Експерт: Работодатели принуждават служители да се ваксинират

При натиск търсете Комисията за защита от дискриминацията
Обновена: 15 мар 2021 18:29 | 15 мар 2021 18:26, Анисия Иванова
46
Експерт: Работодатели принуждават служители да се ваксинират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В разгара на третата вълна на Covid кризата у нас работодатели принуждават своите служители да се ваксинират в разрез с обявения принцип на доброволно поставяне на ваксина срещу коронавирусната инфекция. За това алармира експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, който е създател на платформа за безплатни юридически консултации. Капитанов е получил конкретни сигнали чрез платформата и по синдикална линия.

Още по темата

"Постоянно получаваме писмени и устни запитвания дали работодателите имат право да задължават своите работници да се ваксинират. Сигналите са, че някои от работодателите заплашват и притискат работниците, като им казват, че няма да ги допуснат до работа, ако не покажат документ за ваксинация, че ще им намалят трудовото възнаграждение“, обясни Тодор Капитанов пред БНР.

Това решение е абсолютно индивидуално, лично и зависи от много неща, заяви Капитанов. „Може отказът да зависи от здравословното състояние, семейно положение, религиозни причини...“, допълни той.

Изискването за задължително ваксиниране Капитанов определи като дискриминация.

„Работодателят няма право да изисква от работниците чрез налагане на санкции. Но той може да направи това, като им предложи поощрения – да дава нещо като екстра на работещите, които са предприели ваксинация. Това е един добронамерен модел да ги мотивира положително, а не чрез притискане, заплахи и други негативни методи.“, каза още той.

Капитанов съветва хората, подложени на подобен натиск, да се обръщат към Комисията за защита от дискриминацията и към териториалните дирекции на Инспекцията по труда. Работещите могат да се обръщат и към структурите на КНСБ в цялата страна за съдействие.

Той призова работодателите да осигуряват канали за компетентна информация относно ваксините от медицински лица.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
1
 
! Отговори
Практик преди 1 месец
Ако се разболея от Ковид в идеалният случай съм 14 дни карантиниран.2000 лева за лекарства.Това в идеалният случай.Е,защо да не се ваксинирам??Ами ако заразя някой познат?
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36
Просто се съберете малко хора и заведете дело. Ще го разкатаят, колкото и връзки да има, защото е бил толкова *** и в обяви да пише и да е излязло прекалено в публичното пространство. В иска пишете, че ви ограничава в кандидатстването за работа на база изискване, което няма нищо общо с квалификацията. Все едно да е писал, че може да кандидатстват само жени под 40г възраст.
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 42
Много вярваш на глупости. Има закони и те са над личните прищявки на работодатели и работници. Законите казват, че всяка форма на принуда за нещо извън конкретните задължения по позицията или изисквания извън компетенцията за работа като пол, възраст и т.н. са наказуеми като дискриминация. На който не му харесва, съдът му затваря бизнеса и го освобождава от неудобството да мисли как да спазва закона.
42
1
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 1 месец
Те истинските комунисти са ги избили още преди 9-ти септември.Говоря сериозно.Намерих учебник по история на БКП от 1981 и по официална статистика на 9 септември членовете на БКП са били 25944,а на 31 декември са станали вече 249250.Във Видинска област е имало 27 партизани и след като са ги обкръжили 6000 полицаи след боевете са оцелели 10!На бас,че са оцеляли предателите!
41
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със или без Бойко никой работодател няма да търпи неваксинирани! Който не се ваксинира - вън и да си търси друга работа.Като иска да прави каквото си иска да си осигури сам и работа.Като друг му плаща-ще го слуша!Така е навсякъде по света,не само у нас.Който плаща,той поръчва музиката.
40
5
 
1
 
! Отговори
Пешо - арабията преди 1 месец
Аз съм комунист и пак ще гласувам за Бойко!
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За всичко е виновен т.у.л у п.а от Банкя! Пак гласувайте за него! Овце.
38
5
 
16
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Обичай Бог, хората и животните, природата и не се поддавай на злото. Демоните и дяволите, сатаната и бесовете, ще вилнеят на тази земя, докато не погинат сами от злобата си. Факт е, че всичко зависи от Бог...
37
3
 
20
 
! Отговори
Пилето преди 1 месец
Писна ми от ваксини и тъпотии.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще се ваксинираш ли, или по желание ще напускаш?
35
7
 
10
 
! Отговори
Plovdiv преди 1 месец
Майонеза Краси принуди хората да се ваксинират, дори в обявите си за работа има като изискване да си ваксиниран. ***!!!
34
1
 
31
 
! Отговори
Цветан преди 1 месец
Защо криете фирмата? Въпросният работодател е А1. Който не се ваксинира е е Аут от фирмата. Обаче по странното е как за тях има Модерна, а за пенсионерите и рисковите групи не .......
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като тръгнат за ГЪРЦИЯ ще се ваксинират! Нали миналото лято много бяха против тестовете! ТРЪГНАХА за ГЪРЦИЯ и цялото семейство с ТЕСТ, изобщо не се притесняваха къде бъркат на децата! НИЕ СМЕ странни хора! Всички ПИЩЯТ и пишат против ваксините, после ПИСЪЦИ, че няма ваксина! ИДИ И РАЗБЕРИ КАКВО СТАВА!
32
0
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Е напишете някоя фирма или чорбаджия конкретно де
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знайш кога оня ша ми каже да се ваксинирам? Напрао такива тукати ша яде, че тази ваксинация ше я помни докат е жив.
Никой няма право да ме задължава да се ваксинирам. Щял да ми вземе от заплатата - и на това няма право, ако не съм нарушил вътрешния ред на фирмата и имам подписан договор ведно със длъжноста характеристика. Това, че някой ви кара да се ваксинирате - той няма право на това. И можете спокойно да го осъдите.
30
3
 
21
 
! Отговори
Ми браво преди 1 месец
Те утре ще ви накарат хубаво за се на.ду.пи.те, ще го направите ли? Къде в трудовия договор е упоменато, че трябва да сте ваксинирани?
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който живее в БОГ и има хубава енергия винаги е здрав! Който обаче допуска негативни мисли внушения страх за вируси и болести които умешлено се правят понеже ги е "грижа" за хората ще е болен.
Този който ви обича е БОГ.
28
1
 
9
 
! Отговори
До тракиец преди 1 месец
Абе сине майчин, знаеш ли ,че няма правосъдие,в тервелския съд са заведени дела , който са обжалвани във върховния,но общината е дала пари,пари, пари за да спечели.тия пари са от нас данъкоплатците.е и те са прави.но ще дойде видов ден.това което е взето ,се връща тъпото.
27
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е началото. Още не са ви потопили и наполовина в новата реалност. Скоро всички ще видят асно какво се случва. Но с гледане нищо няма да се промени. Ще има ли стадото кураж да действа?
Едно е сигурно. Един ден гърба ще опре в стената и ще трябва да се направи нещо,но тогава ще е много, много по-трудно. Действайте навреме, за да ви е по-лесно!
26
6
 
29
 
! Отговори
Тракиец преди 1 месец
Аз съм на 36 години . завеждал съм 21 съдебни дела в моя живот до сега от всякакъв характер . Към НАП , робовладелец , милиция , КАТ и др. Контрагенти

Нямам изгубено дело до сега !

Действайте и почвайте Всичко в тоя живот чрез съд иначе тая държава няма да се оправи