и все на дърти чанти и каскети.
14
6
 
3
 
! Отговори
До трябваше преди 3 години
ЕС дава пряко работа на 300 хиляди души в България чрез еврофондове и на над милион от чуждестранни инвиститори,които нямаше да са тук ако не бяхме в ЕС.А условието за висок стандарт е конкурентност на трудовия пазар,която се получава при ниска безработица ,профане !Може ли пък да сте толкова неграмотни бе ???
13
3
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 години
Съветските агенти изпълзяха.
12
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 9""В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората", посочи тя."Госпожа Петрова е поредната мина заложена от руснаците в българското общество, поради което има изказвания като горното.ВСИЧКИ ваксини вече са използвани (пазят се само тези за втората доза на вече имунизираните), тъй че другарката петрова не само агитира за руската ваксина, но и разпространява невярна информация за да сее съмнения във ваксинацията!
11
2
 
7
 
! Отговори
няма лошо преди 3 години
До 100&koЩом искаш!Но преди това влез в руски сайтове,и виж пунктовете им за ваксинация как стоят празни!И си задай въпроса защо руснаците не се ваксинират!?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28849Ние сме купили 3 различни ваксини и преговаряме за още три.А за "забавеното" ваксиниране ще си говорим като теглим накрая чертата. Състезанието сега започва.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жо Петрова,първо как да закупим нещо,което не е сертифицирано от упълномощената за това институция,второ-как да закупим като ги няма ?????Спутник е ефективна и добра ваксина доста сходна на Астра Зенека,но Русия няма технологичната възможност да я произвежда в количества,поради липсата на обурудвани за тази цел производства ! Това е официалната имформация ! Тези манипулации,че се ваксинират цели държави с нея са подсъдими! Не е вярно ! Докажи го,лакейко !
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТрябвашеОще не е късно да отидеш да живееш в Русия.
7
1
 
6
 
! Отговори
28849 преди 3 години
Където работи здравият разум, там купуватразлични ваксини. Където цари простотията, предубеждението и политическият слугинаж, ваксинирането се забавя и заразата вилнее.
6
4
 
13
 
! Отговори
Трябваше преди 3 години
Ама слушаме европа, щото те не са на кеф с русия, а политиката, както винаги е по-важна от живота и здравето на хората. По-голямо зло от Евро съюза не се беше случвало на България. Ама нали просиме пари от тех кат гладни кучета та им играеме по свирката
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нека я купят и да има избор, тогава лесно ще се види какво доверие има българина и на кой.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина"Глупости на търкалета.Кефи как червените "учени" в България един по един излизат наяве.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е поръчана вече от 45 страни, които имат население над 1 млрд. души. Предполагам, че дори и да се ориентираме към руска ваксина, вече няма да има количества, които могат да ни бъдат доставени.
2
7
 
15
 
! Отговори
100&ko преди 3 години
Ще се ваксинирам само с руската ваксина.Само на руснаците вярвам.Те са най добрите вирусолози!
1
17
 
6
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Пенка да не знай много. От лъжливите и крадливи руснаци нищо не ни трябва!