Бяхме нарциси. Пандемията ни показа, че не сме богове

"Препускахме без да спираме като хамстери", заяви Ани Владимирова
70
Бяхме нарциси. Пандемията ни показа, че не сме богове
Снимка: БГНЕС

Превърнали сме се в нарциси, консуматори и пътешественици, изискващи всичко на момента, тук и сега, претенциозни към партньора, работодателя, колегата. Не сме свикнали да губим комфорт и сега ни се струва, че кой знае какво ни е ударило. Но реално това е най-дългият период в историята, поне на западното общество като такова, в което не сме подлагани на екстремни изпитания - например войни и по-големи събития, които са изправяли хората на ръба на инстинктите им. И колкото и днешното бедствие да е в някаква степен реално, а в друга - илюзорно, то ни припомни, че сме преходни, че не сме богове и изостри инстинктите ни. Това заяви психологът Ани Владимирова в интервю за "24 часа".

По думите й по време на пандемията ни се е наложило да се опознаем. "Досега препускахме без да спираме в колелото като хамстери с такава скорост, че изобщо не забелязвахме покрай какво минаваме. Сега обаче ни се наложи да спрем, да се огледаме и да видим кои са хората около нас", каза тя.

"Преди в семейната среда повечето се прибираха вкъщи в лошо настроение, кисели, мърморещи за работата, която са свършили едва ли не в състезание коя е по-лоша. Но когато в пандемията се затвориха в едно пространство, родителите на ученици видяха, че учебният материал не само не е лесен, но и много се различава от онзи по тяхно време. Мъжете и жените разбраха, че задълженията на партньора им също никак не са леки. И в тази посока се появи повече уважение към труда и усилията на другия", посочи психологът.

Според нея сме се научили да използваме повече невербалните синали, защото маската скрива основните изражения, които показват преживяванията ни, за разлика от думите, които са много лъжовни. "Заради носенето на маски и социалната дистанция всъщност ние загубихме и двете - нито виждаме лицето на човека с хилядите му физиономии, нито чуваме добре какво казва. Пандемията сякаш ни накара да се опознаем като хора - и в семейството, и извън него. И ако преди сякаш не фокусирахме детайлите, сега сме като слезли от влак, и усещаме миризмите, гледката, шумовете. Спрели сме и фокусът може да се концентрира", обобщи Владимирова.

По думите й задължителното спазване на правила определено ни е направило по-дисциплинирани и по-грижовни. "Наложи се и да се грижим за близките си, включително и за съседи. Хората в малките градчета и селца им пазаруват, помагат им в домакинството, чистят, водят ги на лекар. Интересно е, че започна връщане към селата, към родните места, към бащината къща, към имота, който си изоставил, а това винаги е много зареждащо", каза още психологът.

Изолацията донесе на някои личностно развитие, особено в ограниченото пространство у дома, в което мнозина останаха насаме със себе си. Други решиха да си довършат образованието, да научат език или да се усъвършенстват в професията онлайн, смята Ани Владимирова.

"Всъщност пандемията направи хората много по-креативни. Постепенно започнаха сами да откриват собствената си рецепта за щастие. Включително опознавайки себе си, възможностите си и талантите си", допълни психологът.

Според нея има недоверие към ваксините, защото не вярваме в свободата. "Като народ много пъти сме лъгани, че ще я получим и много пъти сме тръгвали с доверие към обещанията на месии, че ще донесат изцеление и ще ни спасят. Ваксината е средство да отвориш вратата и да излезеш навън. Но ние подсъзнателно се страхуваме, че и тук има някаква уловка. Че, да, хубаво - ще отворим вратата, ама като излезем навън, няма ли да ни употребят за нещо? Това е базово недоверие. И ако ни бяха обещали нещо друго, пак нямаше да вярваме".


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Citizen преди 1 месец
Добре де какво е нападнахте жената. Всеки има право на мнение. В много неща е права и за егото, и за нарцисизма защото действвително се преврърнахме в свръх кисели консуматори искщи всичко сега и на момента. Въпроса с ваксините е друг, тук вече всеки преценява сам за себе си. Хората ги е страх защото бавно и постепенно започнаха да налагат нововъдения и норми които са ни чужди. Хората ще се противопоставят това е повече от нормално. Ако се съгласяваме сляпо с всичко ще сме стадо, не НАРОД.
63
1
 
3
 
! Отговори
Без мен преди 1 месец
Да, мила госпожо, била сте нарцис, май-май още сте, да допуснем, че се стремите към преосмисляне на самовъзприятието си и към душевен прелом ... ама трябва ли всички ние да се лишим от пълноценно общуване, от образование, от медицинска помощ, от доходи, за да преживеят таквиз кат вас некъв нравствен катарзис?
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление не един и двама психолози са участвали в скрояването на пандемичния сценарий. Едни ни плашат, други - оказва се - ни убеждават колко полезна може да ни бъде ненормалността.
Да са живи и здрави. Анито да знае, че преди тая статийка съм я уважавала.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смъртта е грозна и страшна. Човек по-добре да не се е раждал.
60
4
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
В момента живеем в най мракобесните времена на човечеството . Дори през средновековието на тъмните векове хората са живеели по добре и по щастливо от сегашното наше поколение .
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е самата истина. 75 мирни години България нокога не е имала преди. Никое поколение НЕ живяло по-добре от нашето! Никога, никъде. По е и в тази цивилизация! Вместо да оценим какво имаме, всички се опшакват, меънкат и все нещо не им стига! Това е то ЕГО. Все недоволно!
58
3
 
2
 
! Отговори
Wc преди 1 месец
ОГРАНИЧЕНИЯТА ТРЯБВА ДА ПРОДЬЛЖАТ ДО ПЬЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА ГЛОБАЛИСТИТЕ И КОРПОРАТИВНИТЕ ИЗМАМНИЦИ.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не й се сърдете на Анито. Завършили е психология в България, където всеки може да завърши, а всеки трети наистина завършва в някакъв момент от живота си, мухахаха.
Има сигурно 3-4 психолози, които стават, и сред тях няма жени, за съжаление. За психолозите в България психологията е На Кафе с Гала. Никакъв професионализъм, крайно беден анализ, направо несъществуващ, съчетан със съмнителни източни практики и какви ли не други буламачи. А, да, и голяма доза нарцисизъм. Пари и слава, никаква наука.
56
3
 
3
 
! Отговори
Еврейски отпадък преди 1 месец
Говори за себе си ку-:-рво


Нарциса си ТИ

Не ме слагай мен с теб под общ знаменател
55
0
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Ани Владимирова всъщност е една неудачница...
54
1
 
3
 
! Отговори
до ПИТЪР преди 1 месец
Петър, предполагам, че говорите нормалността, за която ни готви Agenda ID 2020.

Можете да си прегърнете тази нормалност и да си стоите там, където сте.

Ние, БЪЛГАРИТЕ, харесваме истинската нормалност, не дигиталната й имитация.

Та, това е Вашият проблем и той е сериозен...за сега. Като Ви имплантират чипа ще се кротнете и ще започнете да копаете криптовалута за по-умните от Вас.

Наздраве за Българите!
53
4
 
5
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
България никога няма да се "оправи" и да стане "нормална" държава, в която хората да живеят нормално. И не заради Боко и отвратителната му шайка. А заради това, че вече няма критична маса, искаща нещо наистина нормално... Територията ще опустее за известно време, а българите по света ще са все така ограничени, свадливи и тъпи, или ***, вдигащи наздравици из фейсбук в петък вечер.
52
5
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
Жената говори за това какво става по света, а не във вътрешността на външния ***, в каквото се е превърналана България бе, ***.... Допреди две години давах мило и драго за България, пусках край ухо цялата простотия на съотечествениците, казвах си, че променят ли се условията, българинът ще стане нормален човек.... Е, дойде 2020 и разбрах, че не само това е загубена кауза, а че всъщност нещата (т.е. българите) са много по-зле, отколкото някога науката е предполагала.
51
3
 
17
 
! Отговори
ПСИХОИДЕОЛОГИЯТА! преди 1 месец
Глупостите на Ани относно опита й да обясни защо не искам да се ваксинирам подлагат на сериозно съмнение останалите неща, които споделя, въпреки смислеността на някои от тях.

Да ми казва някой, че не искам да се ваксинирам, защото не искам да съм свободна, е абсолютен профанизъм.

Когато психологът стане идеолог, загуба на време е да го слушаш.
50
0
 
7
 
! Отговори
Колко положително... преди 1 месец
По-малко хора познавам, които вкъщи научиха и се развиха в нещо ново при многото свободно време.
Повечето пият от скука, гледат спорт колкото има, ровене във фейсбук, четене на новини, други безделнически занимания.
От Ноември работя дистанционно. Депресии ме хващаха Дек-Ян от еднообразието всеки ден. Добре че се затопля времето и вече 13-14ч излизам с кеф на разходка, че бръмвам цял ден вкъщи.
49
1
 
0
 
! Отговори
Станко Гочев преди 1 месец
Стига глупости...виж картините ха Станко Гочев...
48
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Психоложка е сино казано.
47
4
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
gotina macka
46
5
 
7
 
! Отговори
Пандемията преди 1 месец
Показа колко много о.ли.гофрени има на такава малка територия.НОЩ и пригласящите им ми.сирки успяха да накарат стадото да се страхува от сянката си!
45
0
 
17
 
! Отговори
психо-дръжка преди 1 месец
Изолацията не донесе личностно развитие, а личностна деградация. Не може цял ден на един стол и това да ти е работата, личния живот и забавлението. От леглото до хладилника на бюрото и пак така. Превърнахме се в *** роботи. А тая психо-ложка говори само клишета.