Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките

Те получават добавка от Учителския пенсионен фонд
20 мар 2021 14:03, Елка Василева
147
Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките
Снимка: архив, БГНЕС

Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната, която в момента е 1440 лв. Това съобщи пред „Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така, дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв.

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности, дадени им от Кодекса за социално осигуряване. Първата е да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, но до навършване на годините, необходими за пенсия от най-масовата трета категория труд вземат възнаграждение, намалено с 0.1 % за всеки недостигащ месец. Данните на НОИ показват, че този вариант са избрали 1 857 учители.

Друга опция е, когато преподавателите са изпълнили условието за години по масовата трета категория труд, нямат необходимия стаж, но са работили достатъчно за учителска пенсия. Тогава започват да получават възнаграждение, изчислено върху натрупания досега осигурителен стаж. То се изплаща в пълен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ осигурителен стаж. След това възнаграждението за старост се поема от НОИ.

Само 205 души са се възползвали от тази възможност, показват данните на осигурителния институт. Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61г. и 8 м. и 36г. стаж за жените и 64 г. и 4м. и 39 г. стаж за мъжете. Избирайки тази опция учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от учителския пенсионен фон. Тя е в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия. По данни на НОИ това са 30 850 учители. От тях само на 150 души изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички видове добавки е по-голям или равен на тавана на пенсията, съобщиха от НОИ.

Преподавателите вземат добавка, която според статистиката на Националния осигурителен институт към декември 2022 г. е средно е 99 лв. Пак от там става ясно, че средната пенсия при първите два варианта за учителски пенсии е 555 лв. „Учителите рядко се възползват от ранното пенсиониране, защото губят добавката от учителския пенсионен фонд“, коментира Янка Такева, цитирана от „Монитор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
8
 
! Отговори
Не удобен въпрос? преди 3 години
Като виждаме какви неграмотни младежи излизат от училищата и какъв хаос е там, се питам защо са толкова високи заплатите на учителите, за какво?
66
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Може би Янка Такева визира собствената си пенсия. Питам се как може такова безочие и вулгарност от нейна страна на гърба на учителите. В края на статията се казва каква е реалната пенсия-550лв. А Янка Такева е време да си ходи, защото нищо не прави в защита на учителите.
65
3
 
1
 
! Отговори
6 преди 3 години
А техните учители пенсионери кога ще получат истинските си пенсии за истинското обучение , а не дистанционен фалшификат?
64
0
 
6
 
! Отговори
1650 преди 3 години
Оттук нататък авторката на тази публикация да проверява дали не я заблуждават. Тя често пише и за други страни. Да вярваме ли или не?
63
2
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Учителка съм с 11 години стаж, заплатата ми брутно е 1493, чисто получавам 1160 , това е извадка от фиша ми ! Какви ги бръщолеви госпожата? Мога да ви ги снимам и да ви го дам да си го окачите в рамка!
62
1
 
10
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Абе тая кукумявка луда ли е? Аз толкова заплата не получавам брутно !
61
3
 
15
 
! Отговори
Тттт преди 3 години
Еййй, то бива, бива фалшива държава с лъжливи медии, ама това вече е уникум лъжи. Защо пишете глупости и настройват хората срещу учителите, сеирджии гадни.
60
1
 
13
 
! Отговори
Тонева преди 3 години
Какви са тези двойно увеличени цифри? Аз съм учител пенсионер от две години и нищо подобно. Госпожо Такева, моите уважения, но нещо грешите!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А неуките шуробадженакорушветчийски корумпета, пенсиониращи се на младини, те колко вземат?
58
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора не си заслужават заплатите ,образованието е под всякаква критика а аз лично познавам учители ,които редовно потребяват дрога от по-младите ,разбира се! Това е самата истина тези хора НЕ ЗАСЛУЖАВАТ!
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за да взима тавана на пенсията, човек трябва да се осигурявал на тавана поне 15 години, и да има поне 40 години осигурителен стаж, така че няма как учител да му излезе тавана на пенсията, това е абсурдно.
56
0
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Статията е поръчкова. Пенсионирах се като учител/от 1977 до 2017 действащ учител по български език и литература/. Пенсията ми е 625 лв./ с т. нар. 2 стълба и без премиерските 50 лв./. Какви са тези 1440-1640 лева!!!
55
2
 
21
 
! Отговори
NDZ преди 3 години
Още по време на соца една училищна директорка цитира Ленин; "Тежко и горко на тази държава, в която полицаите вземат по големи заплати от учителите".Според мен, те са героите на всяко време..Едва ли има човек,който да не си спомня с умиление за учителите си, от които е научил я занаят,я професия, я култура.Да са живи и здрави ,с големи пенсии.
54
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ги заслужиха? Повечето от тях и *** за зеле не става
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
54- ГОСПОДИНЕ/ГОСПОЖО- С ТОЯ ПРАВОПИС ЕДВА ЛИ СТАВА ОТ ВАС УЧИЛ/УЧИТЕЛКА. ИМАМ СТАЖ В ДГ- РАБОТИЛА СЪМ С МНОГО ЛЮБОВ, РАБОТАТА Е ТЕЖКА, ШУМЪТ СИЛЕН, ДЕЦАТА СА МНОГО, ВЪПРЕКИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СА 24+2 ПО НАРЕДБА - УЧИТЕЛИТЕ СИ ОБИЧАТ РАБОТАТА И АКО НЕ ГИ ПОКОСИ РАК, ИНСУЛТ ИЛИ ИНФАРКТ ТЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 61.8 Г ТАЗИ ГОДИНА ДО ДОСТИГАНЕ НА 65Г. 2007Г- ОСНОВНА ЗАПЛАТА 297ЛВ- СЕГА 1300ЛВ.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я кажете по колко Милиона взимат всякакви бенефициенти по държавни поръчки,фондове и европейски пари ? Тея палати около София не са на учители !Всеки ден нов милионер в Бг ! -как става тая ,кои са тея ? - гербаджии и депесари
51
2
 
1
 
! Отговори
ААААААААААааа преди 3 години
КОЙ не скача е ЧЕРВЕН. СДС СДС СДС .....
50
3
 
1
 
! Отговори
ЕЕЕЕЕЕ преди 3 години
Е пък АЗ взимам 400 лв. от горе допълнително! Въпрос на фонд! КОЙ скача е така! КОЙ не скача, ще чака! СДС СДС СДС. КОЙ не скача е ....
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат и още. Тези са от малкото, за които не ми свиди.
48
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А по времето на другаря Румен Гечев и БСП тавана на пенсиите беше 5 долара, а заплатите бяха по 10Затова искате пак Корнела и БСП да ви оправят