Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“

При 21-22 млн. поставени дози във Великобритания и ЕС тези случаи са общо 25
20 мар 2021 09:37, Елка Василева
139
Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“
Снимка: архив, БГНЕС

Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра-редки, заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата пред bTV.

Той коментира, че при 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт.

„Това означава един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултрарядко и на практика не може да бъде измерено“, допълва Гетов.

Още по темата

Той коментира, че регулациите на медикаменти и ваксини на територията на ЕС са изключително строги. Гетов добавя, че има и едно „но“.

„Това „но“ е базирано на тази информация, която е анализирана от ЕМА, това „но“ води до промяна или допълване на т.нар. продуктова информация с допълнителни предупреждения за възможни изключително редки проблеми“, допълва Гетов.

„У нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, преобладава „АстраЗенека“, но честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика“, коментира Гетов.

Най-честите са болка на мястото на убождане, повишена температура, главоболие и умора.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фатален край може да е настъпил след имунизиране с „АстраЗенека“, са отхвърлени. „Нито един от тях не се доказа с медицински експертизи и данни, че става въпрос за пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и фаталния инцидент“, допълва Гетов.

Относно разглеждането на руската ваксина „Спутник“, Гетов уточни, че вероятно по-рано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата.

„Руската ваксина е далеч от одобрение в Европейската агенция по лекарствата“, допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
Митю Драгинков преди 3 години
Стрижа овци и продавам арпаджик за семи.
48
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Добър ден.Някой знае ли, дали Урсула фон дер Лайен от ЕК вече се ваксинира с Астра Зенека?
47
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Калкулаторке, случаите не са след имунизиране, а след ваксиниране.Очевидно другарят Илко Гетов приема себе си за "статистически приемлива жертва".
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
човек който се е ваксинирал с Пфайзер да не ми разправя колко ултраредки са смъртните от астра ! - гадно е .всички доктори си боцкат Пфайзер ,а агитират Народа за астра - долно е Бе !
45
1
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 3 години
Астра ли си сложи? Хаха Личи си колко те е страх!
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И половина от всички летални изходи да у нас
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това че са редки как топли тези дето умряха от тромби?
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако нямаше нито един желаещ да се ваксинира (щото до колкото знам е доброволно) отдавна да са ги спрели и астри и всякви други отрови...но както винаги цял свят страда заради шепа в-шкарници!!
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двете паунови от герб - вносителки на астрата Яко агитират тук -сигур цялата им рода от село щрака на компа !
40
3
 
16
 
! Отговори
УлтраЗенека преди 3 години
Професоре, моля дефинирайте термина "ултраредки".Това българска дума ли е?
39
2
 
12
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Абе някой да е чувал за смъртен случай след друга ваксина? А след Астра-Зенека само у нас вече са 4-5. Кой знае още колко има, които не са стигнали до медиите!
38
2
 
3
 
! Отговори
Тълковен Речник преди 3 години
тромба мн. тромби, ж. 1. Спец. Тромпет. 2. Устройство в автомобил, което издава звук при натискане на клаксона. --------------------------------Тромбмед. Клетъчна маса, съставена от тромбоцити, левкоцити и еритроцити, включени във фибринова мрежа. Образува се в резултат на тромбоцитна агрегация и кръвосъсирване. Различават се бял тромб (съставен е само от тромбоцити, заловен е за съдовата стена), червен тромб (съставен е главно от еритроцити, разполага се обикновено в големите вен
37
1
 
19
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Обясни го на роднините на здравите хора починали няколко дни след ваксинацията!
36
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотници,няма смъртен случай от Астра !!
35
1
 
21
 
! Отговори
Мери преди 3 години
Да беше само тромбоза...вчера четох за 27 годишна медицинска сестра, която е починала в Грузия от тежка алергична реакция след Астрата. Тя може би никога нямаше да почине от ковид. Според мен тези ваксини не са за всеки човек и е голяма грешка масовата ваксинация. Да не говорим, че има вероятност да се постави и на положителен за ковид, но безсимптомен и след ваксината той вече има симптоми и се разболява и ето ви новия щам
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарстватаШпионите от вчера продаваха държавни тайни за 3-те хвърчила, които я станали до 2030, я не срещу $3000 месечно. Бас ловя, че този професор продава българските животи за много повече пари!
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редки ,ама никой не иска да попадне в точно тея "редки" - на всеки му е мил живота ! Защо не се ваксинират с "редките" политикарите,лекарите,олигарсите ?
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра зенека са нападнати от конкуренцията защото ваксината им е в пъти по евтина от другите. % на усложнения е същия и при пфайзер и модерна, от тяхните пък никой не може да ви каже какви ще са усложненията и последиците. Всичко края на краищата е за Пари както винаги
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Геноцид над обикновения българин от управляващите. Замениха газовите камери с Астра Зенека.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европейската агенция по лекарствата що не си сложифа от Астра/Зенека, а си сложиха друга?