Хората получават sms, че имат час за ваксинация, връщат ги

Ваксинации трябва да има, смятат личните лекари
13 мар 2021 15:54, Анисия Иванова
16

Днес хората отново се наредиха, тъй като са получили sms, че имат час за ваксинация, но биват върнати, а в центровете бяха поставени само втори дози. Според личните лекари въпреки временното спиране на АstraZeneca заради смъртния случай в Пловдив, ваксинацията трябва да продължи.

"Ние ще искаме да имаме цялата информация за случая, защото ние ще продължим да поставяме ваксини в страната. Не би трябвало от един случай, да много неприятен, много тежък, съболезнования на близките на тази млада жена, но това не трябва да спира масовата имунизация. Да, ние спираме нещо докато уточним, защо, какво и как се е случило, но ваксинациии трябва да има", заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Още по темата

Но ваксинацията в страната почти е спряла. Ангел Аспарухов попада в рисковата група заради белодробен проблем, имал е записан час за вчера през електронния регистър с получено потвърждение по имейл и код, но днес отново е на опашката за ваксиниране.

"Дойдох да се ваксинирам и ми казаха, че само поставят, защото аз избрах РНК и ми казаха, че поставят само втори дози. Не знам защо получих потвърждение, одобрение и така нататък и не получих ваксина", каза Ангел.

Със съпругата му не искат да си поставят от ваксината на AstraZeneca. Чудят се и защо в България не се прилагат ваксините от Китай и Русия.

"Ваксина Sputnik V, която отдавна разработена като вектор, преди много години мисля, че Ебола била вече тестирана на този вектор, и във времето има вече изпитания, доста по-големи", смята Натали Аспарухова.

"Тези апели - "Защо Борисов не се обади на Си Дзинпин, на Кациян или на Путин?" Мога веднага да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа, защото не е разрешено от Европейската агенция по лекарства и съответно от Българската агенция по лекарства", заяви премиерът.

От Кюстендил Борисов обясни и защо България има поръчани най-много ваксини от AstraZeneca. Той допусна, че е възможно да става въпрос и за търговска война между компаниите.

"Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, нека да не забравяме, че първи бяха в изпитанията AstraZeneca. Ние затова веднага получихме от тях. След това излязоха Moderna, Pfizer, от няколко дни Johnson&Johnson. Ние веднага от Pfizer сме заръчали 1 млн. и още 2,9 млн. От AstraZeneca са 4 млн. но нека да напомня, че ние плащаме на доставена ваксина. Ние не сме ги платили", добави Борисов.

На този етап ваксинацията в препарата на AstraZeneca е преустановена, основно се извършва втора игла с другите два одобрени препарата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
ескимос преди 1 месец
Не личните лекари искат, а Гергана Николова иска! Личните лекари НЕ искат да рискуват живота на пациентите си и да носят допълнителна отговорност! Нито искат да са част от хаоса.
12
3
 
5
 
! Отговори
Професионалист преди 1 месец
Пълен хаос в мутренсата държава Абсурдистан, управлявана от шофьорът на джипа.
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно бе опитни мишлета, ще имате шанс да получите заветната инжекция. Скоро ще има толкова излишни бройки, че ще може и по 5 да си сложите. Толкова страни спряха маймунската ваксина, познайте къде ще се пласира част от бракувани те партиди? Познах те, на такива като вас
10
2
 
8
 
! Отговори
Свети Петър преди 1 месец
СМСте са от мен
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мутрите успяха да внесат пълен хаос и при ваксинирането.
8
3
 
9
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Паталогичният лъжец от Банкя (осъден за лъжа от български съд) няма почивен ден !? Милионите евро, които ЕС плати на фирмите предварително за разработка на ваксините, откъде са бе, Мутро ??
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера отидох в 13 часа и ме върнаха. А познайте дали ще се регистрирам отново, ще потвърждавам, ще попълвам декларации...
6
1
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
А другарката Гергана Николова какъв хонорар взе за да говори тези идиотщини?
5
1
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 1 месец
ГЕРБ Хихихихихииии
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, нека да не забравяме, че първи бяха в изпитанията AstraZeneca" Да напомня само ,че първа беше СпутникV.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
baba rada nali kasa che samo 8 dena sa dostatachni da proizvede bg vaksina? da ne e gushnata boossileka?
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самолета е на автопилот шайката се овъртя за пореден път освен да крадат нищо друго не става от тях.
1
1
 
23
 
! Отговори
? преди 1 месец
Нали онзи ден писахте, че личните лекари убеждавали хората да НЕ се ваксинират?
Сега пък твърдите обратното.
Лекарите ли си промениха мнението или някой им изкомандва да агитират пациентите си да се ваксинират?