Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите

Догодина може да се появят отделни случаи на коронавирус
204
Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи, а догодина те ще имат ендемичен характер, тук-там ще се появяват случаи. Ако настъпят съществени мутации във вируса и особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер – да се активизира в края на есента и началото на зимата, както сега се случва със “старите” коронавируси, които причиняват респираторни и инфекции. Това казва пред „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Той обясни, че към 85% от заразените у нас носят британската мутация. Сега боледуват, и то тежко, деца до 19 г. и хора между 30 и 49 г., които “смело” не спазват мерките. Преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти, това са стотици хиляди мутации, но единици от тях имат значение. Вирусът не е много деен генетично - мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа.

„В последните години човечеството подценява много процеси, свързани с природни явления и закони. Въобрази си, че е в състояние да командва всичко – от земетресенията до нововъзникващи или забравени инфекциозни заболявания. А се вижда, че употребявайки неправилно антибиотиците, вече 70 г. не може да се справи със задълбочаващата се устойчивост на бактериите към лекарства, без които животът щеше да е с десетилетия по-кратък. Замаяно от размаха на инвазивната медицина, от напредъка в лечението на психическите разстройства, от революционните успехи срещу онкологичните заболявания, човечеството остана с впечатление, че и грандиозната крачка на медицината със създаването на антибиотици е победа над бактериите завинаги. Само че проблемът с резистентността започва да ни отрезвява или поне събужда мислещите хора. Тази идея ни ръководеше, като наскоро направихме курс в 3 модула за правилното лечение с антибиотици - познайте дали това предизвика наплив“, коментира той.

Според него същото високомерие демонстрира човечеството и към вирусите. Средно на 10 г. възниква инфекция, която е забравена или се появява за първи път при хора.

„Слава богу, този коронавирус не е много “деен” генетично. Мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти. Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант“, казва професорът.

През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране в НЦЗПБ я установява в 75-85% от пробите в някои области. Говорим за заболяемост от 450 и повече на 100 хиляди души за 14 дни.

Неспазването на простите, но ефективни мерки за ограничаване на заразата са основните причини за това, смята той.

„При по-лесно предаващ се мутирал вариант на вируса е още по-важно да се носят маски и да се избягва събирането на хора в близост на закрито. Другото при този вирус, който се отличава с голяма концентрация в горните дихателни пътища, е, че никой не се вслушва в съветите да се прави профилактика в носоглътката“, коментира проф. Кантарджиев.

„Това са елементарни и евтини средства, които препоръчвам всяка година в сезона на респираторните инфекции: билкови бонбони, лимони, сода. Те ефективно намаляват вируса в горните дихателни пътища и така свиват вероятността за тежко боледуване и от предаване на вируса. В съчетание с маски и по-обрано общуване може да се намали рискът въпреки мутиралия вариант. В момента разпространението му е наистина тревожно, картата на България почти цялата свети в червено“, разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
9
 
! Отговори
ТО ПЪК преди 3 години
ВИЕ ДЕТО ДАВАТЕ СЪВЕТИ ВЕЧЕГОДИНА ПЪРВО ВИЖТЕ ВАЩИ СИГЛАВИ. И ПОСЛЕ ДАВАЙТЕ АКЪЛ НА ДРУГИТЕ. УМОРИХТЕ НАРОДА ОТ НЕ АДЕКВАТНИ МЕРКИ ЛЪЖИ ЗА КОФЧ. ТОРБИ. СТРЕСИРАХТЕ НАРОДА С ДУМИ КАТО ЩЕ СЕ М..ЕЯКО ЩЕ СЕ.... А СТРЕСА ПСИХИКАТА ТРУДНО СЕ ЛЕКУВА.
103
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 97Значи сте привърженик на пълно затваряне, проследяване и сомоконтрол. Аз лично нямам против, но повечето от хората тук няма да го разберат. Не случайно питах за пример от ЕС. Европейците имат криворазбрано чувство за лична свобода.
102
0
 
6
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Не знаех че лимоните намалявали вируса в горните дихателни пътища. Надявам се че жабуркането с лимонов сок няма да стане задължителен коронофетиш, какъвто са маските, които според всепризнатия короноспециалист генерал майор професор Ментраджийски намалявали вирусния товар.
101
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 3 години
Заглавието - Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите - Това кантарджие ми звучи като ферхунде, или Али Резба
100
1
 
5
 
! Отговори
бегай бееее......... преди 3 години
Твоята отдавна е превряла и изветряла, но поне мустака пръчиш ли?
99
0
 
2
 
! Отговори
вв преди 3 години
"Проф. Кантарджие:" тоз да не е на Кьонефе и Пишмание брат им?
98
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Есента ще има по-малко болни, защото след тия две вълни повечето ще сме го изкарали.."Масово хората смятаха същото след ноемврийската вълна. Поне от грешките си трябва да се учим, ако не сме в състояние да предвиждаме събитията.
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Есента ще има по-малко болни, защото след тия две вълни повечето ще сме го изкарали..------------Грешни сметки си правиш. До есента антителата ви ще са намалели и пак може да го изкарате.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо главата на ТОЛУПА трябва да се свари.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя му е увряла главата от спирт
94
2
 
5
 
! Отговори
Есента ли?? преди 3 години
Есента ще бъде златна, топла и без мал-умниците от НОЩ
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Есента ще има по-малко болни, защото след тия две вълни повечето ще сме го изкарали..
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви глави да уврат Професоре?!80% Д.*И.
91
0
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Ами например мерките в Нова Зеландия, Австралия, Китай, Тайван, Виетнам, Лаос,....
90
0
 
3
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Ами например мерките в Нова Зеландия, Австралия, Китай, Тайван, Виетнам, Лаос,....
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Една реално действаща адекватна мярка няма от началото на епидемиоята досега."Вие какви реално действащи адекватни мерки предлагате? Дайте пример. Може и от други държави в ЕС. Там също се справят много успешно, както виждаме.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броя на новозаразените е резултат от адекватността на мерките на управляващите. Мутрите не знаят какво да правят и това се видя още преди една година.
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когаро уврат главите на управляващите ще имаме по-малко нови случаи.Една реално действаща адекватна мярка няма от началото на епидемиоята досега.
86
5
 
10
 
! Отговори
Кой преди 3 години
ще отговаря за умишленото заразяване с ваксините. И погазване на законите на конституцията за експериментите върху хора. ЗАТВОР ЗА ВАС.
85
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези професори по коронавируса ,трябва да се лекуват....от звездна болест.Много са си повярвали.Умниците ми те.