Борисов нареди: Спира се имунизацията с "АстраЗенека"

Премиерът чака писмено становище от ЕМА за безопасността й
Обновена: 12 мар 2021 12:08 | 12 мар 2021 11:54, Веселина Йорданова
540
Борисов нареди: Спира се имунизацията с "АстраЗенека"
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на "АстраЗенека" да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Това стана ясно на работно съвещание, свикано от премиера, на което министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев докладваха, че все повече деца и ученици се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

Още по темата
В рамките на работното съвещание министър-председателят изиска до броени дни да бъде изработен план за определяне на критериите със здравните изисквания към туристите, които ще посетят България през новия сезон.

Борисов добави, че са осигурени средства и за продължаването на правителствените антикризисни мерки 60/40, 75/0, 80/20 до края на месец май включително. Дотогава е гарантирана и помощта за родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на "АстраЗенека", дотогава я спирате“, категоричен бе министър-председателят. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на "АстраЗенека" на своите територии. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

"Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март -  33 600 дози от Модерна", заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация  с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Министър Костадин Ангелов акцентира върху тенденцията за увеличаване на заболеваемостта сред децата и младежите. Ангелов посочи, че хоспитализираните деца до 18-годишна възраст с доказан COVID-19 са общо 56, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години. "Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения - нещо, което преди не се наблюдаваше", изтъкна здравният министър.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев информира премиера, че в последните дни е отчетено бързо увеличаващо се разпространение на вируса и в училищата. "В 18 области на страна по данните на Националната информационна система има средна заболеваемост над 300 души на 100 000. Там сме препоръчали на началниците на регионалните управления като участници в областните кризисни щабове да подкрепят решенията за преминаване в обучение в електронна среда за срок от минимум 2 седмици на учениците от 5 до 12 клас. На този етап това е разумното", заяви образователният министър. Вълчев докладва, че има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение.

Премиерът Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите.

"Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател", заяви министър-председателят  Борисов.

"Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате - спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките", риторично заяви Борисов. Министър-председателят отново призова българските граждани да пазят личното си здраве. "Всички виждат какво става с другите държави в Европа с месеци наред локдаун. В България е възможно най-либералното, но ние разчитаме и на чувството за самосъхранение, на чувството за отговорност, демокрацията е и отговорност", изтъкна Борисов.

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова информира, че предстои разплащането на остатъчната сума, която е в размер на 51 милиона лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, отчетен през 2019 г. "Първоначалната сума беше изплатена, сега остава да бъдат разгледани и проверени съответно с Националната агенция за приходите съответствието на декларираните информационни масиви, за да може ние да разплатим сумата", уточни Николова. Тя посочи още, че контролът от страна на здравните власти по местата за хранене и настаняване е постоянен и стриктен.

"Да има критерии, по които  всеки човек да е наясно  как може да посети България. Още от сега да могат туристите  в Европа, а и не само в  Европа, да знаят какво е необходимо, ако дойдат на почивка в  България. Така ще може и туристическият бранш да се подготви за дейността си", изиска премиерът. Министър-председателят разпореди на Министерството на туризма и на Министерството на външните работи да се ангажират активно със създаването на този план, с който да се гарантира реализирането на летния сезон.

40 милиона лева на 48 000 души са изплатени по мярката "Запази ме" за затворените бизнеси. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в рамките на работното съвещание. "Осигурили сме още 13 милиона лева за изплащане на компенсации до края на месец април за тези бизнеси, които продължават да бъдат затворени заради пандемията. Има възможност техните служители и работници да получат 75% от осигурителния си доход", каза още Сачева. Тя уточни, че в понеделник ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди удължаването на мерките 60/40 и 80/20 до края на месец май.

Министър Сачева докладва, че ще продължи и изплащането на компенсации на родители, чиито деца се обучават в дистанционна форма на обучение заради пандемията. "До този момент на родители, които си гледат децата в онлайн среда, сме изплатили около 39 милиона лева за 42 000 семейства. Разполагаме с още 30 милиона лева, които бихме могли да изразходим за тази мярка. До края на учебната година родителите на тези ученици ще бъдат подкрепени със средства в размер на една минимална работна заплата за едно дете и 900 лева за две и повече деца", допълни още Сачева.


540
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
500
0
 
0
 
! Отговори
Колов. преди 1 месец
В малките градове взеха да мрът млади хора, а БСП въобще не е в час.Бойко ги работи като слаби свине...Ще векува с такава смешна опозиция!
499
0
 
0
 
! Отговори
Колов. преди 1 месец
Бай ... прави геноцид!Така избива избирателите на БСП ,и гледа да се хареса на неговите.А БСП пак нищо не му противопоставят....
498
1
 
5
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 месец
Как не се е сетил да забрани КОВИД-а ???? Има светъл пример за това - Джон Магуфули :) ;) ;)
497
5
 
10
 
! Отговори
555 преди 1 месец
Баце го излъгаха с доставките на ваксини защото е бунак.Той си измисли смъртен случай защата просто няма ваксини.
496
1
 
2
 
! Отговори
само с една прашинка преди 1 месец
...и край на комунизма!
495
0
 
3
 
! Отговори
изборът преди 1 месец
При лекар или свещенник ? Нима поповете не се ваксинират?
494
1
 
3
 
! Отговори
спасението преди 1 месец
До Истината:

Само вярата в И
сус Христос
493
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам защо не внасят спешно Спутника - дава абсолютна 103 процентова гаранция.
492
3
 
4
 
! Отговори
отговорен преди 1 месец
Аз поемам отговорност за ваксините. Ваксинирайте се вече спокойно.
491
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз вече питах в църквата и попа ми каза, че е безопасна.
490
4
 
9
 
! Отговори
Нали беше безопасна? преди 1 месец
Сега всички които се ваксинираха с нея, трябва да шибнат по един ритник на тази мутра. Той си играе със живота на хората, за да си напълни чекмеджето с комисионни, е готов да трепе хора. Мутра гадна, затова вън от политиката и в затвора, че иска да унищожи хора. Москов го съдиха за едни ваксини, сега и тази мутра трябва да осъдят!
489
0
 
2
 
! Отговори
Идиоти за вас сФинс преди 1 месец
ката е най-ефикасна.
488
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно я спират, но това не снема отговорността на Борисов за смъртта на жената, защото са знаели за първия смъртен случай но са го крили месец. Въпроси към Гешев
487
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гробари защо убихтте жената
486
6
 
7
 
! Отговори
До Петър Димитров преди 1 месец
Виж какво бе,прави каквото си искаш!Първо никой не те е питал и второ-нямаш право да манипулираш обстановката.Не коря хората отказващи ваксини,но да ми пропагандираш срешу тях с разни фейкове и факти със смехотворни претенции за аналитичност е нетърпимо!Ей такива са ви опорките,само в Англия са ваксинирани 3 милиона души с тази ваксина.Това,че жената е починала 2седмици след ваксинация изобщо не е повод за обвинение на ваксината.Но какво ли се учудвам от 65% функционално неграмотно общество !
485
6
 
10
 
! Отговори
Петър Димитров преди 1 месец
В Словакия е починала учителка на 38 години,две седмици след ваксинацията с АстраЗенека от страничните ефекти.може да го прочетете на novinky.cz. който иска да е опитно зайче,нека да бъде,аз предпочитам да прекарам коронавирус,но никога няма да се ваксинирам.
484
3
 
6
 
! Отговори
Бавноразвиващ ли си преди 1 месец
Аз тук ви писах преди дни, че в Германия има много умрели стари хора, след ваксинацията...или си обикновенТрол..........било се криело и то от ганюФци като теб.
483
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без благословията на Бащицата не става.
482
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес се ваксинирах с АстраЗенека, като в 10 сутринта имаше останали само 2 дози в голяма столична болница. Още преди заповедта на Борисов ваксината свърши и започнаха да връщат хора. Дали не се маскира поредната издънка с това, че вожда ни пази от опасната ваксина (както ни пази от комунистите)?
481
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“в Германия има много умрели стари хора, след ваксинацията...“

Да уточним, че досега хора над 64 години в Германия бяха ваксинирани единствено с “Пфайзер“ и “Модерна“. “АстраЗенека“ беше позволена в тази възрастова група едва преди 3-4 дена.