Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант

Най-засегнати са хората на 40 – 50 години
180
Скокът на болните заради разхлабването на мерките и британския вариант
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

50% от капацитета на "Пирогов" вече е отделен за болни от коронавируса, може да се преобразуват още легла, но капацитетът ни не е безкраен.

"Някои обаче явно си мислят, че щом са пуснати ресторантите, всичко е позволено, мерките се забравят, инфекция няма", коментира директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

Още по темата
"Пирогов" опустя точно преди година, когато бе открит първия случай. 4 дни никой не смееше да влезе в болницата. А сега сме много смели, да не би да има лекарство, което лекува вируса?!", попита той с възмущение.

Според него разхлабването на мерките и британският вариант са причината за растящият ръст на болните у нас.

"Прави се оказаха колегите от Великобритания, че и протича по-тежко при пациентите в млада възраст“, обясни проф. Балтов. По думите му категорично има и подмладяване.

"Имахме миналата седмица 40-дневно бебе, вече за радост е изписано", посочи той.

Най-засегнати са активните, млади хора между 40 и 50 години.

"40-50-годишни идват в много тежко състояние и буквално биват интубирани на входа. Това се получава, защото чакат да им мине вкъщи, лекуват се по схеми, примерно дадени от джипито и чак когато нямат наистина сили и виждат, се са в тежко състояние, се обаждат на Бърза помощ", описа ситуацията директорът на "Пирогов".

Проф. Балтов уточни, че не нарича погрешно лечението, изписвано от джипитата, а това, че хората чакат до последно.

"Ако имаш симптоми, не си купувай бърз антигенен тест от аптеката, а отиди на тест в болницата. Нека се направи преглед и скенер", призова той.

"Постоянно имам обаждания от хора с тестове от къщи и въпроси "Какво да правя". Казвал им да дойдат в болницата. Има и много отговорни хора, които се изолират, но има и такива, които разнасят“, добави професорът.

Според него няма да има повече "зелени коридори" за ваксинации в смисъла, в който бяха преди.

"Информационната система за записване реално ще са "зелените коридори" - дават ти се час и пункт, такива опашки повече няма да има. В момента приключваме - утре е крайният срок, поне в "Пирогов", пожелалите членове на секционните комисии да бъдат ваксинирани и от 11 март продължаваме с хората от първа до трета фаза“, обясни Балтов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
16
 
! Отговори
Др. Атанас Гълъбов преди 3 години
Една основна пропагандна техника е създаването на враг.Колкото по-голям е хаосът или проблемите в държавата,толкова по-голяма е необходимостта да се отклонят недоволството и гневът на масите от истинския виновник (управляващата партия/коалиция или лидер) и да бъдат насочени към някакъв външен или вътрешен "враг" (истински-често гротескно преувеличен,или несъществуващ).
141
2
 
11
 
! Отговори
Ноам Чомски преди 3 години
"Трябва да отвлечете вниманието от "обърканото стадо", защото ако то започне да забелязва какво става,може и да не го хареса.Възможно е да се окаже,че гледането на суперкупата и комедийните сериали не е достатъчно.Налага се да го стреснете с врагове.През последното десетилетие на всеки една-две години се измисля по едно чудовище,срещу което трябва да се браним".
140
4
 
11
 
! Отговори
долни лъжци преди 3 години
Нали този вирусбимаше инкубационен период бе!???Оше няма и седмица от разхлабването ви!Мошенници и лъжци долни!!!
139
6
 
5
 
! Отговори
Възмутен Гражданин преди 3 години
Затваряйте всичко, какво чакате? Още 50 хиляди жертви ли искате, и без това държавата се топи като пролетен сняг?!
138
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама в Англия отварят училищата и тестват задължително всички ученици и учители два пъти седмично. Който не е съгласен не се допуска в училище.В Русия няма никакви задължителни прегледи и учениците ходят свободно на училище, всички мерки са препоръчителни а задължителните са символични. Руснаците могат свободно да пътува във всички 22 държави без ограничения. Могат да се ваксинират почти навсякъде, дори в мола само с паспрот даже и чужденците за тях има такса около 40 евро.
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да да сигурно заради разхлабването на мерките има повече заболели. Не са викате от лъжливите пср тестове нали.. Добре ,че са всички мас медии да ни светнат ,че иначе какво ще правим ще тънем в дезинформация и лъжи.
136
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 136И като се събуди, гледаш че си се отвил, а на краката ти е студено?
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за САЩ мога ли да си купя билет да отида да мия афроамерикански тоалетни чинии да изкарвам долари?
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея е световна икономическа и военна сила с която дори САЩ са принудени да се съпбразяват. Ако не бяха под жестоки санкции южно корейците щяха да им дишат праха. А вие сте просяците на европа, презирани от всички в ЕС, задния двор където живеят слугите и всеки размахва пръст и поучава.
133
2
 
5
 
! Отговори
Брей преди 3 години
"Скокът на болните заради разхлабването" - Уханската Чума явно няма вече и Инкубационен Период - отворят и скока е моменталет!
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бизнесдама"Бизнеса над всичко, ако не сме ние вас нямаше да ви има ! Нямаше кой да ви експлатира за жълти стинки и да ви лъже и ограбва всеки ден!"За каква експлоатация става дума. Някой насила да ви кара да работите за жълти стотитнки, всеки е свободен да напусне работата си ако не е доволен от заплащането.
131
1
 
1
 
! Отговори
до 134 Анонимен преди 3 години
в Северна Корея СЪЩО ВСИЧКО Е СПОКОЙНО, запазил съм ти билети да летиш до някъде със самолети, после влак и накрая пеша, ТРЪГВАЙ, че да не гладуваш и да се мъчиш да си миеш ръцете
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мата Хари е виновна ,по полов път го разпространява !?Божков събери си версиите вече !!!!!! Че аз нямам толкова пари !?
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама в Англия отварят училищата и тестват задължително всички ученици и учители два пъти седмично. Който не е съгласен не се допуска в училище.
128
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Къде я тая безработица? Вие Ковид не виждате ама аз безработица не виждам? Искате д акажете, че всички бачкат като сервитьори или фитнес инструктори ли? Друго какво е спряло да работи?-нищо, са това, че само драскачи като по-горе изброените скучате в форума е отделен въпрос :)
127
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 8 г фирмата ми фалира и останах на улицата. Вместо да мрънкам и да протестирам реших да взема живота си в свои ръце. Вложих всичките си спестявания, взех заем от приятели, заложих единственото си жилище в банката. В работех по 14-16 часа без празници. След години упорит труд постепенно нещата потръгнаха. Сега имам 5 апартамента, две къщи, имот в Гърция, вила на морето, три луксозни коли, два джипа и децата ми имат всичко. Умните и кадърните при демокрацията винаги успяват, само простите и некадърните се оплакват.
126
0
 
6
 
! Отговори
ХА Ха преди 3 години
Една от най-болнавите нации -Българската се загрижила за бизнеса и безработицата, от която постфактум всъщност боледува! Каква ирония ! хахахха
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус при кървавият комунистически диктатор Лукашенко няма мерки? Защо така? Броят на ковид случаите е незначително по-малък от България процентно, а броят на смъртните случаи цели 5 пъти по-нисък. Значи не е до мерките, мерките не помагат. Там имат здравеопазване и болните се лекуват, а в България хем мерки и затворени в къщи, хем без работа и фирмите фалират, хем болни, хем хората умират.
124
3
 
4
 
! Отговори
Радев преди 3 години
Айде трайте още малко, после Слави и Мая ще отменят вирОса
123
2
 
2
 
! Отговори
Факти преди 3 години
Факти е че *** като мен са много. Само ГЕРБ!!