Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“

При 21-22 млн. поставени дози във Великобритания и ЕС тези случаи са общо 25
20 мар 2021 09:37, Елка Василева
139
Проф. Гетов: Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с „АстраЗенека“
Снимка: архив, БГНЕС

Тромбоемболичните и тромбоцитопеничните случаи след ваксиниране с „АстраЗенека“ са ултра-редки, заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата пред bTV.

Той коментира, че при 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт.

„Това означава един случай на 1 млн. ваксинирани, което е ултрарядко и на практика не може да бъде измерено“, допълва Гетов.

Още по темата

Той коментира, че регулациите на медикаменти и ваксини на територията на ЕС са изключително строги. Гетов добавя, че има и едно „но“.

„Това „но“ е базирано на тази информация, която е анализирана от ЕМА, това „но“ води до промяна или допълване на т.нар. продуктова информация с допълнителни предупреждения за възможни изключително редки проблеми“, допълва Гетов.

„У нас има около 1200 съобщения за нежелани реакции след ваксиниране, преобладава „АстраЗенека“, но честотата не се различава спрямо тази, която е записана в кратката характеристика“, коментира Гетов.

Най-честите са болка на мястото на убождане, повишена температура, главоболие и умора.

Гетов добави още, че двата случая у нас, за които се подозираше, че фатален край може да е настъпил след имунизиране с „АстраЗенека“, са отхвърлени. „Нито един от тях не се доказа с медицински експертизи и данни, че става въпрос за пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и фаталния инцидент“, допълва Гетов.

Относно разглеждането на руската ваксина „Спутник“, Гетов уточни, че вероятно по-рано от юни няма да има заключения на ЕМА по темата.

„Руската ваксина е далеч от одобрение в Европейската агенция по лекарствата“, допълва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Аз получавам аритмия при тайлолхот-а, да, усещането не е приятно, но едно е да ти прехлопа за кратко сърцето, друго е да се запуши от тромб и да влезеш в статистиката на професора за ултраредки усложнения.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 3.59лв. ваксина какво очаквате )
27
17
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Колко смъртни случая са пряко свързани и доказани,че са от ваксината ?НУЛА !!!!!
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ Астра Зенека е забранена, да е ясно на всички, които се опитват да убедят народа в обратното.
25
1
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Кой прави кампании колко е важно всички хора да пият Тайлол хот и как това ще ги спаси? Е, това се прави с ваксините.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимния фалшив доктор по-долу:Ти за колко починали от Тайлол си чул?Аз за нито един. Милиони у нас са ползвали Тайлол, а Астрата само около 150 хиляди.
23
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шансът да получиш аритмия от псевдоефидрина в Тайлол хот е в пъти по-голям ,отколкото случаите на тромби от ваксината.Това обаче природно недоразвития ум на коментиращите по-долу АНОНИМНИЦИ няма как да асимилира.Смешно е,когато заварчика се произнася за вирусология и иронично подиграва лекар ,при това професор.Цял свят се ваксинира от САЩ до Русия през Китай и Бразилия,но нашите "специалисти" казаха : НЕ,ТЕ НИ УБИВАТ !
22
0
 
20
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Абе "ултраредки", ама за 150 хил поставени ваксини на AstraZeneca у нас, имаше 5-6 смъртни случая. Това не е едно на милион.Сигурен съм, че проф Гетов си е турнал Pfizer.
21
1
 
26
 
! Отговори
ПРО ваксър преди 3 години
Аз съм ЗА ваксините принципно. Децата ми са ваксинирани с всички задължителни ваксини + няколко допълнителни.Но на такива като този професор им казвам ! Поне 3-*** българи починаха непосредствено след ваксинацията при има-няма 50 хиляди ваксинирани с тази ваксина в страната, а той ми обеснява как били супер редки усложненията.Направо ме е гнус от вонята, която разнася този!
20
0
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
С една дума-продължавайте да играете на руска рулетка!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разни професорчета, още ли не са разбрали, че в Бългрия се следва мнението само на св. св. д-р. Борисов. Всичко друго са махленски клюки и фалшиви новини.
18
1
 
9
 
! Отговори
Лотария ваксинална преди 3 години
Дали ще ви убие самата ваксина. Бизнесмените правят сметки какво толкова по няколко хиляди човека да умрат на милион брой това нищо не е за тях и както казват редки случаи.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи спокойно можем да се ваксинираме - аз и внучетата на Боко, от едно и също флаконче?
16
1
 
13
 
! Отговори
аха преди 3 години
Нека приложи същата логика и спрямо пандемията и да каже - На земята имаме 7.7 милиарда хора. 2.6 милиона починали е нищо. Няма нужда от притеснение. Населението на земята продължава да расте. Естествено като става дума за пандемията винаги рискът се преекспонира.
15
1
 
11
 
! Отговори
ЕАЛ преди 3 години
Чиновниците от Европейската агенция по лекарствата могат лесно да бъдат купени от една богата фармацевтична корпорация като Астра Зенека!!!
14
1
 
19
 
! Отговори
:) преди 3 години
Сигурен съм, че близките на починалите от ваксината вече са по-спокойни, все пак случайте са ултраредки!
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според този на 2,000,000 ваксинирани един умира от тромби. В България от няма и 100,000 ваксинирани има умрели поне трима. Професора лъже.
12
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редки ,обаче ги има.На извадилите късата клечка хич не ги грее колко са редки!
11
2
 
24
 
! Отговори
Тромб преди 3 години
Кажете на близките на починалите от ваксината, че" Ултраредки са случаите с тромби след ваксиниране с АстраЗенека"
10
2
 
13
 
! Отговори
da be преди 3 години
"Той коментира, че при 21-22 милиона поставени дози във Великобритания и Европейския съюз тези случаи са общо 25, като девет от тях са завършили със смърт."Странен начин да намалиш риска от нещо. Какво се прави на неразбрал? Има дефектни партиди. Защо ги слага в кюпа на всички ваксиниции и размива проблема? Това е като да установят, че някои самолети са дефектни и се взривяват във въздуха и да кажат, а това не е проблем, защото имаме 21 милиона самолета.