Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките

Те получават добавка от Учителския пенсионен фонд
20 мар 2021 14:03, Елка Василева
147
Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките
Снимка: архив, БГНЕС

Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната, която в момента е 1440 лв. Това съобщи пред „Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така, дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв.

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности, дадени им от Кодекса за социално осигуряване. Първата е да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, но до навършване на годините, необходими за пенсия от най-масовата трета категория труд вземат възнаграждение, намалено с 0.1 % за всеки недостигащ месец. Данните на НОИ показват, че този вариант са избрали 1 857 учители.

Друга опция е, когато преподавателите са изпълнили условието за години по масовата трета категория труд, нямат необходимия стаж, но са работили достатъчно за учителска пенсия. Тогава започват да получават възнаграждение, изчислено върху натрупания досега осигурителен стаж. То се изплаща в пълен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ осигурителен стаж. След това възнаграждението за старост се поема от НОИ.

Само 205 души са се възползвали от тази възможност, показват данните на осигурителния институт. Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61г. и 8 м. и 36г. стаж за жените и 64 г. и 4м. и 39 г. стаж за мъжете. Избирайки тази опция учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от учителския пенсионен фон. Тя е в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия. По данни на НОИ това са 30 850 учители. От тях само на 150 души изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички видове добавки е по-голям или равен на тавана на пенсията, съобщиха от НОИ.

Преподавателите вземат добавка, която според статистиката на Националния осигурителен институт към декември 2022 г. е средно е 99 лв. Пак от там става ясно, че средната пенсия при първите два варианта за учителски пенсии е 555 лв. „Учителите рядко се възползват от ранното пенсиониране, защото губят добавката от учителския пенсионен фонд“, коментира Янка Такева, цитирана от „Монитор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
13
 
16
 
! Отговори
директорка преди 3 години
Да си учител на тези времена. Високи заплати, високи пенсии, големи отпуски, ваканции по три месеца. Приятна работа със дечица. Кеф.
46
2
 
45
 
! Отговори
Даскал преди 3 години
Уж съм от учителското съсловие, но винаги съм се чудил на статиите от този род за мен ли се отнасят - нито заплатите, нито пенсиите са така високи, нито дистанционното обучение е "за шестица", нито учениците носят маски в час и т.н. и т.н.- само Янка Такева е неизменна.
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека зимат, обаче образованието пропада и е все по-калпаво, няма работни места извън училищата и останаха само ромчета на помощи и учителки на държавна хранилка.
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са само жени с връски и се пенционират по-рано.Мъже мнохо трудно може да се доберат и всички места се заемат от приятелки на директорката.
43
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно, същия лъжлив фишек както със средната работна заплата в територията :)))
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учители много но няма деца.
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези измислици.Пишете какви са пенсиите на полицаи и военни.
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак лъжеш, Такева! Само балони да има в нета.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропагандата бие 41 Германия!
38
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
150 души вземат посочените в заглавието пенсии. И да знаета - не са учители. Директори са! Що така бе, Миме?
37
2
 
24
 
! Отговори
Заглавие преди 3 години
Как Ви звучи заглавие "Учителите ядат лъвове на закуска"....., а по-надолу е обяснено, че биха яли и месо от лъв, ако някой им го осигури, защото не могат да си позволят да си купят пилешко или свинско месо .... Това представлява и тази статия.
36
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глупости, искам да ми покажете един учител с тавана на пенсията и тогава да ми пишете подобни глупости
35
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
абсолютно съм съгласен с Реалист [#42] !
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази другарка несменяема. Голем кадър, голУм ти казвам
33
3
 
51
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Идеята на такива новини е да се разделят хората, в случая ни настройват срещу учителите - какви "огромни" пенсии взимали. Сега срещу учителите, друг път срещу лекарите, срещу програмистите и т.н. Разделяне, за да не се обединим срещу мафията управляваща в България.
32
2
 
25
 
! Отговори
Заглавие преди 3 години
Заглавието е пълна лъжа . И не съм сигурен, че Янка е казала точно това или е извадено от контекста на разговора от великата журналистическа гилдия. Добре, че на края е обяснено, че учителите вземат средно 555 лева пенсия и 99 лева от фонда. За тези, които не четат до края, пишат коментари на база на заглавието.
31
14
 
20
 
! Отговори
Ина преди 3 години
A да не говорим и за часните уроци. Във училище на нищо не ги учат,за да върви часната далавера
30
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е много добре, ако беше истина.
29
1
 
13
 
! Отговори
malart преди 3 години
Организирам нов култ към богинята на земята - Янка Такева с новото име Янкшми Такеши Ом. Организирала собствен рай на земята и канеща избраници в своя храм на изобилието, обещаваща им вечен земен живот, наслади и постове. Малцина ще бъдат избрани и това ще са най-силните във вярата в нейното божество, най-преданите и работещи неуморно за утвърждаване на култа
28
4
 
18
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Стига с тези предизборни лъжи.Виж депутат сигурно ще ги вземе тези пари.