Експерт: Работодатели принуждават служители да се ваксинират

При натиск търсете Комисията за защита от дискриминацията
Обновена: 15 мар 2021 18:29 | 15 мар 2021 18:26, Анисия Иванова
46
Експерт: Работодатели принуждават служители да се ваксинират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В разгара на третата вълна на Covid кризата у нас работодатели принуждават своите служители да се ваксинират в разрез с обявения принцип на доброволно поставяне на ваксина срещу коронавирусната инфекция. За това алармира експертът по трудово право д-р Тодор Капитанов, който е създател на платформа за безплатни юридически консултации. Капитанов е получил конкретни сигнали чрез платформата и по синдикална линия.

Още по темата

"Постоянно получаваме писмени и устни запитвания дали работодателите имат право да задължават своите работници да се ваксинират. Сигналите са, че някои от работодателите заплашват и притискат работниците, като им казват, че няма да ги допуснат до работа, ако не покажат документ за ваксинация, че ще им намалят трудовото възнаграждение“, обясни Тодор Капитанов пред БНР.

Това решение е абсолютно индивидуално, лично и зависи от много неща, заяви Капитанов. „Може отказът да зависи от здравословното състояние, семейно положение, религиозни причини...“, допълни той.

Изискването за задължително ваксиниране Капитанов определи като дискриминация.

„Работодателят няма право да изисква от работниците чрез налагане на санкции. Но той може да направи това, като им предложи поощрения – да дава нещо като екстра на работещите, които са предприели ваксинация. Това е един добронамерен модел да ги мотивира положително, а не чрез притискане, заплахи и други негативни методи.“, каза още той.

Капитанов съветва хората, подложени на подобен натиск, да се обръщат към Комисията за защита от дискриминацията и към териториалните дирекции на Инспекцията по труда. Работещите могат да се обръщат и към структурите на КНСБ в цялата страна за съдействие.

Той призова работодателите да осигуряват канали за компетентна информация относно ваксините от медицински лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
18
 
3
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Всеки служител *** ще бъде ваксиниран по нареждане на работодателя.тия ваксини трябва да се използват,а те са зависими от работодателя.иначе у дома,безработен.това е и в община Тервел.дида там нарежда.
23
6
 
40
 
! Отговори
Еврейски отпадък преди 3 години
Хора не се оставяйте да бъдете мачкани . Робовладелец който ви подложи на репресии дискриминация и терор - СЪД ДО ДУПКА
22
4
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Никаква ваксинацияИначе мен ме боли, ваксиниран, неваксиниран няма кой да ме уволни
21
7
 
21
 
! Отговори
Здраве или работа преди 3 години
Да, ама като се ваксинирам и умра, защо ми е работата?
20
5
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Е, и???
19
8
 
10
 
! Отговори
12 преди 3 години
До До 12Зад монитора не знам но излежах година и шест месеца за подобно нещо през 93-та.
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната конспиративна "теория", която престава да бъде теория.Казваха ви хората, че така ще стане, вие си ручахте зелена тревица.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да му мислят тия които имат работодатели.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тоше ПравешкиЕ много ясно че ще има, а като бонус и две мандарини отстрани на банана.
15
11
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Колко си смело зад монитора...
14
7
 
28
 
! Отговори
Майстора преди 3 години
Ако разбрах нещо от цялата история с "ваксините", то е че хората, които смятат да се намушат с нетествана експериментална химия са нещо като свръх-хора - интелигентни, успели, богати, еволюирали, цветът на нацията и бъдещето на човечеството. Поне те така казват, и така се държат. Иначе - не са прочели и две страници информация, да знаят какво се случва. Но от телевизора са им казали какво да мислят, а те така или иначе знаят най-най-добре.
13
3
 
16
 
! Отговори
Тоше Правешки преди 3 години
А банан ще има ли като бонус към заплатата ако служителят се ваксинира?
12
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодател се опитва да ме задължи да се ваксинирам, аз му казвам да си гледа работата и толкова. Уволнява ме или ми намалява заплатата и веднага получава един между очите, точка.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно. Ако се остави на *** още ще си живее с патурите.
10
5
 
32
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Работодателят не може по никакъв да принуди служител да се ваксинира. Работодателят е един обикновен наемател който наема стока от пазара на труда с цел да я въведе в експлатация да му служи за да реализира печалба. Наемателат е свободен да решава дали да наема ваксинирана стока от пазара на труда или не, а работникът е свободен да избира дали да се наема или не при тези условия - сега сме свобода и демокрация и никой не може да принуждава, наемането е доброволно.
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат право да задължавате хората за тези ваксини нито лекари нито рабитодатели стига с тия лъжи и измами неви искаме никакви ваксини забрана за всички ваксини това го решава народа ане вие стига вече несе наядохте угоени мутри няма да се ваксинират хората стига нямате право да казвате така стига стия циркове и номера
8
4
 
34
 
! Отговори
Перничанин преди 3 години
Използването на винкел носи решение на много проблеми !
7
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано започне вече да ви се изяснява картинката.Само масови прояви по улици и площади могат да променят курса. Започва се на 20 март- ден за световен протест срещу мерките.На промяна чрез избори разчитат само наивници. Ако гласуването водеше до промяна, досега да са го забранили.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз казах ли ви че ще почнат тормоз даже сега следва да гонят хора, от работа за това че нямат ваксина
5
4
 
47
 
! Отговори
Джордж Флойт преди 3 години
Не се поддавайте на простовати работодатели после те няма да си мръднат пръста за вас! Ако нещо се случи с вас декларацията е лично ваша и децата ви ще просят по улиците Работодателя ще си измие ръцете . Искайте писменно да ви изпратят искането в писмен вид записвайте ги с телефона и имайте свидетели лак ви принуждават .И на съд.Ако е държ. служител лична имуществена отговорност му търсете чрез Съд .Това е незаконно и престъпление.