Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%

Голямата задача според него е възстановяването на нормалния диалог
318
Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%
Снимка: БГНЕС

За четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната заплата с 50 на сто, минималната пенсия се е удвоила, отчете вицепремиерът Томислав Дончев на среща с КНСБ.

По думите му управлението е моделиране на процесите, търсене на консенсус, а постигнатото е в резултат на общи усилия, чрез механизми на вземане на решения, в които и синдикатите участват. Вицепремиерът благодари на социалните партньори за постигнатото, предаде БТА.

Според Дончев голямата политическа задача, която стои, е възстановяването на нормалния политически диалог - без крясъци, без обиди, да се работи с прагматични категории. Той заяви, че в следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства и възможности, като, по думите му, ако не сме подготвени, ако не сме в състояние да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в предизвикателствата и ще изпуснем възможностите.

"Не оспорвам правото, който управлява да бъде критикуван, напротив - това е задължение, но трябва да върнем рефлекса - където е възможен разговор по тежките теми, той да се състои", заяви Дончев. Той допълни, че който и да управлява, трябва да преведе страната през предизвикателството "Зелена сделка", като според него този процес не трябва да тече през типичните политически истерии, защото така нищо няма да постигнем.

Вицепремиерът смята, че излизането от Ковид кризата в здравен план е първата тема пред България, а другите са как излизаме в социално-икономически план и "кой как си представя формулата на растежа". По думите на Дончев трябва все повече да се мисли за качество на инвестициите, да има икономическа трансформация.

България трябва да се върне на пътя на растежа още тази година, смята вицепремиерът и допълни, че е необходима фокусирана държавна подкрепа, дори по-голяма от тази, която е сега . Планът за възстановяване и устойчивост ще е много мощен инструмент в тази посока.

Според вицепремиера, ако само разширяваме мащабите, значима промяна няма да има. "Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо, но приносът към растежа е малък", допълни Дончев. Той смята, че трябва да се произвеждат кадри, които пазарът да търси.

Здравният министър Костадин Ангелов посочи, че основната причина за смъртността в България са хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и пациентите с онкологични заболявания. По думите му усилията ще са за програми за профилактика за тези пациенти, гарантирането на бърз достъп чрез т.нар.златен час, реформа в спешната помощ.

По-високи доходи в здравеопазването, програми за профилактика и ранна диагностика също са крайно необходими и по тях вече се работи, отчете здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
10
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
След 04.04.2021г. руските комунисти още дълго време ще стоят гладни :)))))))))))))))Гарантирано от ГЕРБ!!!
222
1
 
17
 
! Отговори
??? преди 3 години
Не знам как се е вдигнала с 50%, когато моята заплата е същата, каквато беше през 2009 година.
221
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е политиците да спрат да говорят за СРЕДНА заплата и да хвърлят случайни числа в пространството. Абсолютно никой не го интересува колко е средната заплата. Всеки си гледа в неговата банкова сметка. Едни печелят милиони други броят стотинките. Реално средната заплата може да нараства дори когато 90% от населението обеднява. Това нарастване на средна заплата не значи нищо. Много по важно е каква е покупателната и способност. Трябва да се отчита промяната на цените. Иначе е заблуда.
220
1
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
Още за 224 и за други. От тези 30 години 10, т.е.1/3 се падат на Бойко. Едно правителство цправлява, когато провежда реформи. Да си спомняш нещо да е реформирано? Не знам кои страни познаваш? Една единствена здравна каса, 3 елдружества, общини с 15 хил човека, за редица услуги тичаш до областта, архаичната образователна система искаше Бойко да реформира ... А имаш ли представа за нивото на селското ни стопанство в сравнение напр. с чешкото? А сивата икономика? За мен е добре а за тебе?
219
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз преди 4 г взимах 950, а сега взимам 1050. Ама хлябът беше 90 стотинки,а сега е 1.5 лв в кварталния магазин. Мен тази фалшива статистика няма да ме заблуди на изборите.
218
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунистите 5$ заплата и 3$ пенсия!И Гечев се кани да управлява!Опичайте си акъла!!!
217
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иванзабравяш и издръжката на тъм но зеле ните ни сънародници
216
3
 
16
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ако не бяха крадливите мутри в парламента, средната заплата щеше да бъде 5 пъти по висока. Щяхме да се радваме на 500% по-високи заплати и светло бъдеще.Какво се случи за последните 10 години?!? Мафията завладя държавата. Народът напусна страната.Останаха 1 мил. работещи в частната сфера, които издържат държавни служители, пенсионерите, крадливите депутати и мафията.България остана най-бедната, най-болната и най-бързо изчезващата нация в света.Притиснати сме от големи данъци и високи цени.
215
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50% = вдигнете нагоре лявата си ръка, поставете дясната напречно на средата на лявата, разклатете лявата ръка от лакътя нагоре
214
0
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 3 години
за 224. АБсолютно верно!Те казват само тези истини, които им отърва! За твоите деца, внуци, правнуци няма да е важно какво си получавал ти. Те ще искат да получават това, което получават поляци, чехи, унгарци, сърби. А откъде ще дойдат парите? Чуждите инвестиции намаляха у нас (заради корупция казват всички бягащи) с 53% до мижавите 560 мил евро. Само VW вложи в Словакия 1,8 млрд , китайци построиха завод (само един) за гуми за 880 мил. , Швеция вложи в Полша 2 млрд за литиево йоневи батерии
213
0
 
15
 
! Отговори
komitata преди 3 години
това е най-обърканата колония в света - в предизборна ситуация правителството може само д а коментира проблеми или касаещи важни неща в държавата -би трябвало да се смени системата а не да рекламира действията си -само служенен кабинет и експертно правителство може да гарантира тоз процес
212
3
 
1
 
! Отговори
БЕН преди 3 години
ЧОВЕКЪТ Е ИСТИНСКИ.
211
3
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Това е най-проваленото управление за последните 31 години. Толкова милиарди от ЕС и все повече затъваме.Дончев лъже като типичен герберaст. Средната заплата се е вдигнала не с 50%, а с 44,5% или средно по 9,5% на година. За сравнение преди да мутрите да вземат властта средната заплата се вдигаше много повече на година. През 2005-2009 с 88% за тези 4 години. После дойдоха мутрите и през 2009-2013 средната заплата се вдигна с 27% за 4 години.
210
1
 
14
 
! Отговори
А цените преди 3 години
Да каже колко пъти скочиха цените на основни хранителни стоки и какво е качеството на хранителните стоки! Само цените на българските лекарства скочиха с около 30% от есента. Да не говоря за цените на тока, парното и студената вода. Това повишаване на заплатите, още повече на пенсиите в никакъв случай не могат да компенсират нарастването на цените на хранителните стоки,лекарствата, на парното, тока и студената вода.
209
2
 
14
 
! Отговори
СИК-ТИР преди 3 години
ГерП бяха комунисти, станаха крадци-капиталисти.БСП-то - същата работа.Хвани едните, удари другите...
208
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм гласувал за ГерП,няма и да гласувам за тях.Те крадат и лъжат НАЙ-ДОБРЕ!
207
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм гласувал за герб, но в случая казват абсолютни истини. Всеки ги знае. Да не говорим, че на учителите за 4 години - сигурно поне 80 процента вдигнаха заплатите.Реално това управление е най-успешното от 30г.Фактите са такива.
206
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончев отчете: За четири години средната заплата нагоре с 50%...А инфлацията и тя, ама със 200%
205
4
 
18
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Тоя окраде неколко милярда лева докато уж прави Електронно Правителство , и накрая нищо не направи. В Естония със 100 ПЪТИ по-малко пари направиха ПЪЛНО , 100 процентово Електронно Правителство, със сички възможни услуги, и то още преди 5 години. Тоя пладнешки крадец , ако беше в Китай , щяха да го екзекутират на площада
204
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този е много нагъл лъжец, за малко може и да му повярва човек