Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина

Само ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант
94
Проф. Петрова: Отдавна трябваше да закупим и от руската ваксина
Снимка: БГНЕС

"Груповият имунитет трябва да достигне 70-80% преболедували или ваксинирани. Много сме далече още от този процент в световен мащаб, за да очакваме самоограничаване на инфекцията", заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН в интервю пред БНР.

По думите й е абсолютно нормално това, което се случва – все повече хора се сблъскват с вируса и по този начин създават защитен вал пред населението.

Още по темата
Създаденият имунитет и от преболедуване, и от ваксиниране, е достатъчен, за да осигури леко протичане на заболяването дори при повторно заразяване, категорична бе проф. Петрова.

"Вече няма нужда да убеждаваме обществото, че ваксините могат да решат проблема с кризата. В момента проблемът е световната липса на ваксини", посочи проф. Петрова и коментира отделните ваксини.

"Големи са надеждите за ваксината на "Янсен". Тя вече е разрешена в САЩ. Еднодозовите ваксини са много ефективни и спестяват много труд за реимунизация“.

Проф. Петрова допълни, че ваксините и на "Модерна", и на "Пфайзер" биха могли лесно да се превърнат в еднодозови ваксини, тъй като при поставянето на първа доза дават ефективност, равна на тази на руската „Спутник“, на индийската или на китайската ваксина.

"Единствено ваксината на "Янсен" е ефективна срещу южноафриканския вариант. Южна Африка е закупила единствено ваксината на "Янсен" и там се ваксинират само с нея“, поясни още Петрова.

Тя коментира и руската ваксина "Спутник", която по думите й е популярна вече в около 30 страни по света. "Цяла Южна Америка се ваксинира само с руската ваксина. Тя е изключително ефективна и се базира на най-старите разработени технологии за векторни ваксини".

"Ние отдавна трябваше да се опитаме да закупим дори от руската ваксина", коментира професорът.

Тя посочи, след поставена ваксина по време на изработването на имунен отговор – антитела и клетъчен имунен отговор, можем да се заразим с вируса, както да заразим и останалите, затова мерките трябва да продължават да се спазват.

"В момента има доставени дози, но не може да се организира достатъчно добре поставянето им и стигането им до хората", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 40"Остава да обвиниш Орбан, че е комунист"Не, той е националист тип авторитарен лидер, но това не го прави по добър, а като управление го приближава до Путин (то неслучайно и резултатите им са подобни откакто са на власт) и затова и успяват да говорят на един език. И каква полза донесе на Унгария абсолютно кухото биене в гърдите с МИЗЕРНИТЕ доставки на руска ваксина? Как това работи за интереса на унгарския народ, я кажи?
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ай,стига с тея анкети бе...Всички ваксини са ОК !Въпросът е да НЕ СЕ политизира пандемията и да се спре с фалшивите новини на антиваксърите !!!Тази госпожа удобно пропуска да коментира факта,че Спутник НЕ Е сертифициран и то,не защото комисията е намерила нещо нередно,а просто Русия НЕ Е подала иск за сертификация ! Как да закупиш нещо несертифицирано *** ?Да не говорим,че Русия НЕ МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА КОЛИЧЕСТВА !За мен това е умишлен петнаж срещу Борисов
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Ами смей си се! Има една група хора, дето сесмеят самички и често без причина!
34
6
 
10
 
! Отговори
шок контент преди 3 години
бърза анкета показва че 3 от всеки 4 българи имат доверие на руската ваксина. ами сега?
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Остава да обвиниш Орбан, че е комунист! КОМУНИСТ - ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО!А в Русия комунистите са опозиция на управляващата партия "Единная Россия"!
32
3
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Ако Унгария е на 89-то място по свобода на словото,щото я управлявал диктатор,ние,които сме на 111-то място по свобода на словото,какъв ни управлява?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32"чакаме коментар от нато, ес и родните либерасти"Отговора може да е САМО, че дир се чете от неграмотни червнюхи. Самите руснаци казват, че 72% не искат да се ваксинират със Спутник.
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 21/28 "Същото отговориха и производителите на Пфайзер за своята ваксина"Това не е вярно. Питаха БИВШ зам-директор на Пфайзер, който поснастоящем работи за техен конкурент, дали ще си постави ваксината и той отговори, че не попада в групата с предимство (човека е на 59 години), заради това засега няма, защото има други, които чакат преди него.Нищо общо със случая на Путин, койте хем е шеф на тия, които произвеждат ваксината, хем е в рисковата група.Русофилите сте смешни.
29
3
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Какви чуждестранни инвеститори сънуваш,бе?И тия,които бяха тук,избягаха.Ако имаш пред вид банките,хипермаркетите и моловете,то те си изнасят печалбите навън.Това не са инвестиции.
28
1
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
ХахахахахахааааМного си спрял бе !!!!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на дир има анкета "бихте ли се ваксинирали с руската ваксина"познайте 72.6% отговор да!чакаме коментар от нато, ес и родните либерасти
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи както каза байдън въпроса е политическищом е политически всички слеуги на краваршингтон пеят едно и същоа той е и икономически - става дума за десетки милиардитака че на ония им е през оная работа коалко българи ще го отнесат
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка-какашкаЛаjното винаги изплува - физичен закон! И днес изплува, явно договорът му е дългосрочен. Досада и простотия лъха от това нещо, но то не спира!
24
6
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 23"Да ама началниците не са ни разрешили.Нищо,че Унгария и Чехия не чакат такова разрешение"Унгария се управлява от авторитарен националист, при който свободата на словото в страната падна от 35то на 89то място, и който си прави евтини ПР акции. Доказателство е, че след многото шум който вдигна, в страната е доставено нищожно количество руска ваксина, докато ударно се имунизират със западни ваксини."Поискалия" Спутник за Чехия Земан е комунист, с разрушена репутация.
23
1
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Същото отговориха и производителите на Пфайзер за своята ваксина.Интересно защо тия,които си знаят какво са произвели не се ваксинират,а натискат останалите да го правят.
22
3
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Като те гледам може и по-неграмотни да има от тебе, ама не съм на 100%. ЕС не дава, само взима, това ако не си го разбрал си с ментални проблеми в най-добрия случай, виж само какво членство се плаща на година и ще разбереш, че НИКОЙ НЕ ДАВА ЕЙ ТАКА ***ѝО !!! Отделно санкциите, които постоянно ни налагат, за тях дори не коментирам.
21
2
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
А сега кажи Унгария и Чехия колко ваксини Спутник са получили !!!!Кажи бе !!!
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама началниците не са ни разрешили.Нищо,че Унгария и Чехия не чакат такова разрешение.
19
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТАЗИ ПЪК КАЗВА, ЧЕ САМО 1 ДОЗА НА ПФРИЗЕР Е КАЧЕСТВЕНА КОЛКОТО РУСКАТА ВАКСИНА :D
18
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 15"Аз лично бия попитал професорката дали ще ваксинира детето си с ваксината на Пфайзер или Пътник?"Запитан от журналисти, дали Путин ще си постави ваксината Спутник, говорителя на Кремъл, г-н Песков отговори: "Това е невъзможно".