Докъде го докарахме - децата се опасяват да не заразят родителите си

Те осъзнават, че може да са преносители, това е стрес за тях
11 мар 2021 16:45,
70
Докъде го докарахме - децата се опасяват да не заразят родителите си
Снимка: БГНЕС

Новото връщане на децата към онлайн формата на обучение е очаквано предизвикателство, тъй като вече година живеем в тази реалност. Ефектът от всичко това и върху учениците, и върху учителите е сложен.

Това каза пред БНТ Вили Стойчева - директор на 18-о СУ "Уилям Гладстоун".

"Честата смяна на формата обучение - у дома и в клас, се отразява различно на отделните възрастови групи. За малките деца е много по-трудно да учат дистанционно сами. Ученето в училище е много важно, защото децата са в екип, конкурират се, развива се някаква групова динамика помежду им. На децата им е хубаво да са заедно, в повечето случаи. Онлайн средата не може да измести личното общуване", коментира и детският психолог Иван Игов.

Той отбеляза, че пандемичната криза продължава дълго и страшното в подобна ситуация е, че "човек губи контрол върху живота си, което е много страшно за възрастните и което се пренася и върху децата".

Още по темата

"Факт е, че близо с една трета са нараснали случаите на домашно насилие, разделите и разводите също нараснаха в последните месеци. Хората надали го осъзнават, но това е опит да си върнеш живота - това е заместване, което не върши работа, защото най-вече то се отразява на децата", продължи психологът.

По думите му "родителите създават фрустрация в семейството не само на себе си, но и на децата, а най-често излизането от фрустрация при децата е агресия".

"На второ място са притесненията на самите деца, защото те разбират, че могат да са носители на вируса. Това е страхът на детето да се върне у дома и да зарази родителите си", добави той.

Вили Стойчева потвърди, че в училище вече се наблюдават случаи на стресирани от пандемичната обстановка деца.

Игов обърна внимание и на начина, по който децата често сменят формата на обучение - присъствено и дистанционно.

"Никъде по света не отварят и затварят училищата така", реагира той.

Според Стойчева решенията трябва да се взимат от директорите на училища, а не централно.

"Училищните директори не бива да се подценяват, те имат културата на организация", увери Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Децата са виновниПич.., като те чета, *** ти голем си се родил, пък и умен. Много ясно че децата боледуват и пренасят зарази, ама това не е от вчера или онзи ден. Нещо ми намирисва на фашиски желания за чиста раса, ама това няма как да стане
37
10
 
9
 
! Отговори
Децата са виновни преди 3 години
Източник на всякакви зарази и вируси дори преди Ковида, По детските градини жените и медицинските сестри нямат нито една година да не са боледували от заразните деца дето ги подхвърлят родителите по детските градини. Има и случаи на въшки, глиистии, остриици и това са деца на бели българи от 21-ви век.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двама тук слагат минус на всичко.., я сега да ви видя, я станете
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде се напълни с covididioti. И си дращят, дращят...
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече майчина прегръдка, да поработите двамата с татко също е табу, баба и дядо са запокитени някъде на село и сакън да не ги заразим, комшийката вече все едно не ме познава, а недоброжбелателите само като се закашлям и дим да ги няма...
33
2
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
спрете с телевизията им!
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 35Ами ако не вземат мерки, в средата на април ще бъде леш. Вижте мат. предвиждания 7/8000 и 300 починали на ден. Ама българинът е туп, туп като ***
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Те вече закъсняха. Оттук, каквото и да направят, ще бъде късно, защото за да задействат мерките са необходими минимум 2 до 3 седмици. Или са в мозъчна смърт, или са го целели преднамерено. Вие решавайте и гласувайте адекватно. Много ще ви се "радват", ако пак ги изберете.
30
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако герберюгите не наложат пълно затваряне до два-три дена, миналия пик ще ни се види като детска игра.
29
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не са виновни, възрастните са виновни. Няма как такава огромна организация, като училищната мрежа, която включва около милион души всекидневно, по 6-7-8 часа на ден, да не се отрази радикално на пандемията. Няма друг такъв "бизнес" - ресторанти, кафенета, молове са смешно малък фактор в сравнение. Но най-големият виновник е министърът Вълчев, който в началото на уч. година, изпрати напълно подвежадащо послание, вместо да подготви системата, за това което предстоеше.
28
14
 
6
 
! Отговори
Заразни деца преди 3 години
Щъкат и сеят зараза това са децата друго нищо не правят.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Директорите да решават вместо специалистите? Този нормален ли е? И ако за директора всичко е "едно просто грипче", какво адекватно решение ще вземе за училището!? Айде стига простотии!
26
1
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
С други думи цялата рода прости бачкатори сте се заразили. Кpeтеноиди.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някога ни изпитваха прави пред дъската сега изпитват с компа за 2-3 бона онлайн и всичките отговори на гогле .
24
10
 
16
 
! Отговори
професор пръц преди 3 години
Онзи гений президент на Танзания,дедо се подиграваше с болеста и казваше ,че коза и папая били дали положителен тест за коронавирус бил изчезнал от две седмици???Според някои медии се лекувал в чужбина от Ковид,състоянието му било тежко...бил е интубиран???Всекиму своето както казват някои...
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпросът е да не се пресолява манджата ! И от управляващи и от журналистика ! Еми напишете статия как половината футболисти на Байерн Мюнхен изкараха К19,а веднага след това спечелиха ШЛ.Стига с тази паника и страх,очевидно ,че К 19 не е бича на 21 век и го обяснете ! Защото ако обществото загуби доверие на управляващи и журналисти,утре ако недай Боже се изправим пред наистина страшна заплаха като радиация или истинска био война,докато разберем,че е истинска ще измрем поливината.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета, че от един месец знаят, че има починали от ваксината, но го крият.Престъпници!Продължават, все едно нищо не е станало. Какво става с тоя свят бе, хора?
21
3
 
9
 
! Отговори
До В. Узунов преди 3 години
Пихтиест ,смачкан и недовършен ембрион. Това си ти . И защо пишеш под статии за деца и проблеми свързани с тях? Ако си *** - добре - с пожелание да броиш стотинки и да им се радваш. Друго не ти остава. Ако си перверзен ,долен , гнусен ,нещастен и ненамерил пътя в живота се гръмни ...или пиши под теми за домашни любимци или други ,който можеш да купиш! Децата се създават и имат нужда от родители ! Марш, ***
20
10
 
19
 
! Отговори
i'm преди 3 години
"...Докъде го докарахме - децата се опасяват да не заразят родителите си..." Защо? Децата не са ли членове на това общество? Децата освободени ли са от отговорноста към обществото? Когато минеш покрай едно училище привече след часовете, виждат десетки групички от деца, дърпат се, закачат се, прегръщат се, целуват се(по-големите), и като цяло демонстрират едно крайно безотговорно поведение в контекста на пандемичните условия в които живеем. Това показва до колко чувстват отговорност към ситуацият
19
2
 
24
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
За щастие децата много често са по-умни от родителите си - повод за радост, ако си помослиш,,,

Спонсорирани публикации