Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция
16 мар 2021 09:18, Елка Василева
229
Проф. Балтов: На предела сме, трябват по-сериозни мерки
Снимка: архив, БГНЕС

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНР.

Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Още по темата

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла, поясни Балтов.  

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо ви нема, Балтов, ще се оправите! Ако толкова се напрягате идете при Вълчев да му благодарите, че отвори училищата и създаде новата вълна.
84
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми казвайте, че го разбрахте чак сега - от близо месец кривата пълзи нагоре, без намек за плато или спад. Защо чакахте момента да се стигне до "предела на възможностите"? Дори още днес да се въведе пълен локдаун, болните и заразените ще си останат болни и заразени, и в близкиде дни ще ви потърсят. След наистина пълен локдаун кривата ЕВЕНТУАЛНО ще тръгне надолу след 1-2 седмици.
83
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаехме ,какво ще стане !? Сега ще клатими на Толупа шланга ,но нищо, на изборите ще гласуват Антон Тодоров и Тома Биков с Мата Хари
82
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 мярка - Бъдете смели и натиснете корпорациите за ваксини2 мярка - Болниците и лабораториите да отчитат ежедневно, а не във вторник да се натрупват за Събота, неделя и понеделник.3 мярка - РЗИ да си вършат работа с проверките, а НАП да събират реално глобите.4 мярка - Спуснете на полицията да може да прави проверки навсякъде за дистанция, маски и т.н. и ги пуснете и те да обикалят (сложете им и по една камера с микрофон, да не вземат под масата).И тъй. В цял свят основата е контрола.
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте сега! Предлагате да няма никакви мерки и който както! А в същото време пищете, че децата ходят на градина и дребните са в училище! Нали разбирате, че едното противоречи на другото! Как да разбирам нещата? Че БСП ще отвори всичко и ще закрие училищата и градините ли?
80
1
 
1
 
! Отговори
Срах сюргюн преди 3 години
Одеве..
79
7
 
12
 
! Отговори
АЗ, ТЯ, ТОЙ. преди 3 години
Да бе, и като ходят голи и боси насред зима, и при тази промяна на времето. Как няма да има болни деца, от измисления вирус... То това си е чиста настинка. Ама нали трябва да плашим Българина. Избори идат, избориии,,, един казва от АПРИЛ, се очаква намаляване на бройките, друг казва до 2 седмици ще има много болни, и ха познайте. Няма да имат право да гласуват.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анархист преди 3 години
Какви ще ги вършите когато дойде време да си плащата сметката ?!?!?!?
77
0
 
16
 
! Отговори
.................... преди 3 години
Със сигурност след 4 април ще се подобри положението......рязко ще скочи броят на оздравелите,ще намали броя на заболелите,Онуй ще се тупа по гърдите и те така.....
76
0
 
4
 
! Отговори
.................... преди 3 години
Със сигурност след 4 април ще се подобри положението......рязко ще скочи броят на оздравелите,ще намали броя на заболелите,Онуй ще се тупа по гърдите и те така.....
75
5
 
6
 
! Отговори
антиваксър бсп преди 3 години
Айде стига с тия затваряния, колко още ще лапате мръсни докторчета? Свалете всички мерки най после. Ще гласуваме за БСП
74
4
 
10
 
! Отговори
Ужасссс преди 3 години
Тоя го качиха в джипката и си смени пола сега е топ мажоретка на мутрата!
73
5
 
15
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Мерките навсякъде са абсолютно неефективни. Там където те са най-строги заболеваемостта е най-голяма. Факт! Колко деца имаше по това време на годината с пневмонии след усложнения от сезонен грип, преди Ковид да попадне в светлините на прожекторите? Някои хора или са загубили паметта си или се правят на улави!
72
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 3 години
ясно ке се мрие ко токо се шашкатес мерки без мерки тая си е
71
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска, да си стои цял живот в мазето и да се къпе в дезинфектант!Нормалните не ни барайте, защото ще стане страшно!!
70
2
 
11
 
! Отговори
ГОСПОД НЕ ЗАБРАВЯ преди 3 години
МЕдицинската мафия ползва мощна нагло престъпна обсебваща техника за манипулиране на ПОДСТАВЕНИ НА ВЛАСТ ВКЛ В ВИЕНА И СОФИЯ>ВМесто да наредят арести на терористите и техните съучастници вкл от Европейската комисия и WHO мед мафиотите събират на среща на върха лидери на источно европейски държави да се карат как по ефикасно да харчат трилиони евра за тн ВАКСИНИ..Вижте среща на върха с участието на лидери от ЕВропейския съюз ДНЕС>>>
69
2
 
10
 
! Отговори
Ганю Ганчов преди 3 години
Кога ще ми изплатят обезщетение за ковидстреса?
68
7
 
9
 
! Отговори
А преди 3 години
До СпецКво отнемаш бе Спец.Отнемаш на детето ценното време с родителя ли?НО НЕ най лесно е да го метнете сутрин на бабата в детската и цял ден да си перите к....а по моловете.А бабата в детската от коя уязвима група е, тя няма ли семейство и деца.Самовлюбени жалки хорица мислещи единственно за собственото си Д.
67
6
 
10
 
! Отговори
амиии преди 3 години
Чааааакай сега. Детските градини и малките класове не са спирали от двете седмици през декември и проблем нямаше. Даже имаше значителен спад. Насред покачваща се крива обаче отворихме предизборно фитнеси, молове, заведения! И 10те синджира роби пощуряха. И сега трябва да затворим малките деца. Оня виц за пазача, дето му назнчили надзирател, после счетоводител, после супервайзър, после меринджей, после уволнили пазача заради преразход ли разиграваме от 'жиБката, г-н Балтов?
66
6
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Има ли още баламурници, които верват в ''пандемията'' КОФИ 19 ????????????????????????

Спонсорирани публикации