"АстраЗенека" спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив

Няма доказателства засега да показват връзка с ваксината
Обновена: 12 мар 2021 18:40 | 12 мар 2021 14:05, Елка Василева
349
"АстраЗенека" спряна заради починала след ваксинация жена в Пловдив
Снимка: архив, БГНЕС

Починала 57-годишна жена в Пловдив е причината да се спре имунизацията с "АстраЗенека".

Фаталният изход се случва в дома й тази сутрин в 3 часа. Ваксинацията е извършена вчера в 12 часа. Жената се прибира без оплаквания вкъщи, но получава остър задух, търсят екип на ЦСМП, който установява смъртта й .

Няма притеснения и официални данни, които да доказват причинно-следствена връзка с имунизацията за смъртта на жена в Пловдив, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Но ние сме длъжни, мислейки за живота и здравето на всички и сме взели мерки. Нека тези, които са записани в системата, да имат търпение, ще бъдат записани с дни напред служебно и ще получат съобщения.

Министърът подчерта, че взетото решение за спиране на ваксинацията с този препарат има за цел превенция.

Нежеланите реакции след имунизиране са 3 на 1000.

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител "АстраЗенека". Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

Още по темата

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа "АстраЗенека" - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на "АстраЗенека" да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите-членки, само сме ползватели", допълни Борисов.

Още по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
3
 
2
 
! Отговори
КОЙ преди 3 години
КОЙ не скача е ЧЕРВЕН! СДС! СДС!
271
2
 
16
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
Защо има цели групи от хора, които не ваксинират с АЗенека, а с друга? Например заетите по изборите и т.н.
270
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия дето обявиха ваксините за безопасни е редно да подадат оставки
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"До ваксиниран с астраЯ пак???????"И аз не го разбрах какво иска да каже, брат :)
268
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе каквоочаквате щом ви карат да подписвате че тия дето трупат милиардите от ваксината не носят отговорност- геноцидоня банкянския комунист дето обира комисионните му е мчалко да виси пред народното събраниеглухи ли сте слепи ли сте тая ваксина чяла европа я отказаа тия с джипките ви пеят песнички по телевизиитетака ще е докато се оставяте да ви стрижат като стадо
267
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боцнатите с Астра се правят на мъже пред клавиатурите ама вътрешно са се о акали от страх.
266
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kaде са тролчетата които казваха че са безопасни?
265
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капе им мед на душата на спутниците.
264
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ваксиниран с астраЯ пак???????
263
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от Кюстендил поченалите, ще ги сложат ли в списъка или ще си траят
262
15
 
4
 
! Отговори
ваксиниран с астра преди 3 години
*** народ - слаба държава! Който го е страх да не ходи в гората. 100% безопастност има само в рекламните клипове. Нормално е препарат който предизвиква гадене, температура и отпадналост у 50% от ваксинираните да загроби няколко от тях. Има хора с алеггии ,слаби сърца и т.н. За това всички производители те карат да подписваш информирано съгласие което е равносилно на отказ от съд ако пукнеш или станеш инвалид. Но простия ни народец гледа само пропагандицата на БТВ и Нова и цъка с език.Четете !!
261
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля, всички ваксъри да се изкажат по въпроса и да порицаят жената, която е посмяла да почине от ваксината и да им развали рахатлъка да величаят ваксините.
260
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера на брифинга всички "експерти", които казаха, че няма да я спираме и, че е безвредна веднага с повдигнати обвинения за умишлено убийство и опит за геноцид на българите!
259
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270Или не си разбрал или ти изнася така да разбираш нещата, има и трети вариант но предвид цен зурта няма да го споменавам. Та, никой не отрича ваксините като цяло, ваксините изпитвани с години, одобрени и доказали се във времето. Тези обаче не са такива,предвид стремежа на целия свят да се справи по бързо с този вирус биха могли да задвижват по бързо някои неща, бумащина и т. н. Тези ваксини НЕ са одбрени, те са временно разрешени.
258
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още вчера в новините в 12 гледах,че ваксинират с тази ваксина,и тази партида,и се възмутих. Кой носи отговорност за тази смърт? Ковид ли? Надминахте менгеле и нацистите.
257
2
 
10
 
! Отговори
Войко преди 3 години
А, ниможи да бъди!!! Ама нали министърът на Ботокса и Перуките каза че всичко е точно?!
256
3
 
11
 
! Отговори
гроб преди 3 години
до вчера министъра ни обяснява, че искаме писмено да ни кажат да я спрем, а сега писмено да я пуснем..
255
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Австрия я спряха след 5 потвърдени смъртни случая на ваксинирани с Астра Зенека.
254
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
А ще става все по-зле ! Тепърва ще се проявяат РНК ваксините.
253
4
 
11
 
! Отговори
изедници преди 3 години
Бе ей! Какви доказателства ви трябват? Научни...имунологични....конспиративни??? Умират хората.....даже сте закъснели...нека греха е на вашата съвест!