Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките

Те получават добавка от Учителския пенсионен фонд
20 мар 2021 14:03, Елка Василева
147
Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките
Снимка: архив, БГНЕС

Учители вземат с 200 лв. по-висока пенсия от максималната, която в момента е 1440 лв. Това съобщи пред „Телеграф“ Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Причината да чупят тавана е, че вземат добавка от Учителския пенсионен фонд. Така, дългогодишни преподаватели у нас си докарват на старини по 1640 лв.

През 2021 г. учителите придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на възраст 58 години и 8 месеца от жените и 61 години и 4 месеца от мъжете и учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

Хората, посветени на тази професия, имат три възможности, дадени им от Кодекса за социално осигуряване. Първата е да се възползват от възможността за ранно пенсиониране, но до навършване на годините, необходими за пенсия от най-масовата трета категория труд вземат възнаграждение, намалено с 0.1 % за всеки недостигащ месец. Данните на НОИ показват, че този вариант са избрали 1 857 учители.

Друга опция е, когато преподавателите са изпълнили условието за години по масовата трета категория труд, нямат необходимия стаж, но са работили достатъчно за учителска пенсия. Тогава започват да получават възнаграждение, изчислено върху натрупания досега осигурителен стаж. То се изплаща в пълен размер от учителския пенсионен фонд до навършване на възрастта за пенсия при недостигащ осигурителен стаж. След това възнаграждението за старост се поема от НОИ.

Само 205 души са се възползвали от тази възможност, показват данните на осигурителния институт. Най-много учители избират да излязат в заслужен отдих по масовата трета категория труд. За 2021 г. това става при навършени 61г. и 8 м. и 36г. стаж за жените и 64 г. и 4м. и 39 г. стаж за мъжете. Избирайки тази опция учителите ползват добавка към основното си възнаграждение за старост от учителския пенсионен фон. Тя е в размер 0,33 на сто от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване на правото на учителска пенсия. По данни на НОИ това са 30 850 учители. От тях само на 150 души изплатеният размер сбора на пенсията плюс всички видове добавки е по-голям или равен на тавана на пенсията, съобщиха от НОИ.

Преподавателите вземат добавка, която според статистиката на Националния осигурителен институт към декември 2022 г. е средно е 99 лв. Пак от там става ясно, че средната пенсия при първите два варианта за учителски пенсии е 555 лв. „Учителите рядко се възползват от ранното пенсиониране, защото губят добавката от учителския пенсионен фонд“, коментира Янка Такева, цитирана от „Монитор“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
22
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Като млади разправях на моята жена -стани учителка до 4 клас , а тя сттана лаборантка .И сега вмесо да лежи по 4-5 месеца у дома ,сава всеки ден на работа в пет часа !!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това е новина защото??
25
5
 
13
 
! Отговори
родител преди 3 години
Да си ги харчатт с кеф ,защото 100% от учениците са айнщайновци , а накои дори не могат да четат и пишат !!
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чудесно ... а какво вършат ? Или по-скоро какви са правомощията и задълженията им ? или първия сополан-наркоман може да ги шамароса в час и тези само ще мигат на парцали ? Всичко е замазване на проблеми с пари, другари учители ... хубаво е, че си взематe заплатите, но ако и вършите нещо ще е още по-добре
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба Янка Такева е несменяема Ще иляди на тази длъжнист. Гадна държава и продажба система
22
2
 
19
 
! Отговори
Точно това е проблем преди 3 години
ПОЛУЧАВАТ ТОЧНО ТЕЗИ УЧИТЕЛИ, които НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИЩО.НЕ СА ФАНТАЗИИ, А РЕАЛНОСТ има учители, които се къпят в пари. ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСВЕТЕНИ ПУБЛИЧНО И ПО ИМЕННО ИМА ГИ.АКо си спомняте списъка с лекари на ръководни длъжности ПОДЧЕРТАНО В ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ където има недостиг на ПАРИ, на година НЕТО ЧИСТО САМО ОТ ЗАПЛАТИ СИ ИЗКАРВАТ МИЛИОНИ. В такава държава живеем.
21
2
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Много хубава предизборна информация и агитация.От една партия с име започващо с Г.Не знам колко трябва да си промит мозък,за да повярваш...
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Учители пробиват тавана на пенсиите, взимат 1640 лв. с добавките ''.....................чудесно ... а какво вършат ?Или по-скоро какви са правомощията и задълженията им ? или първия сополан-наркоман може да ги шамароса в час и тези само ще мигат на парцали ?Всичко е замазване на проблеми с пари.
19
9
 
4
 
! Отговори
Няма угодия преди 3 години
Ако са малко...Защо? Ако са много , отново ,,защо". Последно. Да получават ли учителите достойни заплати или пенсии? Или ги намалете, че да сме равни с Венецуела и Куба.
18
2
 
12
 
! Отговори
?????????????? преди 3 години
Някаква провокация е това писание,как при "таван" 1440 лв.,плюс 50 лв.добавка учителите ще получават повече?Да не говорим,че има хора,които повече от 10 години са окрадени,защото им се дава не изчислената пенсия,а измислен "таван",който се променя мнооооого бавно с времето.Ако написаното е вярно,то е поредното извращение.И да не ме разберете погрешно-нека си вземат учителите повече,но тогава-да се премахне и измисленият таван.Ще е по-справедливо.Ама в България справедливост.....
17
0
 
21
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Но какви са резултатите на масовото образование? Изгонихте от системата Теодосиев, който произвежда по-голямата част от златните медалисти по физика, а работеше на половин щат! Безработните във Великобритания взимат повече от него.И той е от учителите, които е готов да работи без пари, даже той да си плаща за да ги има тези деца, които печелят медали.Колко учителя са готови на такива жертви? Май няма. :)
16
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учете виШо, станете ОчитИлИ и след 40 год. стаж ще получавате толкоз
15
8
 
15
 
! Отговори
Безсрамни учители преди 3 години
Колко деца са осакатили психически и с тези матури.Матурите да отпаднат не повишават качеството само стрес и унижение за учениците. Самите учители да се явяват на годишен контрол всяка година да защитават правото си да практикуват професията си, проверки строги за тяхното качество и умения за преподаване.
14
1
 
23
 
! Отговори
Лазар преди 3 години
Пълна лъжа, но няма как след като Янка вече не знам колко години е начело на синдикат, който не защитава както трябва учителите. Затова и всички , не само учителите са на този хал, просто няма истински синдикати, другото е " Хвалете ме уста, инак ке ви посрам "Това е за съжаление положението!
13
1
 
6
 
! Отговори
Безрасмно високи преди 3 години
Огромни пенсии са това при положение че 369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 година. Тоест изчислено е минимума с кой човек да преживява е 369 лева.
12
8
 
19
 
! Отговори
Дори двойно и тройно преди 3 години
Чупят тавани взимат едновременно както пенсии така и заплати и още се бутат да работят като пенсионери за много пари да трупат тези учители.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7" Минимална заплата в България 2009 - 240 лв.2021 - 650 лв.Средна заплата 2009 - 575лв.2020 - 1350лв. "Хубаво, а сега дай статистика за цените на стоки и услуги, битови сметки и тн...и май ще почнеш да заекваш
10
8
 
18
 
! Отговори
Има ги тези учители преди 3 години
Изкарват луди пари работят както в държавни така и в частни школи и отделно на черно частни уроци за които не плащат никакъв данък. Освен това някои са корумпирани събират и подкупи за високи оценки.
9
12
 
19
 
! Отговори
Има и такива преди 3 години
КОЙ КАК СЕ УРЕДИ в България всичко е далавера. Учителите колкото по-некадърни и калпави толкова по-нагли са и се уреждат с високи доходи и незаконни частни уроци на черно печелят пари.
8
5
 
41
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Стига лъгахте. Майка ми е с 40 години стаж, като детска учителка и взема 300 лева пенсия.